夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

扭蛋 發表於 22-9-26 22:32
近排生活同工作好大壓力..都想呻吓其中一件煩事..
我老公一直有俾家用屋企,部分用嚟儲錢,但因為我哋係雙 ...

兩公婆應該商量家庭財政點分擔,你話現在一人一半,如果覺得唔舒服,直接同老公傾,三七或四六。
通常女人付出多些時間在家庭,唔通又同老公計時一人一半咩?
至於奶奶收仔家用,之後佢點用,完全唔關你事,千祈唔好理。但你可以同老公咋嬌,叫佢資助你做facial,叫佢在你做facial期間睇住仔女。

禁止訪問

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章

回覆樓主:

睇埋你舊post,原來你係送花膠鮑魚氹關係一般既呀媽湊孫果個jm,

而家到唔抵得99
到n年後你小朋友大個咪到你享受囉。

子爵府

我老公一直有俾家用屋企,部分用嚟儲錢,但因為我哋係雙 ...

俾家用奶奶好正常吧,奶奶點用d錢都係佢嘅生活呀,呢d都要計較

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

佢比家用佢媽媽,對方要將d錢點用,控制唔到架喎…而且每人對金錢價值觀係不同,有女人日常生活可以好節儉,但扮靚買衫就好捨得…亦有人唔會用好多錢扮靚,但好捨得食好野…

珊瑚宮

2018復活節勳章 玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

99洗吓錢又話唔高興,真係心理不平衡

珍珠宮

回覆樓主:

做壞個頭,我一向唔會同老公講AA,或男女平等,淨係身體構造,都知道無可能平等!
仲有,女人嫁咩人,真係好影響下半生,同男人都完全唔同,男人幾多歲都可以再娶,女人就難講啦!

伯爵府

睇完你個post 死啦
我盡心盡力教個仔 如果將來佢真係出人頭地搵到錢
然後又比錢我買衫做facial扮靚(我都係貪靚架)
第日會唔會又比個新抱怨

其實老人家含辛茹苦湊大左個仔,你老公又唔係唔養家,都有養,再養埋個阿媽你都要講,其實男人結左婚係咪應該同老母斷絕關係先得

別墅

aryemyem 發表於 22-9-26 22:51
有冇條件嫁個有錢人呀?
見近期有貼話老公送嘢送到唔高興

嫁個時都唔知佢原來咁「孝順」

別墅

kwhkwh 發表於 22-9-26 23:18
財政上其實係一人一半-->你同你先生共識, 咁老公用佢自己錢俾錢老人家買野食, 咁你都有意見? ...
我都係呻下,自己平時就要花個錢都要慳住慳住
相反奶奶就可以拎住老公比嘅錢扮靚

別墅

小小人類 發表於 22-9-27 23:00
坦白講,人地捱咗半世,宜家退休享兒孫福唔羨慕得咁多,等於你都有俾家用你阿媽掛,理得人點用 ...
咁其實老爺已過身幾年,奶奶都有慘既地方,佢積極返執下外表都好過頹,只係我有少少不是味兒啫,諗返自己生完仔為頭家慳錢冇請陪月自己湊已經殘,希望老公可以付出多少少啫,樓上有JM話大家傾,講真真係咁易咩...一講就話好大壓力架喇....可能我真係唔識扮嬌掛

別墅

陳小b 發表於 22-9-26 23:19
大家兩公婆 其實點解唔可以灘出黎講?!大家溝通不足 有朝一日好易有誤會而引致心病呢! 其實我覺得 如果 ...
我就覺得老公係偏向錫佢呀媽

別墅

chengcheung 發表於 22-9-27 00:18
唔使唔高興,努力培養你自己小朋友第時好似你老公咁咪得囉
又好似係,培養個仔對自己好D可能仲可靠過老公

子爵府

回覆 扭蛋 的帖子

如果我係你老公就一定唔開心, 因為呀媽養咗我起碼都20年, 到呀媽老用自己錢孝順佢都唔得?? 我會重新考慮呢個老婆人品! 反轉你老公俾錢你亞媽你會唔會唔開心??

禁止訪問

2023年兔年勳章

男爵府

牛年勳章

回覆 扭蛋 的帖子

果個係生佢養大佢既人,你c6想孝順下佢媽就由佢喇。
比你老公聽到心入面會唔舒服,
我想我媽開心,都要你批准。
你都去打扮下自己囉。

大宅

父母養育左甘多年,孝順都好應該既,你都會想第時仔女比錢你享福架麻

別墅

Money媽 發表於 22-9-29 12:07
回覆 扭蛋 的帖子

如果我係你老公就一定唔開心, 因為呀媽養咗我起碼都20年, 到呀媽老用自己錢孝順佢都唔得 ...
重點佢就係冇咁樣對我媽

別墅

elette 發表於 22-9-29 20:30
你情況已經算好,起碼你唔係單方面養緊老公,只係養頭家,而且大家都係AA,好多女人生B後繼續番工,壓力大 ...
我明唔好怨..但我老公真係冇哂小驚喜、冇哂情趣,兩公婆淨係為頭家咁,有時諗咁辛苦儲錢如果聽日死左咁點?

別墅

Chloe199401 發表於 22-9-29 20:53
回覆 扭蛋 的帖子

果個係生佢養大佢既人,你c6想孝順下佢媽就由佢喇。
睇黎靠自己會開心D

首頁

尾頁

跳至