懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

民房

可以pm我私家醫生名嗎?我都係尖沙咀睇開個母胎醫學專家

複式洋房

發表於 7 天前 |顯示全部帖子
可否pm我嗎?想知醫生名
我都係就快照結構 10月頭 (emoji)(emoji)

別墅

Popodada 發表於 22-9-18 17:22
想大家俾啲意見。。。(emoji)‍(emoji)
我而家二胎懷孕22週,同好多其他Jm一樣,都係私家同埋政府做產檢。 ...

可以pm醫生名嗎?我準備要約喇,謝謝(emoji)

別墅

我而家二胎懷孕22週,同好多其他Jm一樣,都係私家同埋政府做產檢。 ...

我今日都去做結構,BB腦室都係有水泡

醫生話好common, 因為我係另一個醫生refer 所以呢個結構醫生話會講出黎廢事我本身個醫生提起我地先知

因為BB結構全部無問題加T21 test全低風險 所以無必要去到抽羊水

重點來: 醫生話因為好common 加T21 test 正常 好多醫生會唔講,因為下次九成九會消失,講完亦唔會建議你抽羊水除非bb 結構有咩問題

Wild guess 你醫生唔係睇唔到亦唔會睇唔到,好明顯你同我都識睇,我估係佢唔覺得有咩值得highlight

腳仔我就唔知點解啦 :p

大宅

Pm pls><

大宅

請問係邊個醫生?

別墅

可否PM, thanks

洋房

發表於 6 天前 |顯示全部帖子
我都睇緊tst 有母胎醫學醫生,可否pm ?

洋房

發表於 6 天前 |顯示全部帖子
fifi3388 發表於 22-9-23 20:40
我今日都去做結構,BB腦室都係有水泡

醫生話好common, 因為我係另一個醫生refer 所以呢個結構醫生話會講 ...

腦仔有水泡呢樣野係好common 我明白呀,所以當QE 姑娘見到同我講解之後,我都唔係太擔心,亦都冇話第一時間要怪呢位醫生呀⋯⋯我仲叫老公唔使陪我返去覆照tim…

而覆照嘅時候QE醫生都解釋咗,腦仔水泡呢件事唔需要擔心,加上T21 low risk, 如果只係呢個問題根本無必要抽羊水 ; 但而家重點係因為有兩個risk factor (I.e. 水泡+腳仔)加埋一齊,所以先有咁嘅建議。。。

咁即係話如果「發現到」同「發現唔到」腳仔嘅問題呢兩個情況,原來係會引致唔同嘅處理方法,咁發唔發現到個問題就變得好緊要⋯⋯

複式洋房

發表於 5 天前 |顯示全部帖子
回覆 Popodada 的帖子

請PM 醫生個名,謝謝

複式洋房

可pm ?

民房

Popodada 發表於 22-9-24 02:01
腦仔有水泡呢樣野係好common 我明白呀,所以當QE 姑娘見到同我講解之後,我都唔係太擔心,亦都冇話第一時 ...

我黎緊準備做結構,可否pm邊個醫生?

複式洋房

想知邊位醫生,pls pm thx

複式洋房

想知邊位醫生,可以pm告知嗎?thank you

水晶宮

虎到金來勳章 2022勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2021勳章

Popodada 發表於 22-9-24 02:01
腦仔有水泡呢樣野係好common 我明白呀,所以當QE 姑娘見到同我講解之後,我都唔係太擔心,亦都冇話第一時 ...

其實就算係common既問題都應該raise out
起碼等自己有個心理準備
唔係去檢查黎做乜
檢查完有common既問題
得個醫生知病人又唔知
檢查黎又有咩用

水晶宮

虎到金來勳章 2022勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2021勳章

Btw 可否pm 個醫生係邊個?

別墅

littlefunpig 發表於 22-9-25 20:44
其實就算係common既問題都應該raise out
起碼等自己有個心理準備
唔係去檢查黎做乜

我睇個個已經係professor 級 (結構)

佢地會assess 完覺得唔係問題就覺得唔需要raise out

之前我第二次産檢聽到醫生同姑娘講話我有cyst

應該係第一次照到,我聽到佢地禁講我追問佢我話醫生我有cyst 呀 佢話係之後無再延續 大概因為已經冇咗

所以醫生有好多嘢係會唔講 除非佢覺得係一個問題

民房

可否pm醫生名?

水晶宮

發表於 4 天前 |顯示全部帖子
fifi3388 發表於 22-9-25 22:55

咁我唔接受, 水瘤/水泡可能好common
但係都要知咩位置,幾大,會唔會影響到個胎
我第一次產檢一個普通o&g 醫生已經會同我講
仲會keep track住有冇變化
公立醫院醫生照得比私家更詳細

大宅

發表於 4 天前 |顯示全部帖子
fifi3388 發表於 22-9-25 22:55

你個子宮有cysts ,同bb個腦有野係兩樣野,我個人覺得,而家講緊係照結構嘅話,你見到啲乜嘢,多咗或者少咗嘅,都需要同個媽咪講,結構report都要寫啦吓嘛

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊