懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我仲有唔夠一個月就要入院開刀啦,
想問下有冇最近係St Paul 開刀既媽媽,可以解答下我既問題?又或者有冇岩岩開完刀既媽媽可以分享下,等我冇咁緊張?

想問下你地開刀後第一餐係點解決?
係未只可以飲湯?
屋企人送飯定係點?

(唔好意思…因為我中午左右開刀,手術前後6小時禁食,我有d擔心會餓(emoji)(emoji),淨飲湯我又驚填唔飽個肚…(emoji)(emoji))

別墅

cks1022 發表於 22-9-23 11:21
想問下有冇最近係St Paul 開刀既媽媽,可以解答下我既問題?又或者有冇 ...

其實你就算食得返野…
第一餐都淨係可以食粥…無論你屋企人帶野俾你定係叫醫院餐…

複式洋房

c1102 發表於 22-9-23 12:58
其實你就算食得返野…
第一餐都淨係可以食粥…無論你屋企人帶野俾你定係叫醫院餐…
...

唔好意思…想再問清楚,粥係未只可以食白粥,定係可以食有味既粥?如果唔鐘意食粥,可唔可以淨飲湯水?

別墅

cks1022 發表於 22-9-23 20:43
唔好意思…想再問清楚,粥係未只可以食白粥,定係可以食有味既粥?如果唔鐘意食粥,可唔可以淨飲湯水?
...

我係白粥…應該叫粥水…

我醫生叫我隔12個鐘先再食少少「有野到肚」既食物,我早上開刀,即係話要大概夜晚9點幾10點先可以食。

但姑娘都已經奇怪點解我會食呢d(麵包一個)
不過佢地聽到係醫生叫我食就無理到…

一餐半餐幾唔鍾意食都食落肚啦⋯⋯
而且,開完刀都辛苦啦,仲邊有心機諗食咩…

你自己問返自己個醫生,每個醫生既安排都唔同

複式洋房

c1102 發表於 22-9-23 20:50
我係白粥…應該叫粥水…

我醫生叫我隔12個鐘先再食少少「有野到肚」既食物,我早上開刀,即係話要大概夜 ...

唔該哂~
如果醫生有食野既指示/建議都好d,
就怕到時唔知點食好(emoji)(emoji)

男爵府

想問下有冇最近係St Paul 開刀既媽媽,可以解答下我既問題?又或者有冇 ...

我生完嗰一日既24小時內係吃粥水,第2日吃半糊狀,第3日就正常吃(我好似吃咗隻大快活雞脾)。詳情可以問多次自己醫生。

放心。你到時就會得。

聖保祿醫院既育嬰室姑娘照顧得小朋友非常好,我非常滿意。放心地享受吧!

複式洋房

ASP2019 發表於 22-9-24 00:09
我生完嗰一日既24小時內係吃粥水,第2日吃半糊狀,第3日就正常吃(我好似吃咗隻大快活雞脾)。詳情可以問 ...

粥水同半糊狀既野食係醫院餐廳叫?定係屋企人送上黎?我擔心佢而家疫情嚴重,唔比屋企人送餐…
咁半糊狀姐係麥皮果d?

大宅

食粥水 或飲水

男爵府

cks1022 發表於 22-9-24 14:03
粥水同半糊狀既野食係醫院餐廳叫?定係屋企人送上黎?我擔心佢而家疫情嚴重,唔比屋企人送餐…
咁半糊狀姐 ...

我全部食物係醫院餐廳叫,除了茶餐雞脾在隔離連鎖快餐店買返來吃。

半糊係啊,早餐其中一款係牛奶麥皮。

複式洋房

ASP2019 發表於 22-9-24 17:02
我全部食物係醫院餐廳叫,除了茶餐雞脾在隔離連鎖快餐店買返來吃。

半糊係啊,早餐其中一款係牛奶麥皮。

好~唔該哂~
咁我就唔洗叫我老公準備啦~

男爵府

cks1022 發表於 22-9-24 20:30
好~唔該哂~
咁我就唔洗叫我老公準備啦~

可以叫你老公日日煲炒米茶後,拎來醫院比你飲

男爵府

第一餐係粥水,如果你OK 姑娘會幫你落單叫
如果你食完粥水冇見暈見嘔,你可以同醫生講食粥/飯
我朝早生完,LUNCH食粥水,夜晚就可以食粥同包

炒米茶唔洗咁快飲,飲左冇尿屙,你第二日落到床要屙到一定份量既尿先得
所以唔洗咁急飲呀!

餵奶房姑娘好好人,ENJOY,住院個5日係天堂黎

複式洋房

bubula 發表於 22-9-24 21:50
第一餐係粥水,如果你OK 姑娘會幫你落單叫
如果你食完粥水冇見暈見嘔,你可以同醫生講食粥/飯
我朝早生完 ...

聽落其實都好快可以食番正常餐wor。

咁你係生完飲普通水,等屙夠份量既尿先轉飲炒米茶?

我計番唔夠2個禮拜就要入院,真係有d緊張,走佬袋又未執,諗諗下又好似冇咩要執咁…

首頁

尾頁

跳至