想生BB

跳至

首頁

尾頁

洋房

我排左2月威爾斯IVF公家。

但又心思思想去私家度試左先,但因為呢幾個月要上堂考試,想10/11月抽左卵先,到12月中打後先放胎。

想問有冇人知威爾斯個期有冇得打去延遲定一定要Cancel再排過?

定係其實私家都唔早得幾多,跟公家試左先?我仲係十五十六唔知點好。

大家可唔可以比d意見我。

琥珀宮

虎到金來勳章 2022勳章 減齡達人勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 15週年勳章

威爾斯IVF公家
如要改期, 打返去講底, 要提出合理既理由.
由姑娘評估好之後再見醫生.
由醫生睇下你既理由合唔合理先會比改期.

洋房

la_source 發表於 22-9-19 12:07
威爾斯IVF公家
如要改期, 打返去講底, 要提出合理既理由.
由姑娘評估好之後再見醫生.

咁都有少少煩(emoji)(emoji)(emoji) 唔該晒!!

la_source    發表於 22-9-19 14:41

複式洋房

回覆 babycome2022 的帖子

你排咗2月IVF係指2023年2月?想私家做咗先嘅話係咪都係威院私家症?
係嘅話可以打去約嘅時候問下姑娘你咁嘅情況會唔會公家症果邊可以順延
不過建議你唔好諗得啲時間咁美好,聽落10/11月打針12月放好似好理所當然,但都要睇返你自己當時個身體反應係咪適合,如果適合嘅話可能直接可以擺埋鮮胎

洋房

imleung 發表於 22-9-19 17:18

你排咗2月IVF係指2023年2月?想私家做咗先嘅話係咪都係威院私家症?

私家係諗住出去寶德呀。
我都知冇咁美好,所以又想keep住公家個時間

但睇睇下又好似兩邊差既時間唔係咁多。究竟值唔值得花十幾萬出去做。

複式洋房

我諗你大約係19-20年入紙排期,公家症真係等超耐,其實都等咗咁耐,依家差半年就見醫生,我驚你依家先開始去私家睇,搞得嚟都可以見公家症醫生

複式洋房

你有能力咪照去私家先, 唔知你係開始排公家之前嘅情況, 例如有無check過輸卵管等, 因為如果乜都冇check都有一大堆嘢要check, 去私家check完返公家, 都有機會個流程可快D。又或者私家check左, 你有時間準備, ready左個人再去公家, 跟住一擊即中呢

別墅

威爾斯2月係初診見醫生定開針先?通常初診完,仲要幾個月先開針開始ivf架..寶德出名既醫生,而家約初診都要10-11月先有得睇,開得針都要12月了

洋房

alice0122 發表於 22-9-20 17:26

威爾斯2月係初診見醫生定開針先?通常初診完,仲要幾個月先開針開始ivf架..寶德 ...

公家係2月開針喇! 我其實9月都見左藍醫生,我都覺得佢幾好。

洋房

Happytang 發表於 22-9-20 16:55
你有能力咪照去私家先, 唔知你係開始排公家之前嘅情況, 例如有無check過輸卵管等, 因為如果乜都冇check都有 ...

我公家2月開針啊。IVF就冇check到輸卵管。其他應該要check都check左。

錢都係一個concern位,一次搞掂13萬冇問題,但又怕要試多幾次,咁就有少少困難。

別墅

放一次成功先13萬咋....我會保守D,估最少20萬,仲要睇下年紀大唔大....我黎緊都係公家做,金錢負擔同壓力無甘大, 都係等多幾個月

洋房

alice0122 發表於 22-9-21 10:34

放一次成功先13萬咋....我會保守D,估最少20萬,仲要睇下年紀大唔大....我黎緊 ...

其實都係... 我其實係怕公家抽卵痛

我考慮完一輪都係公家做算啦!唔駛咁大負擔!

複式洋房

alice0122 發表於 22-9-21 10:34

放一次成功先13萬咋....我會保守D,估最少20萬,仲要睇下年紀大唔大....我黎緊 ...

講得冇錯,如果你有3粒以上,每次放要比2萬,20萬冇走雞,如果有更多旦,雪錢又貴咗,所以佢講13萬真係要好好采先得,我就係一個比咗廿幾萬都唔成功例子,其實公家都要比錢,我轉藥加雪杯胎都用咗3萬,所以排到公家真係唔好浪費機會

複式洋房

babycome2022 發表於 22-9-21 20:35
其實都係... 我其實係怕公家抽卵痛

我考慮完一輪都係公家做算啦!唔駛咁大負擔!

抽卵痛唔痛我覺得睇醫生同旦位置,我兩次抽都威院,一次私一次公,私個次我完全冇感覺,到公家,我都醒架喇,問定醫生同私家抽旦,藥係咪一樣,佢答我係,結果我痛到咸,但感覺好奇怪,唔知係咪因為鎮靜劑,其實痛得好模糊,知道係痛,但過咗又唔記得個種痛,同埋只係半個鐘,唔係全程痛住,可能痛十幾秒又會唔痛,時間好快就過,轉眼就同我講攪掂喇,同埋一路抽,同我抽個個醫生會一路講鼓勵我嘅說話,例如,好叻啊,就得架喇,小小痛,加油啊,同埋有一招,我覺得幾好,就係不停好大力慢慢咁呼氣吸氣,我覺得有幫助,都係醫生教,祝你會係冇感覺個個順利攪掂

洋房

發表於 7 天前 |顯示全部帖子
Monmonfu 發表於 22-9-21 23:36
抽卵痛唔痛我覺得睇醫生同旦位置,我兩次抽都威院,一次私一次公,私個次我完全冇感覺,到公家,我都醒架 ...

多謝你既意見同分享!
我依家都係疊埋心水等公家算喇,喺呢段時間養下卵。 祝大家都順順利利

別墅

抽卵可以叫公家打埋止痛針,就無甘痛,抽個下每分鐘慳幾萬蚊架

複式洋房

公家抽都唔一定痛, 我覺得睇位置。我第一次, 一路抽一路都只係少少唔舒服, 到最後一粒, 個醫生都講定, 應該會痛, 個位好難抽, 真係痛到飛起。

失敗左就抽第二次, 抽左十幾粒都只係少少痛, 完全接受到的。

放鬆啲, 加油, 祝各位成功

洋房

alice0122 發表於 22-9-22 11:48

抽卵可以叫公家打埋止痛針,就無甘痛,抽個下每分鐘慳幾萬蚊架 ...

岩 咁諗就痛得值

洋房

Happytang 發表於 22-9-22 15:51
公家抽都唔一定痛, 我覺得睇位置。我第一次, 一路抽一路都只係少少唔舒服, 到最後一粒, 個醫生都講定, 應該 ...

多謝!! 大家都要順順利利

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊