0-6個月

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

仔仔瘦瘦地唔係好識長肉,追唔到生長綫,問過醫生話冇問題,但係奶奶成日話我比唔夠營養佢,有冇咩方法可以好長肉d?

禁止訪問

禁止訪問

大宅

回覆 Steffsteph 的帖子

醫生話無問題就得,奶奶有無份湊bb?無就唔駛理佢,如果硬塞奶比bb,只會消化不良和提早厭奶,bb食夠瞓夠就好,話唔定大d加輔食後會好快變肥b,順其自然。

子爵府

sususoso 發表於 22-9-22 17:55
要長肉腸胃健康好重要下,BB消化得好、吸收多d先長到大個。奶粉揀返d有多d母乳精華嘅,多營養d自自然然都長 ...

同意呀,我平時都係人奶+皇家美素,味道淡淡地同人奶好相似,佢全脂奶嚟既,成份天然接近母乳,營養應該豐富d,我仔食左又冇抗拒人奶又追到磅。

大宅

虎到金來勳章 畀面勳章

其實小朋友keep住有增重就可以,同埋小朋友消化得好唔好都有影響,可以揀隻對腸道健康,易消化嘅奶粉試吓。

大宅

BB防敏心得分享勳章 食得好勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回

回覆 BuffetQueen 的帖子

其實身型瘦可能係遺傳。不過,如果你家人懷疑係唔夠營養,您可以試下補奶粉,樓上果隻都幾好,營養幾豐富下。我果時唔夠人奶,都係補呢隻奶粉。

複式洋房

回覆 BuffetQueen 的帖子

我女嗰時都係咁呀,又係餵人奶再補皇家美素黎增磅~ 我貪佢係全脂奶,營養好豐富,好快就追翻上生長線啦

複式洋房

你本身係餵開人奶嘅?如果你咨詢過醫生嘅專業意見,bb既生長情況係無問題的話,你可以同返奶奶講,話醫生話bb好健康,睇落唔夠長肉係因為bb大左,所以手腳都拉長左,醫生話係正常嘅。以前啲老一輩成日都話要俾bb食多啲飲多啲,其實好易over feeding,咁細個局到肥一肥係好得意,不過絕對唔係健康。我嗰陣都係有人奶盡量餵人奶,唔夠奶先補奶粉,同樓上媽媽嗰隻一樣,bb雖然唔算肥但d 肉都實的的同埋好少病痛,健康安全先係最緊要!

大宅

虎到金來勳章 減齡達人勳章

回覆 Steffsteph 的帖子

要長肉腸胃健康同比佢瞓多d好重要,BB消化得好、吸收好,自然會長肉。奶粉揀返d有多d母乳精華嘅,個時我bb揀皇家美素奶粉,bb仲係75%生長線

大宅

我覺得係關bb腸胃事,bb腸胃好消化吸收好咗,咁自然會比較長肉,所以益生菌對bb黎講就好重要。我自己揀奶粉個陣都特登揀咗隻益生菌多d既aptamil白金版,bb食完都長肉,生長線keep住升。

大宅

都要睇佢同隻奶粉夾唔夾到,好似呀b食illxxa咁,佢夾得幾好,便便日日都有,仲跟到生長線添

複式洋房

回覆 soniahhy 的帖子

三個月啊,平時佢食得好少下就唔飲...我又覺得佢吸收得唔好,真係想揾辦法等佢吸收多d。

複式洋房

加油

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至