自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

男爵府

梁栢賢再「挑機」倡0+0 駁盧寵茂3倍風險論:輸入多輕症負擔有限

醫務衞生局局長盧寵茂日前表示,比較本港社區檢測陽性及入境旅客陽性比例後,發現後者風險高出3倍,認為香港現況暫不太合適放寬至「0+0」。醫管局前行政總裁梁栢賢今日(28日)不點名反駁,指香港混合群體免疫屏障已趨鞏固,輸入數字並非重要監察指標,他相信臨床上,這些個案大多無症狀或輕症,對醫療負擔影響有限。
梁栢賢表示,「如果沒有給予醫療系統加重負擔,病毒亦沒有危害變異,善用疫苗通行證,就應盡早放寬入境檢疫限制至0+0。」

「0+3」本周一(26日)起實施,盧寵茂周日(25日)接受訪問時表示,現時香港社區檢測陽性比例約1%,入境旅客陽性比例約3%,形容風險高出3倍,並關注外國有不少新變種病毒,認為「0+3」已是平衡抗疫風險及經濟動力的最好方案。

梁栢賢今早(28日)撰文反駁,指隨著本地確診數字逐漸下降,輸入過案比例自然會上升。他認為,詳細分析輸入個案的臨床數據尤其重要,相信現時大部分輸入個案均是無症狀或輕症,極少須入院治療。梁早前曾警告,「0+3」限制短途客出行自由,減低來港吸引力;相反,港人容易出現報復式離港旅遊,留港消費的市民減少,零售及食肆恐「雪上加霜」。
梁盧早前隔空開火 互批拖後腿、食花生

梁栢賢並非首次質疑政府對數據的解讀,特首李家超本月中,以第五波疫情死亡率是流感6倍,促請社會加緊防疫。梁其後質疑,最新的新冠死亡率應只涵蓋5月至今的數據,才可以反映實況,按此計算的死亡率與流感相若。盧寵茂隨即撰文反駁,批評梁瞎子摸象,「無視數千新冠死者的不幸」。

梁栢賢其後反擊,稱對外通關是民心所向,不點名批評「有些人還拖著復常後腿」,諷刺盧「如果不是誤判疫情,有否其他目的就不得而知」。盧寵茂隨即再回應,有人不了解前線醫護壓力,只顧「食花生」。

原文網址: 梁栢賢再「挑機」倡0+0 駁盧寵茂3倍風險論:輸入多輕症負擔有限 | 香港01 https://www.hk01.com/article/819 ... utm_medium=referral

男爵府

0+0 要人打三針一樣冇人到, 其他國家都只係要求兩針,
但如果香港 0+0 兩針嘅話又對本地市民不公平 真係睇佢點拆

大宅

平民不停打你針
權勢日日開開心

la_source    發表於 22-9-29 15:46
高達媽媽    發表於 22-9-29 14:16
Skytree1000    發表於 22-9-28 14:05

男爵府

支持,全世界除左大陸都開放左
再封自己,只會更無淡好食

伯爵府

support Dr Leung

象牙宮

回覆樓主:

我就食花生1個月,等睇寵物點收聲

珍珠宮

.
attach1/tmp/phppgZ23C

珍珠宮

回覆樓主:

盧是局長,梁栢賢什麼也不是,有本事升做局長/司長再挑機吧

Prosperous    發表於 22-9-30 03:38

男爵府

相由心生
wcpcelia 唔好點評我
24小時做阿4的C9

男爵府

pinkochang 發表於 22-9-28 13:33
但如果香港 0+0 兩針嘅話又對本地市民不公平 ...

如果存在不公,民怨只會越嚟越深

子爵府

回覆樓主:

其實好多地方既人已經中過一次,香港都係,雖然reinfection 係會有但其實比率好低,所以就算外國人帶毒入境香港,因為香港都好多人中過,風險不高。 再者,reinfection 既 severity 又比第一次中風險又低d ,其實香港已經有群體免疫了。
呀局長應該參考下外國d 數據啦,其實感染真係唔係d 咩,最緊要無重症。

複式洋房

回覆樓主:

0+0係唔係即同以前1樣

男爵府

hct300 發表於 22-9-28 13:30
梁栢賢再「挑機」倡0+0 駁盧寵茂3倍風險論:輸入多輕症負擔有限

醫務衞生局局長盧寵茂日前表示,比較本港 ...

不溜駁人係最易。

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

老翻太太 發表於 22-9-28 21:55
盧是局長,梁栢賢什麼也不是,有本事升做局長/司長再挑機吧

0+3先得個幾日, 就挑機0+0?
最少睇幾週數字啦

班磚家及隻鵝話事的正苦,以前俾的意見/下的決定, 係信得過架咩?

最離譜係磚家不理政府專家委員會主席劉宇隆教授在去年11月會中建議今年1月初俾3-11歲打科興, 趕及+14日,年初一/2月1日前生效.被大比數否決了

家長亦由12月尾開始積極要求衞生署及早俾3-11歲在今年1月初打科興, 趕及初一前生效

但班磚家反對,阻住3-11歲在一月初打, 一直拖至1月21日,5歲或以上才打得,+14日已過年初四
第5波仲害我地唔夠?

到3月死左兩位3-4歲,樹磚家才急轉軚支持開始打.其實去年11月中已批准3-17歲分段打.

磚家係有心定無意害人?
心照啦.
仲信磚家可能冬季有第6波

hinhin_ma    發表於 22-9-29 20:25

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

新冠仍在不斷變種中,
未必越變越弱,
也可能忽然出現特強變種,
好似Delta 的死亡率,
遠比第一代的Alpha高.

各國/地區的流行變種不同,
不同的變種入境後溝合在一起,
又生出新變種.

世事嘅野係話唔埋,
重症率及死亡率是可升可跌的,
所以憑數字定決策,
防疫政策因應情况可有時放鬆, 有時收緊.冇一個一成不變的時間表/路綫圖.

盧局長要向7百萬人的健康負責,
要為醫療系統在冬季流感高峰期(未有新冠已連年不夠床位,爆煲)加上新冠入院人數, 系統不崩潰負責

班花生友磚家不需負責,亂吹都得,
幾年來不遺餘力地為民怨添柴添火,
向政府施壓及添煩添亂就最叻

珍珠宮

.

珍珠宮

.
attach1/tmp/phpMTB4mW

男爵府

Jasmine-4711 發表於 22-9-28 23:17
新冠仍在不斷變種中,
未必越變越弱,
也可能忽然出現特強變種,

陳笑始有冇負責?
香港第五波疫情共有9134人死!

伯爵府

唔駛挑啦!過多幾個星期盧寵茂高永文之流通通都收聲㗎啦!

琥珀宮

pinkochang 發表於 22-9-28 13:33
但如果香港 0+0 兩針嘅話又對本地市民不公平 ...

解除口罩令實際d
成日話要保護老弱幼,但問題係兩年佢地都係唔肯打針都冇計啦,冇理由為左嗰少少人永遠封鎖落去架
已經有9成人打左2針,7成人打左3針,真係要到9成人打左3針先開關,到時香港真係死寂了

首頁
12345...6

尾頁

跳至