懷孕前後

跳至

首頁
12345...10

尾頁

洋房

想大家俾啲意見。。。(emoji)‍(emoji)
我而家二胎懷孕22週,同好多其他Jm一樣,都係私家同埋政府做產檢。由於我高齡同埋上一胎有胎盤前置(最後係私家開刀),政府QE今次好好照顧,俾埋結構超聲波期我做。。。

大概20週時我先係私家做左次結構,當時嗰位私家醫生並無發現任何問題;隔咗幾日,就去咗政府結構期到照,但竟然比照結構嗰位姑娘發現BB個腦室有水泡,個姑娘解釋話其實都唔罕見嘅; 佢又問我有冇做無創T21/Nifty嗰啲,我話有- 個結果全部都係低風險嘅; 咁佢就叫我唔好太擔心,但係安全起見佢就比多個期我一個禮拜後返QE比專科醫生照多次。。。

如是者我就再返去QE照多次⋯(續)

洋房

Popodada 發表於 22-9-18 17:22
想大家俾啲意見。。。(emoji)‍(emoji)
我而家二胎懷孕22週,同好多其他Jm一樣,都係私家同埋政府做產檢。 ...

係返政府照之前,嗰個禮拜我上網睇咗好多,原來BB腦室有水泡仔嘅情況並唔罕見,都幾Common, 而99%以上都會喺bb出世之前自行吸收返或退散;加上我T21result全部係低風險; 所以我返去覆照之前都唔係太擔心;仲叫老公今次唔使再跟我去,因為上次喺政府搞咗一朝有啲嘥時間。。。

如是者,今個禮拜就返左QE 俾醫生覆照。。。點知…. 今次咗QE醫生除左見到Bb 個腦室有水泡之外,仲發現Bb 左腳踭位置有輕微內反(emoji)(emoji)當時有位女醫生一路幫我照一路解釋,同時有另外一個男醫生係另外一個Mon度一齊睇;當時個女醫生照到Bb 左腳個角度唔係幾正常,雖然好輕微,但係佢哋都異口同聲話睇到。。。(續)

洋房

Popodada 發表於 22-9-18 17:39
係返政府照之前,嗰個禮拜我上網睇咗好多,原來BB腦室有水泡仔嘅情況並唔罕見,都幾Common, 而99%以上都會 ...

咁照完我落返床坐埋一邊,兩位醫生就坐低一齊同我解釋; 佢話雖然Bb 個腦仔有水泡係第18對染色體有事嘅其中一個症狀,但既然早咗T21 result low risk, 就唔使太擔心; 又話絕大部份都會自行退散,就算有啲rare case 唔散,出世後再做返follow up都發現唔會影響BB腦部發展嘅。。。
至於bb 隻腳仔問題(我見佢寫”club foot” , 返來我自己上網check 返係中文係「馬蹄腳」)佢話如果個成因係純粹生長異常嘅情況,第時出世後就要可以去兒童骨科度跟進,可以有方法醫嘅,例如打石膏/物理治療,或就係做個小手術放鬆返條腳筋,一搬三歲前應該醫得好,都應該唔會話影響第時佢生長,因為BB 情況唔算嚴重⋯⋯(續)

洋房

Popodada 發表於 22-9-18 17:54
咁照完我落返床坐埋一邊,兩位醫生就坐低一齊同我解釋; 佢話雖然Bb 個腦仔有水泡係第18對染色體有事嘅其 ...

跟住個醫生話,但係隻腳內反,呢個都係其中一d遺傳病或神經系統病嘅病徵,又話雖做咗T21但係T21佢有佢嘅限制,有可能未必check 到;所以佢話因為而家有兩個factors(水泡腦+腳)就建議我做抽羊水(emoji) 仲話要即刻做,因為我已經成21週幾,有時抽洋水report要十日八日先返,真係發現有啲乜嘢嚴重問題,我可以係24週前做決定(emoji)
跟住醫生叫我打俾老公商量吓先;我同老公講完佢即刻飛的過嚟,我跟手就同醫生講OK佢哋就預備同我抽羊水;隔咗一陣我老公嚟到,跟住姑娘出嚟話佢哋預備緊,比左d文件我哋簽,佢話醫生建議我哋兩公婆一次過抽埋血,如果初步結果有問題就進一步做埋遺傳基因分析…(續)

洋房

Popodada 發表於 22-9-18 18:16
跟住個醫生話,但係隻腳內反,呢個都係其中一d遺傳病或神經系統病嘅病徵,又話雖做咗T21但係T21佢有佢嘅限 ...

之後老公同我一齊入去抽羊水,男醫生再喺老公面前幫我照多次,確定大家都睇到個問題,然後先開始…

就係咁我係無咩心理準備之下就抽咗羊水,而家已經過咗幾日,touch wood暫時都冇任何不適; 但係就仲等緊個report, 醫生話大概兩個禮拜, 而家日日提心吊膽⋯⋯

之後呢幾日都好多朋友同我講,叫我即刻返去搵返個私家醫生問返佢, 但係我諗緊既然佢兩個問題都睇唔到,同佢講返意義何在呢?

其實呢個私家醫生都出名嘅,去親產檢都等兩個鐘,但係我哋都覺得佢係好細心所以一直都去,原本都諗定搵佢接生,但係發生咗呢件事之後就對佢開始失去信心, 咁我仲應唔應該返去呢個醫生度?好糾結。。。

大宅

回覆樓主:

我之前都係政府照左腦室偏大 去左私家 佢話都係政府follow.up得最好 同埋羊水個到你係咪羊水晶片驗微缺失呀?如果係。佢應該已經夠準 你安心等result 我一星期後自已打去產科問姑娘 佢地好好預早答左我 封信係兩星期先收到
如果羊水pass你已經可以安心起碼唔係基因病。不過結構上既小問題要keep住幾星期照一次 觀察 你冇野做到
加油

大宅

請問私家醫生姓咩?有d擔心

洋房

cwl0313 發表於 22-9-18 19:13
請問私家醫生姓咩?有d擔心

Pm

大宅

Popodada 發表於 22-9-18 18:45
之後老公同我一齊入去抽羊水,男醫生再喺老公面前幫我照多次,確定大家都睇到個問題,然後先開始…

就係咁我 ...

請問邊位醫生….

洋房

ssppeert 發表於 22-9-18 19:00
我之前都係政府照左腦室偏大 去左私家 佢話都係政府follow.up得最好 同埋羊水個到你係咪羊水晶片驗微缺失呀 ...

係呀, 做咗羊水再加晶片….

其實今次QE真係好好,啲嘢好details, 個結構超聲波係照得超級仔細,又解釋得好好….

我估計返私家都可能都係叫我抽羊水嘅,只係一個好似好好嘅醫生都睇唔到兩個問題有啲失望⋯⋯

洋房

壽桃包 發表於 22-9-18 19:22
請問邊位醫生….

Pm me la

別墅

回覆 Popodada 的帖子

我同你case 有D似不過我係私家醫生照到有D 唔確定,寫紙比我去QE 再check 同抽羊水
QE 係即日安排醫生幫我照超聲波,我嗰時已經22 wks ,要即刻決定抽唔抽羊水

私家醫生同QE醫生都好有耐性解釋得好清楚,最後我冇抽羊水,過左一個月私家醫生同QE醫生再幫我照,就再見唔到個問題,不過QE醫生話出左世都會refer去兒科double check

本身有諗好唔好再搵第二個私家醫生照多次結構睇下2nd opinion ,不過我地最後都冇做到

希望你羊水個結果冇問題!

不過我係你我都會對你個私家醫生失望,由其係腳個問題,應該頗為明顯易睇…? 方便pm 係邊個?

男爵府

Popodada 發表於 22-9-18 18:45

就係咁我 ...

可 pm thx

洋房

endless_ecstacy 發表於 22-9-18 20:00

我同你case 有D似不過我係私家醫生照到有D 唔確定,寫紙比我去QE 再check 同抽羊水

係呀,所以而家都掙扎緊仲返唔返去睇佢定直接轉另外一個醫生。。。

其實個腳仔問題,雖然唔係好明顯所以唔係好嚴重,但左右對比就會見到,但係我覺得如果係一個詳細嘅結構呢個應該要留意到啦(emoji)‍(emoji)當時QE醫生係第一次見到都特登隔一陣間反手再照,確定係唔係當時短暫姿勢嘅問題,後來到男醫生再照一次仍然都係見到隻腳仔角度有問題⋯⋯

至於邊個醫生你PM我啦,喺度講咗佢個性大家都應該會知,好似唔係咁好。。。

子爵府

希望你bb最後係小問題處理到呀!
另外好多人唔信政府醫院
但其實政府照結構真係唔錯
好彩發現到
祝福你

洋房

jeannietsui 發表於 22-9-18 21:25
希望你bb最後係小問題處理到呀!
另外好多人唔信政府醫院
但其實政府照結構真係唔錯

Thx ❤️
係呀,連私家醫生(仲要係母胎醫學醫生)都照唔到嘅都比政府姑娘照到,再加政府醫生再發現多一個問題,所以對呢個私生醫生真係好失望(emoji)

別墅

個個都話公立 hea 係嘅,公立嗰D regular check 真係得啖笑
但當有special case 時,佢哋比我想像中detail 認真好多
不過如我諗個個mama 都唔想體驗到公立醫院呢D服務,最好Bb 冇事冇幹

因為照結構時我私家醫生發現Bb 問題,之後嗰兩個月嘅產檢,私家醫生係有特登搵嗰個位睇好耐,睇吓究竟個問題仲喺唔喺度

如果你仲會搵翻同一個醫生產檢,就一定要比佢知醫院嘅conclusion , 佢應該之後每一次都要特別睇呢兩個問題….

別墅

Popodada 發表於 22-9-18 20:54
係呀,所以而家都掙扎緊仲返唔返去睇佢定直接轉另外一個醫生。。。

其實個腳仔問題,雖然唔係好明顯所以唔 ...

我都想知 可以pm我嘛

複式洋房

Popodada 發表於 22-9-18 21:30
Thx ❤️
係呀,連私家醫生(仲要係母胎醫學醫生)都照唔到嘅都比政府姑娘照到,再加政府醫生再發現多一個 ...

Pm pls

洋房

endless_ecstacy 發表於 22-9-18 21:30

個個都話公立 hea 係嘅,公立嗰D regular check 真係得啖笑

我諗我應該唔會搵返佢架啦…..(emoji)

首頁
12345...10

尾頁

跳至