自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

老人家心肺功能差,入住醫院一個半月後,現在已入老人院。醫生沒有說有什麼方法能有希望醫好個心藏!現在進出入醫院,反反覆覆!

但他每日也想返屋企,但家中實在不懂照顧他,因為不懂幫他換尿片。他住了一個半月醫院後,行不到路。沒有生存意志。

大家有沒有經驗分一下,到此階段,他走不了路,大小便用尿片,還有什麼方法可以令他過得好些?

珍珠宮

beautiful 發表於 22-9-24 19:09
老人家心肺功能差,入住醫院一個半月後,現在已入老人院。醫生沒有說有什麼方法能有希望醫好個心藏!現在進 ...

不想住院如有$租間屋附近請個工人照顧佢…去老人院可但見好慘!

珍珠宮

完全行吾到,只有去院舍。

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

老人家心肺功能差,入住醫院一個半月後,現在已入老人院。醫生沒有說有什麼方法能有希望醫好個心藏!現在進 ...

搵護理agent 請人上門一對一照顧

別墅

已經入住了老人院!

大宅

家人多D去探佢

水晶宮

陪伴多點

大宅

想問下老人院一個月幾錢??你家人可以自己食野??
我屋企人要用鼻胃喉,我唔敢比佢出院
成日都唔舒服

男爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章

幫佢安排下專人按摩同推拿,行唔到個人都硬晒

珍珠宮

回覆樓主:

問老人院借輪椅每星期带他去附近行下,晒下太陽。。。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

係因為不懂照顧他,冇人識換尿片所以送入老人院
不要從別人的嘴裡去認識我

男爵府

我爺當年也是,80幾 … … …
人生必經階段,見多D陪耐D

琥珀宮

有心嘅就接返屋企自己照顧佢,等佢安樂地走

別墅

現在只能食糊仔,自己尚能用匙羹吃

珍珠宮

行吾到系一定要去院舍

公爵府

2024年龍年勳章

beautiful 發表於 22-9-24 23:09

無人同佢互動係會退化得好快

水晶宮

當年我婆90+, 慢慢退化,由最初拎住架行得好慢好慢,到最後瞓床要換片要轉身要餵流質食物,一直都係屋企照顧無住過老人院。日間泰傭,夜間護理員($1000 一晚), 我媽媽日日放工去睇佢。如此都有5-6年,去到最尾嗰個月先入醫院,喺醫院過身。

大宅

Nbs 發表於 22-9-24 19:44
當年我婆90+, 慢慢退化,由最初拎住架行得好慢好慢,到最後瞓床要換片要轉身要餵流質食物,一直都係屋企照 ...
太多錢,負擔唔起

大宅

可以放假接佢番屋企幾個鐘,用輪椅

子爵府

好媽媽勳章 大廚勳章 畀面勳章

我諗最重要係佢接受喺老人院住。我老豆3年半前小中風2次,做咗2次微創腦手術,初期要用尿片,食流質,行唔到,我地安排佢住老人院,佢算乖,自己喺房會做運動,而家唔使用拐杖 行得好好,乜都食到
而家老人院只可以一星期探訪一次,唔準帶出街,所以好靠佢地自己
補充,我老豆下年都係90歲了

首頁

尾頁

跳至