自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

Elenalan 發表於 22-9-14 23:08
以前流感高峰期,單日可以超過6千急症室求診,單日超過1000病人入院。

全部新聞有報導,政府有齊資料,如 ...

公爵府

親子王國15週年勳章

ddkaka 發表於 22-9-14 22:36
流感有另到醫院非緊急手術延遲咩?流感有另私家醫院都要比床位出嚟收流感病人咩?
...

中肺炎都唔使床位,個個屋企食藥就得,你身邊有冇人中會入院。

水晶宮

oiyau2005 發表於 22-9-15 00:01

但好多jm好推崇講中左自費醫療,好有用咩?

子爵府

ddkaka 發表於 22-9-14 22:46
你好叻呀識話人打手

點都好,你唔答我嗰兩個問題,好失望囉

唔使失望,有JM 答咗你啦,你睇吓!

公爵府

回覆 半生緣 的帖子

傻妹、佢哋好光榮嘅事嚟架⋯⋯!

公爵府

親子王國15週年勳章

半生緣 發表於 22-9-14 23:19
你叫ddkaka情何以堪?

水晶宮

oiyau2005 發表於 22-9-15 00:01

唔通我話身邊有人會中咗入院你就信晒咩,睇新聞仲好過求其問人,唔會有代表性的

調動病床接收疫患 非緊急服務延期
https://www.google.com/amp/s/hk.news.yahoo.com/amphtml/%25E8%25AA%25BF%25E5%258B%2595%25E7%2597%2585%25E5%25BA%258A%25E6%258E%25A5%25E6%2594%25B6%25E7%2596%25AB%25E6%2582%25A3-%25E9%259D%259E%25E7%25B7%258A%25E6%2580%25A5%25E6%259C%258D%25E5%258B%2599%25E5%25BB%25B6%25E6%259C%259F-214500802.html

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

she007 發表於 22-9-14 22:10
梁栢賢表示,根據衞生防護中心最新數據顯示,確診病例總數為156萬,超過9500人死亡。如果由2021年12月31日 ...
5 月起計死亡率低咁多,除咗病毒變種冇咁勁外,我覺得最大原因是大部分人已打疫苗。啲人成日話新冠同流感差唔多,根本唔科學。

侯爵府

以前流感高峰期,單日可以超過6千急症室求診,單日超過1000病人入院。

記得打流感針

在 2022-23 季度,疫苗可預防疾病科學委員會建議本港以下人士優先接種季節性流感疫苗:

• 醫護人員 (包括安老院舍和殘疾人士院舍的護理人員);
  • 50 歲或以上的人士;
  • 孕婦;
  • 居於護理院舍 (例如安老院舍和殘疾人士院舍)的人士;
  • 有長期健康問題的人士*;
  • 6 個月至 11 歲兒童;
  • 家禽業從業員;及
  • 從事養豬及屠宰豬隻行業的人士

侯爵府

ernbe 發表於 22-9-14 22:42
21/1/2014
醫管局暫停或延後非緊急手術應付流感高峰期
不如加埋流感針入疫苗通行證

侯爵府

2022-23 季度季節性流感疫苗接種於 2022 年 10 月 6 日展開,長者接種肺炎球菌疫苗的安排會於全年繼續進行。

同時患上流感與2019冠狀病毒病的患者會有較大可能出現嚴重併發症和死亡, 而接種流感疫苗可減少住院的可能性及留醫的時間。故於2022/23儘早接種流感疫苗至為重要。

https://www.chp.gov.hk/tc/features/17980.html

子爵府

我啲醫生朋友講過以前流感高峰期個個醫生一日都唔止睇20個感冒病人啦,全港咁多醫生,加埋入急症室嘅case, 真係可能多個covid.

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

mintcream 發表於 22-9-14 22:48
其實之前醫生出嚟講過,除左新冠外,係其他原因入院嘅人都多左,我身邊有一派人話新冠後遺症,一派人話打 ...

九月未係流感高峰期。

水晶宮

Fishqqma 發表於 22-9-15 06:49

九月未係流感高峰期。

過去幾年流感冇哂「高峰」,d數字唔知去左邊
attach0/tmp/phpCEBSOA
attach1/tmp/php2hFuCJ
attach2/tmp/phpSbk9pS

侯爵府

monicawai 發表於 22-9-15 06:48
我啲醫生朋友講過以前流感高峰期個個醫生一日都唔止睇20個感冒病人啦,全港咁多醫生,加埋入急症室嘅case, ...
而家個個出街戴口罩又注重個人衛生, 呢兩年好少人感染流感.

孩子睇開嘅兒科醫生之前同我講沙士期間少人病到普通科醫生差唔多要執笠

水晶宮

問題係covid後,流感都消失埋

水晶宮

MrBeast 發表於 22-9-15 06:34
不如加埋流感針入疫苗通行證

你真係打針打上癮
戒毒要及早

伯爵府

好媽媽勳章

annie133 發表於 22-9-14 22:59
主要係疫苗接種率高咗,同之前多人中,已羣體免疫,香港快恢復正常,逐步取消防疫措施吧,唔係前途堪憂
...

我兩個仔的中學都可以返番全日了,證明接種率唔低。只係政府要永續佢地個劇本台詞,所七成變九成,兩針變三針

伯爵府

好媽媽勳章

Elenalan 發表於 22-9-15 07:23
過去幾年流感冇哂「高峰」,d數字唔知去左邊

把流感高峰switch左去新冠高峰,但就不斷煲大煲大,嚇死你為止。

侯爵府

豬仔嘜 發表於 22-9-15 07:28
你真係打針打上癮
戒毒要及早
托賴呢幾年真係冇病過

不過講個秘密俾你聽第四針新冠我都係決定唔打住

首頁

尾頁

跳至