0-6個月

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

bb成日扭計,唔肯飲奶,有無好方法令佢乖啲飲奶?

別墅

cara22 發表於 22-9-14 12:25
bb成日扭計,唔肯飲奶,有無好方法令佢乖啲飲奶?

唔知你bb幾大?我bb三個月開始就會咁,經過一段時間觀察主要有兩個原因:

1. 佢視野清晰左,好奇心大過食慾。
2. 胃大左後,會無咁快肚餓,餵奶時間可能要重新調整。

bb唔會令自己餓的,佢未想食時勉強對比佢會掙扎,咁就同佢玩下先,玩左一陣佢滿足或者肚餓,就會有心情食奶。又或者餵奶時要安靜,唔好比佢轉移注意力,令佢唔專心食奶。

我係全母乳,已經由3小時一餐拉到4小時才一餐,見佢濕片夠就唔理佢,bb都有脾氣,所謂時間表成日都會有調動,最重要係能夠了解bb想點。

洋房

回覆 cara22 的帖子

唔肯飲奶好多原因咖喎,可能隻奶粉同bb唔夾先扭計喱

複式洋房

回覆 Emily.W 的帖子

有啲咩原因?

複式洋房

hearsay14 發表於 22-9-14 12:51
唔知你bb幾大?我bb三個月開始就會咁,經過一段時間觀察主要有兩個原因:

1. 佢視野清晰左,好奇心大過 ...

你個B幾大?我個人奶B都係咁,BB對呢個世界嘅嘢會愈來愈有興趣。我個女就嚟6個月,餵餵吓會想坐起身八卦,我就知佢餓極有個譜。完全正常,亦證明腦部發展正常。

呢度D打手郁吓建議人轉奶粉,乜都話關奶粉唔夾。正常都講到唔正常。

別墅

回覆 Ksyve 的帖子

四個月大,遲d出牙輔食一定有排煩

民房

我人奶轉奶粉果時試過,佢唔肯飲就係唔肯飲,會吐返出黎或者飲幾啖就喊。試左幾隻之後見enfinitxx話成分似母乳先試下,好彩我個女最尾肯飲

別墅

發表於 7 天前 |顯示全部帖子

之前都有呢個情況,有媽媽介紹咗個係乳頭設計嘅奶樽就開始肯食,
一田做緊BB展有,叫Borrn

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊