自由講場

跳至

首頁
12345...20

尾頁

複式洋房

如題;

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

我唔覺得去外國讀書係不學無術... 我主要睇經濟能力... 同埋咩原因唔係香港讀而要去澳洲?

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

happyliufamily 發表於 22-9-18 16:04
如題;
阿女今年中五,前排佢同我&我先生傾career 嘅時候突然間提出想去澳洲讀大學,仲係想讀psychology ; ...

佢有計劃,又認真
如平時讀書都好,點解要打消佢嘅念頭
不要從別人的嘴裡去認識我

伯爵府

回覆樓主:

你屋企經濟支持到,why not

大宅

回覆樓主:

讀psychology好似要讀到碩士先揾到工

水晶宮

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

又唔可以咁講,唔係讀唔上先去外國既…..

第一要睇家庭經濟能力,第二問呀女點解想去外國讀,心理學香港讀都唔差。如果佢答到你,唔係為去而去,可以同佢傾下條件,例如咩情況下你地先會比佢去。

我女當年三大都收兼有獎學金,爸爸要求佢考到既大學要好過三大先比佢去,始終出國讀對家庭都係一個大負擔。

琥珀宮

你哋既反對理由不合理

出唔出國留學,主要睇家長經濟及子女想讀科目及見識

伯爵府

牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

欣賞你女女有計劃,有預備,自己有分析,不是任人擺布。
外國讀書並不是不務學術的,當中又很多是開闊眼界,要求更高。
除了經濟原因,不明白為什麼要打消她的念頭?

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 親子王國15週年勳章

有經濟能力
佢有心讀
一定支持
但千祈真係吾好為錢揀科
好痛苦

琥珀宮

happyliufamily 發表於 22-9-18 16:04
如題;
阿女今年中五,前排佢同我&我先生傾career 嘅時候突然間提出想去澳洲讀大學,仲係想讀psychology ; ...

你未話你冇錢供佢去外國讀
只夠錢供佢係香港讀,香港讀完心理學,通常都係去做社工,識幾個都係咁
其實佢係未覺得係香港升唔到先諗住去外國讀,hku讀心理都唔錯,就算ou都有得讀,除非經濟好充裕又冇咩所謂,叫佢比個理由你點解唔係香港讀先
講真佢過去讀4年,最少都過使百萬,如果經濟可以考慮下

公爵府

回覆樓主:

出國讀書仲可擴闊眼界

伯爵府

好媽媽勳章

回覆樓主:

我唔覺得去外國讀書係不學無術,其實有好多原因既。如你地有經濟能力,而佢有認真做過research why not? 最緊要係佢有心讀。

伯爵府

先唔好傾其他
錢夠唔夠先?
首先要諗屋企有冇能力

複式洋房

回覆 lojo11 的帖子

經濟方便嘅話其實我哋冇乜大問題
主要係我先生覺得出國讀書係有錢人嘅生活同埋我哋嗰個年代通常都係讀唔到中七嘅先出去外國讀書,所以我先生就覺得係女女唔想俾心機讀書,想投機取巧入大學

聽我個女講 佢話佢想入嗰間University of Melbourne 喺心理學系嚟講全球排名頭25?澳洲排第1,所以佢嗰度讀心理學

子爵府

如題;

大前提係你屋企能負擔到呢筆學費嗎?
如家庭有呢筆錢、你應開心女女有個讀書規劃! 我會無限支持佢就真!
讀乜嘢科最緊要係當時人選擇!佢又有興趣先會讀得好讀得開心

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

happyliufamily 發表於 22-9-18 16:20

你C6反對原因係好錯, 你個女一定唔服囉... Uni of Melbourne係唔錯的大學... 有錢又供到, 呀女又認真做過research, 點解唔比呢?

水晶宮

我女之前諗住一心一意入HKU Psychology, 佢話要讀到master先搵到工作,但佢有興趣,所以我比佢自己決定。

但最後冇入,入第二科。

你問清楚佢係咪有興趣,睇吓係Aus 點轉返個香港認可資格。

琥珀宮

happyliufamily 發表於 22-9-18 16:20

其實同你先生嘅睇法差不多,佢係學校成績係點先

水晶宮

回覆樓主:

經濟冇問題,應該支持個女,佢花咗咁多時間心機搜集資料,證明佢好想去.

水晶宮

如題;

經濟許可咪比佢試吓囉

首頁
12345...20

尾頁

跳至