想生BB

跳至

首頁

尾頁

大宅

浩儀 發表於 22-9-25 15:52
你有冇食菠蘿芯和黑朱古力呀!

不要食黑朱古力….很多咖啡因

你地到底係邊到聽番黎…..

大宅

鼠女神 發表於 22-9-25 23:06
你錯了,我要做IVF先有BB。除咗食葉酸,備孕時冇做其他嘢了,6週一直流啡到12週都keep住返工同每日行一萬 ...

你講得好岩,做得IVF 請相信科學同醫生

大宅

回覆 fifi3388 的帖子

黑朱古力有但唔多,唔係1日食大量係可以。

大宅

回覆 fifi3388 的帖子

係呀 均衡飲食,水果哩生冷野就暫停1陣。依家哩個時代只會營養過剩😂 祝個個都1take 成功!Fortune favours the brave!

大宅

回覆 鼠女神 的帖子

好多野醫生唔會講/等有足夠"數據"先, 比如要你流產既次先會叫你驗免疫。但你早衰冇得排公家佢又一成不變次次只叫你食葉酸同幫你打450gonalF 只係抽卵都12萬(公家私家) 次次2粒day2/day3. 連養卵都唔會講

To sum up, 有人1take 過成功,有人做好多次連著床機會都冇醫生大不了1句"機率問題".
所以我覺得好多人ivf 路上已經夠stress, 順住自己心行自己覺得不安既就唔好食唔好做。大家都俾多d 正能量支持大家。希望大家都快d 成功抱倒自己bb 係手。 一齊加油!

大宅

tammmmyy 發表於 22-9-26 07:11
回覆 鼠女神 的帖子

好多野醫生唔會講/等有足夠"數據"先, 比如要你流產既次先會叫你驗免疫。但你早衰冇得 ...

明白了,科學係解答唔到宗教問題,我搭錯線搞到大家唔開心,真係唔好意思,祝大家好運可以快啲成功。

別墅

fifi3388 發表於 22-9-25 23:07
不要食黑朱古力….很多咖啡因

你地到底係邊到聽番黎…..

都係上網睇到的

大宅

食生果可以幫助改善便秘,以前做IVF食藥會好難去廁所

大宅

我一定照食生果
唔均衡飲食點有營養?

別墅

amelie522 發表於 22-9-27 08:31
我一定照食生果
唔均衡飲食點有營養?

甘你ivf放胎後,請問你有食咩生果呀?

大宅

回覆 浩儀 的帖子

我屋企多數食蘋果,間唔時食牛油果
我都係失敗過3次iui,再試ivf既人
平常心面對,唔想太刻意改變生活習慣
當然真係唔健康既野(煎炸/油膩)就小食

大宅

回覆樓主:

提子 龍眼 cherry 水蜜桃 都食得

別墅

tammmmyy 發表於 22-9-26 07:11
回覆 鼠女神 的帖子

好多野醫生唔會講/等有足夠"數據"先, 比如要你流產既次先會叫你驗免疫。但你早衰冇得 ...

同意呀,擔心咪唔食14日先啦,good luck to 樓主!

大宅

浩儀 發表於 22-9-25 15:52
你有冇食菠蘿芯和黑朱古力呀!

我之前放胎後,有食呀

民房

唔可以食蘋果蕃茄檸檬,因為會影響子宮內膜。
寒涼嘅生果,唔好食
我有食提子,藍莓車厘子士多啤梨。

大宅

如果俾我會唔食,真係想食就蘋果橙,老人家話正氣d

子爵府

鼠女神 發表於 22-9-24 17:50
哇,咁啲人咪唔駛食事後丸囉,食個生果就唔會有BB

我都正想講,有就有無就無喇,食咩無關係

別墅

回覆 浩儀 的帖子

均衡飲食就ok

別墅

可以食丫 醫院姑娘都有講過放胎後可以食蘋果同橙

複式洋房

鼠女神 發表於 22-9-25 23:06
你錯了,我要做IVF先有BB。除咗食葉酸,備孕時冇做其他嘢了,6週一直流啡到12週都keep住返工同每日行一萬 ...

我而家懷孕10周幾, 我好感恩第2次ivf 得左, 4年前第1次失敗左, 之後要幾年時間平復情緒再試。 4年前我d卵子少同質素太差, 放胎後精神太緊張最後失敗左。 之後用左幾年調理身體, 又睇中醫針灸, 同埋信任自己既醫生。 今次都連抽卵子2次, 最後雪起3粒3D胚胎。醫生話有胚胎未為輸, 佢俾左好大信心我。 放胎後, 我冇唸咁多, 照返工, 有時忙到甚至唔記得放左胎, 假日甚至抱下歲幾既姨甥仔 我除左香蕉之外, 我食左好多生果, 特別係奇異果。所以我覺得均衡飲食, 平時早d訓就ok。

首頁

尾頁

跳至