自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

一場單純的口角糾紛竟然演變流血事件?美國布魯克林Gowanus的一間超商週二(20)日發生事故,一名男子幫另一位陌生男子開門,卻因為對方沒有說謝謝而大打出手,最後甚至演變成命案。

根據《鏡報》報導,20日晚間10時20分許,37歲的A男走進超商並幫另一名B男開門,不過B男並沒有跟A男道謝,這讓A男相當不開心,於是上前找B男理論,沒想到B男態度也相當強硬,堅持不道謝,倆人因為這樣而大打出手。

另根據《abc7ny》報導,當時在場的員工表示,他聽到A男對B男說:「你為什麼不說:『謝謝你開門?』」,B男則回答:「我沒要求你幫我開門。」雙方因此開始打架,倆人一路打到超商外,報導稱,A男挑釁B男:「如果做得到就來刺我!」疑似因為被激怒,B男真的回自己的車上拿了一把刀,往A男的腹部及頸部攻擊,A男受傷後爬回超商求救,店員趕緊報警,救護車將A男送往醫院急救,A男最後不幸身亡。

B男在事後逃亡,目前美國警方還沒有找到人,目睹一切的店員驚恐地說,他試圖告訴B男把刀放下再來解決事情,不過還是來不及阻止憾事發生,美國警方也在報導中公布舉報電話,希望有看到可疑人士的人可以通報。

BLM

珍珠宮

回覆樓主:

口舌之爭,一時之氣

珍珠宮

認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章

咁啱佢自己燥底又遇上個癲佬,唔係一定話美國,響邊個國家都有可能發生。

公爵府

回覆樓主:

唉~~~

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

唉!好小事就一個死左,一個做左殺人犯,真係唔值。有無要求都好人地確是幫左你,一句多謝又唔洗錢,何必搞到這個結局。

珍珠宮

民煮就係咁

公爵府

2024勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

rip

伯爵府

梅姐話齋:我講唔該,你又講唔使唔該,咁唔使講都得啦

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

KUDOS 發表於 22-9-24 19:35
咁啱佢自己燥底又遇上個癲佬,唔係一定話美國,響邊個國家都有可能發生。
...

一個太執著(要人言謝)及癲癲地(叫人夠膽就刺自己),
另一個亦執著(不謝人)又衝動,
把刀係長期放在車內嗎?

香港都冇車主長期放刀在車內吧,
黑社會都唔敢長期放, 怕查車俾人拉.

太自由, 太維護人權(帶刀/槍旁身的人權)係有代價的.

珍珠宮

Jasmine-4711 發表於 22-9-24 20:48

一個太執著(要人言謝)及癲癲地(叫人夠膽就刺自己) ...

唔一定要用刀,記得早排睇新聞香港都有兩宗生日食飯無端白事口角,繼而動武,跟著就衝動殺咗人。另外有一宗響上海,有個小朋友同家長去做核酸檢測,因為工作人員唔比個小朋友踩住scooter做檢測,個小朋友返屋企攞刀去斬工作人員⋯⋯

珍珠宮

KUDOS 發表於 22-9-24 21:46
唔一定要用刀,記得早排睇新聞香港都有兩宗生日食飯無端白事口角,繼而動武,跟著就衝動殺咗人。另外有一 ...

上海都唔算得好自由,都有痴線嘅人!

子爵府

chadtanner 發表於 22-9-24 20:48
梅姐話齋:我講唔該,你又講唔使唔該,咁唔使講都得啦

我會回人: 唔使客氣 !

因為我覺得人地同你講: 唔該, 你就話唔使唔該...

好似玩緊功夫....果隻叫: 推手 ( 好似咁叫)

唔該就好似變左個波, 人地拋來, 我拋回去

男爵府

虎到金來勳章 2018復活節勳章

非常自我嘅遇上個癲嘅
喺任何地方都可能引致呢個後果

始終係一條人命, 願亡者安息

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

KUDOS 發表於 22-9-24 21:46
唔一定要用刀,記得早排睇新聞香港都有兩宗生日食飯無端白事口角,繼而動武,跟著就衝動殺咗人。另外有一 ...

個小朋友幾多歲?
家人睇唔倒佢帶刀出街?

水晶宮

2024勳章

B男可怕得多:
唔道謝
提醒後拒不道謝
殺人
畏罪潛逃

結論:人渣!

大宅

kwokdicken 發表於 22-9-24 19:12
一場單純的口角糾紛竟然演變流血事件?美國布魯克林Gowanus的一間超商週二(20)日發生事故,一名男子幫另 ...

唉,幾咁無謂呢

水晶宮

一場單純的口角糾紛竟然演變流血事件?美國布魯克林Gowanus的一間超商週二(20)日發生事故,一名男子幫另 ...

希望唔係之前睇到一則新聞話一男子去超市,同人爭執身亡,其子在車內四小時無人發現熱死了

Prosperous    發表於 22-9-25 03:08

珍珠宮

好媽媽勳章

回覆樓主:

關於推門,我之前都遇過被人鬧,有次帶住小朋友入商廈補習,前面有一個工人姐姐都係帶住小朋友,工人姐姐推玻璃門,不過好似唔多夠力,咁我喺後面幫手推,跟住後面有個男人又幫手推,門開左我哋幾個人入哂去之後,個男嘅鬧我同工人姐姐無講唔該,當時情況只可以話係合力推開度門,但個男嘅就好惡咁鬧我哋

大宅

點解有國安法都咁

hungng    發表於 22-9-25 13:23

瑪瑙宮

什么blm

首頁

尾頁

跳至