自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

blackypurin 發表於 22-9-26 18:53
我自己唔覺,都有呢個概念,小朋友就無因為未參加過運動會,所以100m係幾長都無idea
...

我都係一諗幾多百米,就會諗到運動會跑步

水晶宮

nancy29 發表於 22-9-26 18:36
生活習慣?香港周圍都係建築物,問路好自然會答向前行1個街口轉左,見到xx大廈對面,十分清楚,反而講東南 ...

香港d路牌做得比較差,有d只得條街名冇兩邊號碼,路人拎住個地址唔知應該在條街向邊個方向行

複式洋房

教育方式不一

侯爵府

我去西藏時,個司機無咩點讀過書,我問個司機天大地大,佢點認路。佢就話認標誌性地形,看太陽,影子,到埗時間。以前小說文章有:多少時間光景呢種說法表示距離。
可以見到地方大,無遮無掩就會用方向時間表達距離。

侯爵府

2024年龍年勳章

凌陵綾 發表於 22-9-26 19:10
因為香港地方細,講個實際目標都易D
其他地方可能行好耐先見一個目標
只能大概同你講方向了

x 2 香港人步行時問路,通常都很近,例如直行下個街口轉左,當駕車時,GPS講直行200米轉左,駕使者都會明白,這是生活常識,與教育無直接關係。

子爵府

回覆樓主:

我係開始跑步,先有啲概念,1K係幾遠,400M係幾遠,揸車用GPS,先知原來邊區去邊區係幾km,原來香港係咁細。

大宅

登陸火星 發表於 22-9-26 23:48
x 2 香港人步行時問路,通常都很近,例如直行下個街口轉左,當駕車時,GPS講直行200米轉左,駕使者都會 ...

係囉,根本情況唔同,唔關’教育部’事

珍珠宮

畀面勳章

大部分香港人和廣東人企在條街都唔識分東南西北,買鞋都係講幾多碼嘅多,極少講幾cm。
北方人講得比較清晰,但問路講向東行200米,叫一個東南西北都分唔清的廣東人或香港人都唔知點行。

侯爵府

其實我覺得中國人對教育既觀念已經好有問題,強調天才,三歲能文,四歲能武最好,要贏在起跑線上,未出世已經催谷,學校,家長都鬥學業成績,基本自理能力,常識學校無時間教,家長無時間或者唔教,然後話香港學生高分低能。就以寫字為例,大家就鬥識字多,但手字就鬼畫符咁,美其名電腦化唔怕,於是越來越差。其他技能大概都係咁弱化。

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

我買鞋會同sales講我著幾多cm。因為近年都係上網買鞋,所以睇cm會準d。
比人問路習慣指示建築物,直行第x個路口轉左見到xx建築物再轉右。。。
東南西北真係搞唔掂,開google map吧

伯爵府

牛年勳章

如果問路,你答我向前行2個街口,乜乜大廈左轉,我明
但你答向北行300米左轉,如果有2個街口好近,都唔知點算好

侯爵府

維仔媽媽 發表於 22-9-26 23:58
大部分香港人和廣東人企在條街都唔識分東南西北,買鞋都係講幾多碼嘅多,極少講幾cm。
北方人講得比較清晰 ...

其實交通消息中,交代一條路邊個方向塞唔塞車都係用東南西北講,只係大家培唔培養呢方面既知識。
有人話唔住果度就唔知太陽升起既東位係邊,正正表示有d人係靠已有記憶去認路,而唔係培養認路能力。

水晶宮

pauline_c 發表於 22-9-26 18:47
唔覺,呢 d 感覺係天生,後天練習可以強化些少。

Agree, c6一家天生好有方向感,完全唔使刻意記或學
尺寸距離的形容就是習慣

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

KTKTKT5 發表於 22-9-26 23:11
但係大陸斤好計數

一斤十六兩真係好難記,八兩係半斤,買五兩幾多錢,計到頭痛(數感差)

可以呀,隨便入一個,另外嘅就會變
我通常求其Google就算,120平方米=呎,100磅=kg,一查就有好方便 (知道catty亦係因為有時懶得轉中文輸入)

侯爵府

birdbird 發表於 22-9-26 23:40
香港d路牌做得比較差,有d只得條街名冇兩邊號碼,路人拎住個地址唔知應該在條街向邊個方向行
...

路牌只有街口有,店舖,大廈門牌先重要,但好多店舖裝修完唔加門牌。

男爵府

真係唔識得憑空分到東南西北喎!冇指南針地圖係手

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏

回覆樓主:

覺呀,可能香港人比較注重效率,會直接簡單易明咁表達,例如話前面兩個街口轉左,如果對方講向南行200米轉左,我會覺得佢係咪玩嘢

男爵府

回覆樓主:

以為GPS? 向北行 300米轉右

男爵府

關香港教育咩事?如果唔讀書入唔到大學都關教育事咁應該關!
利申:支持祖國 反對移民

大宅

我可以回答有關向前行100米的問題,以前大陸到處都有電燈柱(或電線桿),電燈柱之間的距離是50米或者100米標準距離,所以人們先會養成習慣。宜家應該都有燈柱(或電線桿),距離是標准的,而且每個燈柱(或電線桿)好似都有編碼,當遇到危險要報警,唔知具體位置,可以講燈柱(或電線桿)編號,呢個我係聽人講的

首頁

尾頁

跳至