自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

Onlok 發表於 22-9-24 13:03
我捐咗幾十次,上次話告急唔夠血,我唔夠瞓但屋苑有流動車即去捐,飲埋保礦力……原來真係會唔夠血……出 ...

有得揀大細包的嗎

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

stephanielaw 發表於 22-9-24 15:28
有得揀大細包的嗎

有,我捐開大包。
其實真係要有充夠睡眠,飲夠水,唔好空肚去捐。

伯爵府

........

珍珠宮

2023年兔年勳章

Quennie_Chu 發表於 22-9-23 11:31
救人最重要,唔理有冇禮物都支持捐血

水晶宮

Png 發表於 22-9-24 15:27
就係班管理層上樑不正下樑歪
先至攪到紅十字會不倫不類
冇愛心,玩政治

對。好認同將紅十字變得不倫不類。

水晶宮

LOVEJELLY 發表於 22-9-24 14:28
我已經好耐無捐血,咁多人反映捐血站人員態度差,嚇怕捐血者,咁希望呢個post啲捐血站高層能睇到,啲記者咁 ...

希望,不過有班人係死性不改

水晶宮

breadcheung 發表於 22-9-24 14:59
黃十字會,不了

雖然紅十字自己攪衰個名。但我會繼續捐血,只想為香港市民出一點力而且係有錢都買唔到。
果班人先鍾意乜全家,禍及全家……

珍珠宮

eddieyeung523 發表於 22-9-23 10:21
請大家抽空捐血救人
紅十字會輸血服務中心:成功捐血 送「捐血隊長」環保袋 ...

會的,如果紅十字會吾再偏埋一邊,最少紀律部隊都會多人去損

伯爵府

chasiusiu 發表於 22-9-24 15:03
乜唔係可以加快 refresh d 血咩??對身體係好

無知先咁樣諗

加快身體生產細胞 = 加快衰老 = 增加癌症機會係常識黎
不過醫學界有共識, 捐血對醫療系統有重大支撐作用
所有對捐血不利既paper全部唔會過倒審批, 亦都唔會有人做 / 做左唔會提交

所以你只會睇捐血促進身陳代謝有利健康果d說法

定期捐血(幾個月一次)有害健康呢個係可以肯定知識黎
本身血細胞就有佢自己既更替週期
你用外力加快左佢替更週期, 令到身體被迫增加血細胞增殖
必然對身體健康有害

伯爵府

仲有, 捐血, 刺穿血管, 令到血管破損,
細胞修復會有痂
捐得多, 影響血管彈性, 增加血管疤痕
長遠, 增加爆血管, 高血壓, 同埋心臟病風險

子爵府

回覆樓主:

我最快要12月先可以再捐,不為什麼,只為捐血可以救到有需要既人!

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

kwokdicken 發表於 22-9-24 17:53
無知先咁樣諗

咁你係咪一定唔會去做手術, 確保自己/你屋企人唔會要人地嘅血?

唔係嘅話, 麻煩你唔好喺度妖言惑眾

琥珀宮

newinewi 發表於 22-9-24 15:47
佢哋係咪好似醫院咁, 可以睇到職業?

因為之前, 有人話醫院登記署係可以睇到, 如果係公務員. 尤其紀律部隊. ...

我捐咗十幾次從來冇人問過我職業

琥珀宮

stephanielaw 發表於 22-9-24 15:28
有得揀大細包的嗎

有得揀,我捐大包會好攰,之後揀捐細包就舒服好多, 細包係350ml

伯爵府

chasiusiu 發表於 22-9-24 15:11
我上次捐都係咁,但可能我係最後一個,唔想阻人收工 (已過關門時間),好急咁谷 d 血,最後要成個星期先散 ...

我唔係最後一個,可能個抽血員係新人,插咗兩次針先入到,一陣我聽到佢話開始腫左,跟住轉支針,問我痛唔痛?我話好痛,跟住佢問我忍一陣,得唔得?我話唔繼續啦,好痛!一個星期,嗰針位仲痛緊。不過,佢不停say sorry!個Senior 都走嚟安慰我,又無咩野就算啦,人地都唔想嘅!

男爵府

Prosperous 發表於 22-9-24 00:22
所以捐到血都係福氣!

知唔知中左好返後,幾耐先可以捐血?Thx

男爵府

可能就係紅十字會特登用呢啲招數,一方面告急, 另一方面趕走你哋, 令佢自己冇咁多嘢做。
處於不敗嘅道德高地,我告急咗喇,你哋自私,所以唔肯嚟捐血,唔關我事。

侯爵府

kwokdicken 發表於 22-9-24 17:53
無知先咁樣諗

咁你有事入醫院, 係咪講明唔使人捐血畀你?

如果唔係, 咁你自己唔去捐血, 但就咁厚面皮要人地捐的血, 係咩道理?

侯爵府

回覆樓主:

其實我都好想捐,因為當年家父最後兩年身體好差,輸過好幾次血,每次輸完精神就會好返好多,我知道真係好多人有需要。不過我自己試過捐完係街暈咗,原來自己血色素低,所以想捐都捐唔到啦。

首頁

尾頁

跳至