自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024勳章 2023年兔年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

我視力一直正常,唔使帶眼鏡的。但近月睇嘢開始唔清,今日經過眼鏡鋪咪順便入去問吓驗眼係咪免費或收費幾多。個職員話要買副鏡框先可以免費驗眼(見到大部份d款式價錢過千)。我問,假設我買咗鏡框,驗眼後對眼無問題既,咁我要副鏡框有咩用? 個職員答呢d係公司政策。我無言了!
係咪我太out呢? 驗眼先要揀好眼鏡款式,比埋錢,先有得驗?
假如明碼實價,而我又覺得合理,我願意比錢驗。

之後,我話比屋企人知。原來佢地幫襯開果間有得免費驗眼。

水晶宮

眼鏡88呢啲可以免費初步驗眼。 jins/zoff呢d要簡左眼鏡先可以驗

禁止訪問

2024勳章 虎到金來勳章

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

咁就唔好幫襯果間

水晶宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章

珍珠宮

虎到金來勳章 畀面勳章

如果我只係純粹驗眼我就會搵眼科醫生檢查。

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

應該間間唔同做法,問多幾間

珍珠宮

回覆樓主:

樓主那個年齡層?是否開始老花?
一般眼鏡舖都是揀咗鏡框才驗眼。
其實都有肯只驗眼嘅舖頭,但都要付驗光費,咁不如去眼科驗咗先,盲人協會都只係二百多,又會檢查埋其他野,出咗度數就可以出去配鏡。

珍珠宮

好媽媽勳章

回覆樓主:

我見其他眼鏡店齋驗眼唔幫襯,要付$250。

子爵府

大pat豬媽 發表於 22-9-24 01:05
我視力一直正常,唔使帶眼鏡的。但近月睇嘢開始唔清,今日經過眼鏡鋪咪順便入去問吓驗眼係咪免費或收費幾多。 ...

前幾年見有啲眼鏡舖,驗眼唔配鏡要收$150。

子爵府

wan_sosin 發表於 22-9-24 10:00
樓主那個年齡層?是否開始老花?
一般眼鏡舖都是揀咗鏡框才驗眼。
其實都有肯只驗眼嘅舖頭,但都要付驗光費 ...

其實就算去其他專業驗眼取度數再去眼鏡舖配眼鏡,眼鏡店嗰啲人都會再同你驗多次。如果驗完都唔配即係話可能要比兩次驗眼錢。而且盲人理大只係比度數。同你要配個眼鏡嘅度數會有唔同,眼鏡舖或要再調校度數。最近我都用理大驗眼鏡數據比眼鏡店參考,店話同佢哋驗嘅度數有相差。當然可以要求直接用盲人理大數據去配,但配出嚟不合不舒適,眼鏡店可能唔負責。

象牙宮

間間公司有政策唔貼,
唔岩咪去第二間,
始終人地都有人手幫你做野,
收費都正常,
可能去眼科醫生都驗及檢查眼先。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

baby_yee 發表於 22-9-24 01:20
眼鏡88呢啲可以免費初步驗眼。 jins/zoff呢d要簡左眼鏡先可以驗

免費初步其實係咪用電腦驗?
放下自在

珍珠宮

LoveCorgi2 發表於 22-9-24 10:56
其實就算去其他專業驗眼取度數再去眼鏡舖配眼鏡,眼鏡店嗰啲人都會再同你驗多次。如果驗完都唔配即係話可 ...

到真正有幫襯,大多數眼鏡舖唔會收驗光費。
而且在眼科驗眼,可以要求視光師作出調整,停如我自己,我同理大講視光視講,眼鏡主要用來睇電腦,佢就幫我就一個適合睇電腦距離嘅度數,而唔係驗到幾度就幾度的。

子爵府

wan_sosin 發表於 22-9-24 11:42

到真正有幫襯,大多數眼鏡舖唔會收驗光費。

是的,有幫襯是不會收驗眼費。
理大的數據只會用來自己或給店舖參考,就算幫我調較。反正如選定咗某間眼鏡店都要再驗眼。如果用其他地方的數據去配,配出來不合用時店可以不負責。

珍珠宮

LoveCorgi2 發表於 22-9-24 12:01

是的,有幫襯是不會收驗眼費。

我明白你意思。
因為我個人視力比較特殊,普通驗光視唔識點幫我驗,所以要去專業少少嘅地方驗完,再去眼鏡舖要求跟足度數配,我亦不會再係舖頭驗多次,因為驗都無用。只可以講,每人需要不同,就自己再適合就好

珍珠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

大pat豬媽 發表於 22-9-24 01:05
我視力一直正常,唔使帶眼鏡的。但近月睇嘢開始唔清,今日經過眼鏡鋪咪順便入去問吓驗眼係咪免費或收費幾多。 ...

Jins驗眼$100,(可以唔配眼鏡)如果要配就包免費驗眼

伯爵府

kaheiboy 發表於 22-9-24 13:09
Jins驗眼$100,(可以唔配眼鏡)如果要配就包免費驗眼

呢間好嗎?想配老花鏡

珍珠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

coldmilktea 發表於 22-10-2 17:26
呢間好嗎?想配老花鏡

相比普通眼鏡舖,個人覺得可以(明碼實價),好似滿$900或者星期二,仲額外有折。不過要求靚鏡片就冇(如:蔡司)。

男爵府

好媽媽勳章

我都想驗下,眼矇矇咀咁.
但上次在ZOXX配咗副近視鏡,都係眼矇朦矇,個驗光仲問我想看遠嘢清定近嘢清.我答總之要看嘢清楚
完全唔知他講咩....

首頁

尾頁

跳至