單親天地

跳至

首頁

尾頁

男爵府

回覆 Josh11 的帖子

JM 你C6個信息好似我個位~

我地有問題發生又係唔理我感受 曲講到直!!
然後佢表示 [想自己一個生活, 咩都唔想理,就算離婚都會照顧你兩母子][唔代表呢個家散左, 仍然可以有family day]
其實佢知唔知自己講咩 .....

複式洋房

steplyy 發表於 22-10-3 11:07
回覆 Josh11 的帖子

JM 你C6個信息好似我個位~

係囉
痴線
我好後悔識左佢

複式洋房

vlaine 發表於 22-10-2 09:01
身感同感,不愛了,就找借口棄養,我結婚16年,同其他女人有暖味,借口我趕他走棄養,其實自己搬走,放棄自己的仔 ...

你當前世欠咗佢算,最緊要身體健康同仔女好好生活去

侯爵府

lovecatwalk 發表於 22-9-23 18:51
不過再比我揀。我一定唔結婚生小朋友,太傷太痛。尤其係付出全部,最後人又冇錢又冇。

若人意志消沉D弱D就 ...

好多同路人都講過:有得再揀一定唔結婚唔生小朋友。但青春少女時想的總是美好。只係現實残酷。

珍珠宮

vlaine 發表於 22-10-1 08:44

你夠堅強,沒人夠我慘,由結婚至現在他走了,結婚16年,他一直住 ...
其實大家甘上下苦況.你而家揾唔到佢?如你認為找不到他,你可以向家事法庭申請你被佢遺棄,也可以由你申請離婚,不用經佢的,即當佢聯絡不到同埋失蹤了就可以甘做.

我和前夫己有18年的婚姻,也是出軌,漂.賭,飲,吹,樣樣齊,欠人好多錢.我己每月幫佢還一些了..而家離了,多志在...生活好過以前和開心過以前...

大宅

你既經歷同我有九成相似。前夫出軌兩次,第一次我原諒左,到第二次佢冇求我原諒,話自己改唔到,叫我忍。去見婚姻輔導,佢話已經唔愛我,如果要佢愛返我,我就要改變我嘅性格。你話係咪痴線?依家佢出軌,佢做錯事,要我改?其實我嘅感受已經唔係佢嘅考慮範圍之內,我太高估自己同埋小朋友係佢心目中嘅重要性,佢最愛嘅係自己。一齊11年,搵錢多過佢,買樓,投資,照顧小朋友,所有嘢都係我,佢唔珍惜。所以,我喊咗兩個月之後,就決定離婚,因為係呢個人身上唔會再搵到幸福。之後我就要攞返晒我應得嘅野,樓,錢,贍養費,我逐樣同佢計。個仔得五歲,堅強係我唯一選擇。

大宅

回想返上年夏天,每日以淚洗面,擔心做單親媽媽的將來,仲要返工,搵律師,請工人,同個仔考小學,呢啲都捱過了。今年二月正式出咗絕對離婚令,賤人已經開始拖欠贍養費,佢覺得自己冇虧欠我,但我覺得佢欠我一世。

男爵府

ying_mail 發表於 22-10-4 16:08
好多同路人都講過:有得再揀一定唔結婚唔生小朋友。但青春少女時想的總是美好。只係現實残酷。
...
不結婚無所謂,但小朋友是上天賜的,人生要有精神寄託嘛!有小朋友始終是開心的

男爵府

imokifurhapi 發表於 22-10-14 01:06
回想返上年夏天,每日以淚洗面,擔心做單親媽媽的將來,仲要返工,搵律師,請工人,同個仔考小學,呢啲都捱 ...
d港男覺得離婚后子女都不想養,但老了又想長大了的子女尊重他喎!去法庭要求他比,法庭會出令比港男公司,每月先扣起贍養费比你,才發預額給他

男爵府

單親咪重好過,不用再家嘈屋閉容忍不合理臭脾氣,与小朋友再可安寧生活。
生活質素一定好過那些要離又不捨得离(金錢/感情)的生活

男爵府

lovecatwalk 發表於 22-9-23 19:24
因為親戚相見好,所以最後我同囡搬咗出嚟,因為都係4月發生,所以有時候以為自己好好。同阿囡慣咗2個人。跟 ...
其 实 你 可 找社 工 申 請 綜 緩 及 排 公 屋 呀 !未 有 公 屋 前 有臨 時居 所 , 現 在 香 港 有 很 多 保 障 婦 孺 的 福 利 ,你 幾 時 見 有 母 子 留 落 街 頭 ?

男爵府

vlaine 發表於 22-10-1 08:44

你夠堅強,沒人夠我慘,由結婚至現在他走了,結婚16年,他一直住 ...
這 就 是 剋 妻 格 的 港 男 本 色 !

男爵府

Josh11 發表於 22-9-23 18:54
咁係咪即係分開咗?

其實我都好想有新嘅生活。而家一齊日日好似我欠咗佢咁,佢成日話自己係為咗我哋好, ...
如婚姻真的无法挽救,趁小朋友还细,早d离婚对你俩母子分产及赡养费有利很多,尤其层楼是你名下,是婚姻居所,可向法庭要求判给你俩母子。
当然,也可尝试婚姻辅导,尽量希望救到段婚姻

複式洋房

imokifurhapi 發表於 22-10-14 01:06
回想返上年夏天,每日以淚洗面,擔心做單親媽媽的將來,仲要返工,搵律師,請工人,同個仔考小學,呢啲都捱 ...

辛苦你了。你加油。我也加油。

複式洋房

irisf 發表於 22-10-14 18:56
如婚姻真的无法挽救,趁小朋友还细,早d离婚对你俩母子分产及赡养费有利很多,尤其层楼是你名下,是婚姻居 ...

謝謝你,他終於找我道歉了。我決定再嘗試婚姻輔導,不帶太多期望,只是努力一下,多試一次。

畢竟,孩子很喜歡爸爸。他對我不好,但對小朋友真的很好。

別墅

Josh11 發表於 22-9-23 14:23
老公出軌第三次。

理由係我唔夠關心佢,性格太強,每一次都係我輕飄飄咁原諒咗。

呢d都系男人出軌後推卸責任嘅借口
但點解你可以忍受到3次咁耐先離婚

大宅

加油!

首頁

尾頁

跳至