0-6個月

跳至

首頁

尾頁

別墅

bb而家全人奶,之後返工屋企人幫手湊會轉奶粉,想問有d咩要留意

大宅

要預一星期左右轉奶粉,等bb適應

別墅

fataspig 發表於 22-9-20 10:52
要預一星期左右轉奶粉,等bb適應

謝謝回覆,我預返時間先

大宅

揀淡味似人奶奶粉, bb會易接受d架

別墅

咖喱豬皮 發表於 22-9-20 12:49
揀淡味似人奶奶粉, bb會易接受d架

原來有分?咁邊款好d?

大宅

yanyanbabypig 發表於 22-9-20 13:10
原來有分?咁邊款好d?

我聽其他媽媽講揀左皇家美素, 話比較淡味, 如果人奶轉奶粉多數肯飲唔抗拒, 又真係ok肯飲

大宅

yanyanbabypig 發表於 22-9-20 13:10
原來有分?咁邊款好d?

去診所產檢,醫生話有乳脂既奶會長肉d,我見皇家美素有天然乳脂層,又加上我哥哥小朋友都係飲佢,好少病,所以都選呢款

別墅

咖喱豬皮 發表於 22-9-20 14:04
我聽其他媽媽講揀左皇家美素, 話比較淡味, 如果人奶轉奶粉多數肯飲唔抗拒, 又真係ok肯飲

...

最緊要肯飲好胃口就放心

別墅

lovelyliz4 發表於 22-9-20 15:36
去診所產檢,醫生話有乳脂既奶會長肉d,我見皇家美素有天然乳脂層,又加上我哥哥小朋友都係飲佢,好少病, ...

bb吸收得好,媽媽開心

大宅

yanyanbabypig 發表於 22-9-20 17:28
bb吸收得好,媽媽開心

係呀,我d朋友都話我女睇落比同齡大隻

大宅

我BB都係飲樓上媽媽講呢隻呀,味道同人奶差唔多,淡淡地BB容易接受嫁。

大宅

減齡達人勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回

我覺得要留意番隻奶粉同bb夾唔夾到,留意佢飲奶嘅胃口同觀察佢便便嘅情況,我小朋友都係飲皇家美素,so far飲到佢而家肥肥白白😂

別墅

要預時間比bb適應,唔好第一日就全轉奶粉,最後一餐一餐咁加上去,例如5餐入面轉其中一餐做奶粉,等佢習慣了,再加至2餐,如此類推。

大宅

由人奶突然間轉奶粉 要慢慢試吓bb口味呀。我個b就試左三四隻之後,都係揀左皇家美素,可能好淡味,b仔以為係人奶(emoji)(emoji)

大宅

虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 2021勳章

yanyanbabypig 發表於 22-9-20 10:27
bb而家全人奶,之後返工屋企人幫手湊會轉奶粉,想問有d咩要留意

我仔仔細時我返工,日頭我家人幫忙餵奶粉,夜晚就盡量埋身餵,而我奶粉就要揀d淡d,似人奶d, 甘仔仔就肯繼續埋身!

複式洋房

我會選擇大品牌會安心d,同埋會選擇淡口同無蔗糖,太甜對小朋友牙齒同埋飲食習慣都唔好

大宅

2021勳章

逐餐幫bb轉,留意下bb便便情況。我個陣幫bb轉aptamil白金版就around用咗1個星期嘅時間~
唔知係咪因為呢隻多益生菌,bb轉奶粉個陣便便都ok冇問題呀

大宅

虎到金來勳章

發表於 7 天前 |顯示全部帖子
咖喱豬皮 發表於 22-9-20 14:04

...
BB腸胃好敏感,最緊要揀冇庶糖、淡口,接近母乳,BB易接受d。我果陣都係揀哩隻,BB日日有便便,體重又跟生長線,我就覺得唔錯

民房

發表於 昨天 18:08 |顯示全部帖子
母乳轉奶粉都要睇下bb適唔適應到,我當時揀左Neurxpro,隻味唔會太甜,bb又肯飲,都meet到生長線,同埋有HMO,對bb免疫力都有幫助

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊