自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

子爵府

尋日放工原本要接小朋友放興趣班,但上司臨時同我傾工事,C6正好放假係屋企,我就通知C6。但C6話佢已經沖左涼,暗示唔想再出,問我叫工人去好唔好?其實全家都知呢個工人信唔過,而且仲有幾日last day,已經hea做。而且興趣班要搭車去。
結果,途中真係出了差錯,小朋友人冇事,但財物損失。
我番來鬧C6點解你坐係屋企禁電話遙控指導工人,不停call工人問佢點,都唔自己去接!?
C6發哂癲話已經問準左我,而加出事就賴佢!?當時我傾緊工作冇細心睇msg。跟著C6又鬧到小朋友豪哭。
C6凡事問我,無主見唔識應變,我好似要湊多個工人咁,對住佢心力交瘁!

瑪瑙宮

myfaye 發表於 22-9-23 05:54
尋日放工原本要接小朋友放興趣班,但上司臨時同我傾工事,C6正好放假係屋企,我就通知C6。但C6話佢已經沖左 ...

出了什么差错

子爵府

tkop 發表於 22-9-23 05:59
出了什么差错

工人唔熟巴士路線,C6不停打俾佢叫佢唔好miss左班車,小朋友話工人不停拉住佢跑追巴士,好狼狽,佢未拉好個袋,眼鏡都未有時間戴好,袋內面d野跌左唔知係边,包括佢隻新的八達通手錶。
其實走左班巴士,仲有另一架或者van都岩路線,正常工人係唔識。
我鬧C6如非逼不得已,都唔會叫工人去接啦,今次財物損失,下次touch wood 點算!C6一味話問左我,唔係佢的錯!我話你幾十歲人為人父母學識乜叫承擔責任!唔通打份工咁,問左老細之後就唔關我事!?

RAA    發表於 22-9-23 08:44

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

明白你係好勞氣,但你應該一早知C6係咁嘅人,唯有咁唸,錢財身外物,最緊要係小朋友安全。

珍珠宮

回覆樓主:

d男人係信唔過架啦
下次自己唔得閒就掉興趣班時間好過

子爵府

Angelice-BeBe 發表於 22-9-23 06:27
明白你係好勞氣,但你應該一早知C6係咁嘅人,唯有咁唸,錢財身外物,最緊要係小朋友安全。

...

我就係知佢係咁改唔到先傷心。
係哩頭家入面,每件事每個決定我都諗埋後果,諗解決辦法,我好辛苦,我成日訓唔著。C6凡事問完就高床暖枕。

varievarie    發表於 22-9-23 14:16

子爵府

namnamnamlolo 發表於 22-9-23 06:30
d男人係信唔過架啦

我係臨放工先知走唔到,如果唔係C6係屋企,我會同上司講要趕住接放學。

珍珠宮

認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章

namnamnamlolo 發表於 22-9-23 06:30
d男人係信唔過架啦

但係樓主講咗係突發情況先放唔到工趕去接放學喎!比著我C6放假都唔肯去,已經著晒火,仲要有事唔認錆,雙重不負責任,我仲唔炳鑊金嘅佢嘆!咁都唔出聲,就會有排受吖!小朋友都好危險,成日有d工人帶住小朋友出意外嘅新聞,做父母完全冇試過教工人姐姐點去補習社,又點會咁樣比佢一個人去呢?根本就不負責任!樓主係返工比老細留住咗,先至去唔到,唔係去咗玩喎,仲要比C6嘈,根本唔合理!

芝麻街    發表於 22-9-23 10:58
RAA    發表於 22-9-23 08:44

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

myfaye 發表於 22-9-23 06:32

我就係知佢係咁改唔到先傷心。

你與其唸佢會改,不如將d心機教小朋友好過…咁大個男人你改唔到架,我C6盡責細心,以前間中帶對仔女都好多甩漏,所以我日常生活教左小朋友好多野,反而小朋友醒過佢

但今次件事,你C6係抵鬧

男爵府

回覆樓主:

妳C6知唔知工人做野甩漏?
佢身為父親大人,都唔去接。沖完涼唔可以再沖咩?!
我老公,如果我叫去接,佢會去。

公爵府

好媽媽勳章

回覆樓主:

放假得閒唔肯出去,下次放假唔好留係屋企

子爵府

自己小朋友,佢咁都放心?替樓主辛苦,小小事都幫唔到手......明白以後靠自己,上司搵都要推左佢

大宅

回覆樓主:

你C6結婚前係咪媽寶男?凡事慣左問屋企?如果係,吾好浪費時間埋怨,為左之後的婚姻幸福,同佢傾,想方法訓練佢。
我C6婚前係媽寶,仲有2個家姐。末做過家務,我99係男人吾入廚房果種傳統思想。結婚後第一次飲茶,同我講: 阿x(C6)返工好辛苦㗎,放工吾好叫佢做家務呀!屋企濕碎野吾好令佢煩心呀!
現場有姑奶2公婆聽住,我直講:99,我吾係家庭主婦,返工時間長,返工都好辛苦㗎!我做女時都吾使做家務㗎!而家結左婚就大家一齊分擔啦。我語氣倔,黑面,全部人冇聲出。
返屋企同C6傾清楚, 一齊負責家務, 吾好做少爺公主。

cathngai    發表於 22-9-23 21:20
honthont    發表於 22-9-23 13:28

公爵府

2024年龍年勳章

你C6真係離譜
好多男人都係咁,愛自己多過老婆仔女,但對自己父母就非常上心,朋友圈中見唔少

大宅

回覆樓主:

好彩佢肯成長肯學,由煲水掃地洗衫學起 而家結婚12年, 冇工人,長老淨係幫手接放學。其餘C6已經可以一腳踢搞掂。所以,要令C6好使好用要自己訓練。

水晶宮

樓主最好靠自己多啲,男人很多時不會理,也不想理仔女。

如樓主都不理仔女,做仔女就好慘。

珍珠宮

回覆樓主:

明白樓主心情,所以我現在會好好訓練自己個仔。

茶類愛好者    發表於 22-9-24 02:37

水晶宮

Jandr 發表於 22-9-23 07:10
你C6結婚前係咪媽寶男?凡事慣左問屋企?如果係,吾好浪費時間埋怨,為左之後的婚姻幸福,同佢傾,想方法訓練 ...

你應得好好。不是只有佢個仔要上班、你都要。大家一起分擔及完成。你奶奶咁說,擺明想當心抱工人,不好中計。

禁止訪問

回覆樓主:

男爵府

回覆樓主:

你c6要開始成長,佢依賴慣你,尋日嘅case, 你只要同c6講你要加班走唔到, 叫佢接或者安排,就唔理佢啦,當然你預住初時會有甩漏,但係呢個係成長過程,學吓放手比佢做啦,你照顧得太好了,要放鬆吓。

首頁
12345...7

尾頁

跳至