自由講場

跳至

首頁
23456...9

尾頁

子爵府

mother904 發表於 22-9-19 19:33
最實際係未打針的感染者不能使用公共醫療,社會尊重佢地的選擇,但佢地同樣要尊重社會資源運用的公平。 ...

同意,佢地可以選擇去私家治療。
正如小朋友未打齊各種防疫針,不能上學。

大宅

cheung2013 發表於 22-9-19 20:52
最新嘅香港特色

機場三跑無飛機,

男爵府

除咗0+7, 係咪應該連疫苗通行証都取消?

大宅

侯爵府

Elenalan 發表於 22-9-20 01:22
其實一直都係d專家話「小數」要大部份人保護,我就冇見過有唔打針嘅小數人大聲要求其他人去保護佢,係d專 ...
驢寵謬-共存等於赴黃泉

伯爵府

Elenalan 發表於 22-9-20 01:22
其實一直都係d專家話「小數」要大部份人保護,我就冇見過有唔打針嘅小數人大聲要求其他人去保護佢,係d專 ...

專家以此為藉口,其實係怕無打針既人多重症迫爆醫院,佢哋處理唔到比人鬧啫

翡翠宮

畀面勳章

幸福花海 發表於 22-9-20 07:06
專家以此為藉口,其實係怕無打針既人多重症迫爆醫院,佢哋處理唔到比人鬧啫
...

所以學新加坡冇打針的人不能使用公費醫療,或者要付私家費用,咪可以解決呢個問題囉。既然選擇唔打針,就不應同打左針的人有同等權利,咁先公平。
日日是好日

伯爵府

she007 發表於 22-9-19 19:10
今次寵物局長應該唔會又寫文章了

會寫,寫中招後的心路歷程

直接攞去做論文,攞多一個博士學位

子爵府

she007 發表於 22-9-20 00:15
講得對

你唔係反對打針的嗎

伯爵府

mother904 發表於 22-9-20 07:28
所以學新加坡冇打針的人不能使用公費醫療,或者要付私家費用,咪可以解決呢個問題囉。既然選擇唔打針,就 ...

好同意,我都覺得唔好再迫針,同時政府醫院只優先處理打齊針既人,門診同住院都係,無位就拒絕無打針既人,撥一啲私家醫院去醫治冇打針嘅人,自費。自己選擇,無得怨

伯爵府

cheung2013 發表於 22-9-19 20:52
最新嘅香港特色

機場三跑無飛機,

https://www.youtube.com/watch?v=U4EEsj75Rk8

《國勇》晴天林|國勇確診無病徵(原曲:勇 - 楊千嬅)

防疫専家都唔識防疫

子爵府

最實際係未打針的感染者不能使用公共醫療,社會尊重佢地的選擇,但佢地同樣要尊重社會資源運用的公平。 ...

好呀!星加坡都一樣

水晶宮

2024年龍年勳章 2018母親節勳章

nicelady2828 發表於 22-9-19 20:49
又話唔比啲專家私自發言?

政府想統一發放訊息以免公眾收訊息混亂,係好正常做法啫

不過大人大姐唔識自律,要擅自發表,唔通揞住佢把口咩

男爵府

咁講打咗針,嚴重到入院嘅都唔應該佔用公家資源!
因為打咗針唔應該有重症

侯爵府

TOMATOO 發表於 22-9-20 07:41
https://www.youtube.com/watch?v=U4EEsj75Rk8

《國勇》晴天林|國勇確診無病徵(原曲:勇 - 楊千嬅)
有冇一首唱多名高官中招呢

子爵府

she007 發表於 22-9-19 19:09
香港大學醫學院微生物學系講座教授袁國勇、港大醫學院生物化學系教授金冬雁、港大微生物學系名譽助理教授龍 ...

不如俾班專家做特首啦
一日大陸行清零, 香港開外關其實作用都不大, 只會更進一步推香港經濟去谷底。
你班人咁想躺平, 就等睇開左之後, 點整死個經濟。
大家已忘記左97-03年時百業蕭條嘅景況。

男爵府

幸福花海 發表於 22-9-20 07:39
好同意,我都覺得唔好再迫針,同時政府醫院只優先處理打齊針既人,門診同住院都係,無位就拒絕無打針既人 ...

按你邏輯,亦都可以話有交稅的先醫,無交稅的排後些啦!對社會都冇貢獻,最仔細啲,交多的可再優先…
如果任何事都係用類似嘅邏輯,呢個社會咪更加唔和平

高達媽媽    發表於 22-9-20 11:00

侯爵府

幸福花海 發表於 22-9-20 07:39
好同意,我都覺得唔好再迫針,同時政府醫院只優先處理打齊針既人,門診同住院都係,無位就拒絕無打針既人 ...
打齊針嘅去隔離酒店, 其他去方艙竹篙灣

翡翠宮

畀面勳章

rich8 發表於 22-9-20 07:57
咁講打咗針,嚴重到入院嘅都唔應該佔用公家資源!
因為打咗針唔應該有重症
...

有冇重症要睇身體狀況,大部份打左針都冇重症,不等如全部,正如未打針都不一定有重症,大家都只係博一舖,選擇自己相信的事去做。我的著眼點是不為社會決策付出的人,不應該享有等同付出者的待遇。正如幼稚園生不打齊所有防疫針不能入學,都是自己的選擇。

同埋你用錯字詞,合資格的香港公民又已打針,用身體力行去支持公共健康決策的人,使用公家資源不應是「佔用」,只有不合資格的人才應該用「佔用」這個字詞。

幸福花海    發表於 22-9-20 09:17
日日是好日

侯爵府

capricornbb 發表於 22-9-20 07:51
政府想統一發放訊息以免公眾收訊息混亂,係好正常做法啫
李慧琼梁美芬唐英年行會成員等等都係話盡快放寬, 而家係邊個唔自律

首頁
23456...9

尾頁

跳至