自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

立法會主席梁君彦表示,立法會已擺脫過往經常「拉布」,及會議出現激進場面的情況,回復理性及學術性討論,氣氛大大改善。同時,立法會在今年暑假前,已完成審議所有議案,他指是2008年後首次。

梁君彦指出,2019年社會事件大大打擊國際在香港投資的信心,重創香港工商界,但全國人大極速通過港區國安法,並通過完善香港選舉制度,貫徹落實愛國愛港者掌政,效果立竿見影,社會重拾穩定。

AM730

funfun759    發表於 22-9-27 15:04
MICLOH168    發表於 22-9-27 01:35

子爵府

立法會裏面全部都係舉手機器、橡皮圖章,無論幾多議案撳個掣就過啦,易過借火

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

cheung2013 發表於 22-9-26 19:42
立法會裏面全部都係舉手機器、橡皮圖章,無論幾多議案撳個掣就過啦,易過借火
...
唔係最佳情況
但總好過無限拉布,一片混亂

goldpiglet    發表於 22-9-27 09:40

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

...

以前反對派、逢政府都反丶拖死政府施政20幾年、白白浪費25年。

兩害取其輕、我都會選橡皮圖章。

大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

公爵府

2023年兔年勳章

本來開放議政,收納意見係好事。
可惜搵到嘅人ㄧ係盲目贊成,ㄧ係凡事反對,立法會變左垃圾會。

不如拆左個會議廳,改做公園實際啲。

伯爵府

Adiezz 發表於 22-9-26 19:11
立法會主席梁君彦表示,立法會已擺脫過往經常「拉布」,及會議出現激進場面的情況,回復理性及學術性討論, ...

其實只係say yes 和㩒制,一日都可審議和通過哂成年議案,有乜出奇?

翡翠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

立法會主席梁君彦表示,立法會已擺脫過往經常「拉布」,及會議出現激進場面的情況,回復理性及學術性討論, ...

根本唔應該放暑假,點解要放暑假?

山豬    發表於 22-9-27 15:04

男爵府

最氣頂係佢地收咁高人工, 但野又唔做, 會又唔開, 文件又唔睇, 只係撳個制, 做舉手機器就收十幾萬

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

立法會幾時取消埋 d 議員放暑假

9157    發表於 22-9-26 21:34
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

子爵府

esmehouse 發表於 22-9-26 21:29
立法會幾時取消埋 d 議員放暑假
係啦!幾時取消暑假?一係改為暑假落區聽民意,答巿民問題啦!冇理由乜都唔洗做抖暑喎!!
hi

子爵府

針無兩頭利

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

tszyan1001 發表於 22-9-26 21:33
係啦!幾時取消暑假?一係改為暑假落區聽民意,答巿民問題啦!冇理由乜都唔洗做抖暑喎!!
...
放冇問題,但一定唔可以有糧出。
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

大宅

...

完全喪失立法會代表市民監察政府的功能, 政府揮金如土冇人理, 最好笑仲有人覺得係好事. 想快不如解散立法會, 由官長直接立法就最快.

禁止訪問

珍珠宮

2024年龍年勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

karenlyk 發表於 22-9-26 21:12
根本唔應該放暑假,點解要放暑假?

我都同意,放咩暑假,又唔系學生。應該取消

瑪瑙宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

撥亂反正, 無咗反對派先做到野

珍珠宮

倡廢除立法會議員80日暑假 屈穎妍:屬大英帝國遺留下來敗政

禁止訪問

男爵府

Myluckybaby 發表於 22-9-26 20:40
其實只係say yes 和㩒制,一日都可審議和通過哂成年議案,有乜出奇?
...
十五分鐘就批左幾百億都無難度

伯爵府

回覆樓主:

取消垃圾會

首頁

尾頁

跳至