自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

toffeetong 發表於 22-9-26 16:35
本地既大學生都唔見得有幾好,幾個高談闊論,地鐵門口站著不動,行入一步都唔肯,背心熱褲人字拖,滿口性器 ...

當年大住肚係polyu夜間進修,遇到啲本地大學生粗口爛舌,我開門佢哋又乘機攝入去。反而係國內生有幫我襟電梯制,開門。佢哋講嘢好斯文。唔會好似香港學生大大聲粗口性器官乜都齊。不過都有香港大學生有禮貌,我請名校畢業生幫我小孩補習果啲咪正常有禮貌,而且英文好好。咁可能補習當然比較有禮貌吧。不過係大學遇到就普遍國內生比較有禮貌。

子爵府

chingnc 發表於 22-9-26 15:58
不過我想講去旅行我都一眼認到香港人,黑口黑面,成日bear住人甘款

成group人吵吵嘈嘈嘅,莫名興奮嘅,多數係香港人(包括我姨媽姑姐)

珍珠宮

2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

香港年輕人都有好的!早前我進入某商場時,前面有個後生仔好有風度,開定門等我進入,果刻我都幾感動,唔該前唔該後!

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

珠氏家庭 發表於 22-9-26 13:54
感覺似係抽水post~

攪分化~

X 2

講普通話丶就一定是大陸人?

珠氏家庭    發表於 22-9-27 07:55

大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

大宅

瞓得好勳章

Chacha2012 發表於 22-9-26 13:33
我忍唔住出聲:呢位HKU同學,請問你個背囊係咪一定要坐?
佢:什麼?(普通話)
之後我繼續用廣東話同佢講 ...

講普通話就國內人?
講廣東話就應該係土生土長香港人?
我識好多講廣東話嘅大陸出生香港大嘅香港人,仲要係專業人士
全世界都有衰人,包括香港

珍珠宮

畀面勳章

Chacha2012 發表於 22-9-26 13:33
話說今日係西區搭巴士,車上遇着一個頸上掛住香港大學學生證嘅女仔,一個人打橫、橋腳,坐喺一個二人座椅上 ...

真實有無呢件事發生都成問題

Prosperous    發表於 22-9-27 02:38

水晶宮

什麼地方都有這樣的人,大陸人,土生土長香港人,冇乜意義

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 BK Milk勳章

Kendybaby 發表於 22-9-26 16:34
我見過應該係香港土生土長嘅大學生,5男1女大聲喺食肆內說話,仲要三句唔埋入面有兩句粗口,食完又唔肯走又 ...

講粗口既土生土長大學生其實都不時會係西環站、附近食肆都可以見,仲要純屬到助語詞咁出口成文,其實都唔係咩新鮮事,所以奇怪樓主出帖"呻"今日既所見所聞,可能平日少出去人多地方啩 ,論劣質行為,根本就冇分國藉地方

伯爵府

bibi2013 發表於 22-9-26 14:28
唔見得本土大學生會有品,睇番黑暴時期就知 有冇品唔關國藉,度度都有衰人。
...

我有極深刻體會,我被講純正廣東話大學生,帶著蒼蠅大大黑超, 攔著不給我行過天橋去搭火車,一大班成年人,被他們逼爬上石駁,又要跳下石駁,橫過紅隧收費亭,石屎地下全部被倔起,踉踉蹌蹌行過N條行車線,

geoml    發表於 22-9-27 10:13

珍珠宮

2024年龍年勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

20091 發表於 22-9-27 00:31
我有極深刻體會,我被講純正廣東話大學生,帶著蒼蠅大大黑超, 攔著不給我行過天橋去搭火車,一大班成年 ...

成班黃衛兵恐怖分子 而家看似平靜,但好多仲不悔改

大宅

ChuChu0808 發表於 22-9-26 14:21
內地大學生冇禮貌我就未見過,但係香港本地大學生冇禮貌我就見過好多次
...

2019年成條街都係

伯爵府

bibi2013 發表於 22-9-27 00:34
成班黃衛兵恐怖分子 而家看似平靜,但好多仲不悔改
...

珍珠宮

冰震奶茶 發表於 22-9-26 16:58
你係度刷邊個鞋呢,佢哋又睇唔到
刷鞋? 你係度up乜,刷下牙啦,睇唔到口臭都聞到

伯爵府

Siqing 發表於 22-9-27 00:40
2019年成條街都係

親身經歷好鬼恐怖(emoji)。

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

其實呢啲情形喺外國都會有,而家有啲年青人就係咁,唔関事佢係咩人,當然我唔係話全部年青人都係咁

琥珀宮

回覆樓主:

最近中學返半晝,中午同3批高大中學生擦身而過,估計係高中生,其中兩批用流利粗口交流,著住校服就係代表學校,唔知邊間學校,高質嗎?

珍珠宮

牛年勳章

回覆樓主:

其實好小事,時下不少人都係咁,唔需要特別label人哋係邊度嚟同邊間U既學生。俾著我想坐的話,會客氣d用普通話同佢講「麻煩你可以拿起背包嗎?」如果我唔想坐/已有位,我就唔會再去bother咁多。搭地鐵夠大把人唔讓座俾長者,唔通個個都鬧咩

侯爵府

Chacha2012 發表於 22-9-26 16:54
其他唔討論啦,不過,事件千真萬確。我點知佢點解掛住個証啫!
純粹好奇, 請問可否詳細形容下個學生證? 其實會唔會只係八達通套或咭套, 扮學生證?

相信呢度唔少人都讀過大學, 當中亦有港大生, 我個年代, 真係完全冇印象有學生證, 當年拎得最多係圖書館證 (可能呢個就係學生證, 但堅唔記得), 但都只係拍咭入圖書館, 從未見過要掛响身。

但本人離開大學太久遠, 有冇 JM 有仔女响港大, 可否講解下有咩原因要掛個學生證响頸。

侯爵府

露比EE 發表於 22-9-26 15:34
我都未見過,高小學生已經唔會掛住個學生証,樓主話係大學生喎?真的假的?
...
呢個描述確係非常奇特!

別墅

Prosperous 發表於 22-9-27 02:35
呢個描述確係非常奇特!

最後再講一次,佢用頸繩掛頸,一張有相片、印有H K U三個字嘅証件。事件屬實,全無虛構。
我專重大家嘅體法,但如果再質疑呢個po嘅真偽,請彈開!

首頁

尾頁

跳至