時政擂台

跳至

首頁
34567...9

尾頁

男爵府

回覆樓主:

商家佬,當然睇錢先

中國唔係唔想開放,四月上海直頭做過實驗,傳播速度如香港,真係開放唔到,否則至少死幾萬

反正西方都搞緊中國,兼西方經濟向下行中,開唔開放有包括政治計算在內,而且出口能維持,中國經濟又唔係差到唔開放唔得

水晶宮

不同階段應有不同的對策,總之要適時作出應變
人哋無錢,就用人命去搏錢返嚟
我哋呢度就燒銀紙嚟保命,可惜保到命又無哂啲錢

男爵府

回覆樓主:

佢喺第二度講上海人會走黎香港?

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=pfbid0rKmtMJgd2y5isBDXFT9nHpnDuzt6nWbxEsvhYWcDfZ2icWmyMxZhU927AgxL6z2sl&id=192631997435713

珍珠宮

wong915 發表於 22-9-17 09:52
相信中國有佢哋擔心嘅道理,眼見其他國家開放都會數字上升,咁大家諗下中國14億人口,爆起上嚟,真係唔知點 ...

珍珠宮

熊熊老婆 發表於 22-9-17 09:53
主因係內地好多老人家,
好多鄉村地方醫療設備亦都比較落後,
如果唔控制住個疫情會造成好多死亡事件!

開關好易,但14億人承受得到嗎? 講好易啫,人人都識叫開關,中國開關一日死數千人都被外國和香港班黃人日日批鬥呀!

珍珠宮

Cheddar85ang 發表於 22-9-17 13:19
不同階段應有不同的對策,總之要適時作出應變
人哋無錢,就用人命去搏錢返嚟
我哋呢度就燒銀紙嚟保命,可惜 ...

針無兩頭利

大宅

kensiu 發表於 22-9-17 11:21
一個為人民負責任既國家,就算咪明知清零機會好低,但肯一直努力堅持唔放棄,堅持先會有希望。
而一D唔負責 ...

一個負責任國家,就唔會放毒全世界啦!

男爵府

半生緣 發表於 22-9-17 13:41
一個負責任國家,就唔會放毒全世界啦!

你理解能力有問題?我從來無話歐尾國家係負責任國家

大宅

kensiu 發表於 22-9-17 13:43
你理解能力有問題?我從來無話歐尾國家係負責任國家

https://www.youtube.com/watch?v=0QY9vIMSydE

水晶宮

回覆樓主:

事但啦,大把人鐘意聽同信呢啲某某講嘢,對大局對國策又唔會有影響,講到尾國家條數點樣計只有領導層先知,其他人鐘意討論下嚟消磨時間都冇壞嘅

珍珠宮

kensiu 發表於 22-9-17 13:08
當年去浙江一個好朋友家中作客,有次同佢一個朋友出去食飯,人地知道我係香港人,第一下就比白眼我睇,雖然 ...

我上月返深我都有呢種體會,遭人白眼 香港經歷過黑暴後,再加上疫情嚴重,有d內地人睇唔起香港人,心有少少唔舒服,但唔會嬲,因我都覺得香港多小黃人,多反骨又自私嘅人,人哋對香港人感觀大不如前了,有亦有些內地人好明白事理,覺得香港部分人先有問題,香港亦有好人,有愛國的

侯爵府

gm147 發表於 22-9-17 13:15
商家佬,當然睇錢先

中國唔係唔想開放,四月上海直頭做過實驗,傳播速度如香港,真係開放唔到,否則至少死 ...

陳啟宗,如果你有留意過佢的過去,佢比依家又紅又專的左膠,為國家做的事更多。
故宮的建福宮,係佢用左好多年,出左好多錢,身體力行咁去幫國家重建。
你一句話人商家佬,就抺煞晒人地為國家籌謀的心?
太膚淺。
就好似文革啲人,見人地地主富農就批鬥,其實批鬥人果班,自己無料到,又唔識管治國家,只識搞亂個局。

侯爵府

hellomiki 發表於 22-9-17 13:39
開關好易,但14億人承受得到嗎? 講好易啫,人人都識叫開關,中國開關一日死數千人都被外國和 ...

香港已示範左一啲方法,點解一啲都唔值得參考咩?
我覺得我地的快測制度有效,可以平衡生活和抗疫,大家唔會下下無得返工返學,好似依家大陸咁。
除唔除口罩係政策,根本依家唔覺得係建基於科學數字。

珍珠宮

kensiu 發表於 22-9-17 12:45
前蘇聯發展太空科技快過我地啊,遠遠超越我地啊,哇,即刻拍套荷里活大片扮上左月球先,得你地緊張再燒多d ...

子爵府

hellomiki 發表於 22-9-17 13:39
開關好易,但14億人承受得到嗎? 講好易啫,人人都識叫開關,中國開關一日死數千人都被外國和 ...

冇錯!歐美列強同反中嘅人咪就係等呢個機會囉!唔通真係個個為中國經濟好咩,中國而家採取嘅防疫措施,如果真係令中國經濟差,你估歐美列強會出聲咩?反中人士真係想為中國人民好咩?

侯爵府

半生緣 發表於 22-9-17 13:46
https://www.youtube.com/watch?v=0QY9vIMSydE

2018年?睇吓今日新聞啦

https://news.tvb.com/tc/world/632531816849511ba4795830/國際-刺針報告指未獲得所需充足資料-仍未確認新冠病毒源頭

男爵府

hellomiki 發表於 22-9-17 13:51
我上月返深我都有呢種體會,遭人白眼 香港經歷過黑暴後,再加上疫情嚴重,有d內地人睇唔起香 ...

最好笑係香港果班黃將(黃色智將)仲以爲全中國大陸人民都企係佢地果邊,真係無知到極致。

侯爵府

青青河邊草 發表於 22-9-17 13:55
香港已示範左一啲方法,點解一啲都唔值得參考咩?
我覺得我地的快測制度有效,可以平衡生活和抗疫,大家唔 ...

大陸冇得返工有乜問題?而家有問題咩?我覺得大陸抗疫好成功喎!

侯爵府

alau2021 發表於 22-9-17 14:02
大陸冇得返工有乜問題?而家有問題咩?我覺得大陸抗疫好成功喎!

哈哈,你試下同大陸朋友咁講囉,睇下佢地俾乜嘢反應你?
我曾有微信群,有個住外國的就係講呢句,俾大陸群主踢左出群,
根本就覺得果條友講風涼話,佢地依家日日面對的問題,根本外面的人係唔明白。

男爵府

alau2021 發表於 22-9-17 13:58
2018年?睇吓今日新聞啦

https://news.tvb.com/tc/world/632531816849511ba4795830/國際 ...

何止2018,1978既野佢地都可以當今日既來講,佢地屈中國,砌中國生豬肉唔需要合理性架

首頁
34567...9

尾頁

跳至