自由講場

跳至

首頁
34567...16

尾頁

伯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 畀面勳章

superme42 發表於 22-9-28 20:32
https://news.now.com/urgentnews.jsp?taskId=29973&refer=Share&utm_source=nowNewsAppShare&utm_medium=r ...

沒事既,家長自願簽免責聲明,打就對
◕順其自然啦~♥ ◕

伯爵府

maggie196 發表於 22-9-28 22:53
支針唔係萬能,唔係打完三針就一勞永逸,打完疫苗後4個月就失去保護效果,點解政府唔一做就做到足,係疫苗 ...

邊有4個月
係1至2個月
博到一支未必博到第2支
只有祝君好運

珍珠宮

玩具勳章

cancan^^ 發表於 22-9-28 23:19
你都幾有趣,自己唔打針到有大量小朋友出事要怪政府唔迫針?驚人怪佢唔迫針所以迫咗先?咁而家又唔驚人怪 ...

佢講緊既都唔係同一班人,怪人唔迫針根本就係打針狂魔,個班唔打針中左有重症唔通去怪人唔迫佢打針?邊度講

珍珠宮

cancan^^ 發表於 22-9-28 23:19
你都幾有趣,自己唔打針到有大量小朋友出事要怪政府唔迫針?驚人怪佢唔迫針所以迫咗先?咁而家又唔驚人怪 ...

話不投機半句多囉⋯無謂同佢講咁多!
正如流感針,有人年年一家老弱都打,我小朋友打開ok,我就放心又繼續打,相對我長輩試過打完流感針唔舒服,佢就唔再打。各人有自己需要及選擇係最好!
都係嗰句,支針係可靠又洗乜要迫人打?

珍珠宮

fupigpig 發表於 22-9-28 22:20
agree。我相信有得選擇係最好,自己揀相信嘅決定,冇必要批鬥。
支針咁好,洗乜要谷針?支針咁好,洗乜打 ...

完全同意你

真係咁萬能一千蚊枝都排隊打
但係預防針,又唔係免疫,打左針中左都有機會重症

水晶宮

clt1234 發表於 22-9-28 20:47
上晒腦,如果系我小朋友我真系喊死,痴鬼線,我小朋友中完都無後遺症,打針仲衰過中,陰公
...

咁應該全部小朋友集合感染一次啦

子爵府

sasatt 發表於 22-9-28 23:29
邊有4個月
係1至2個月
博到一支未必博到第2支

所以班護苗人士講到唔打針對社會影響咁大,咁危險!係好應該擁護每2-4個月補打一針,係科學角度精準防疫,唔應該躺平!

男爵府

2024年龍年勳章 醒目開學勳章

其實都想知道政府幾時叫停,可以唔使再打針

珍珠宮

MMVV 發表於 22-9-28 21:10
惨得過比新冠直上腦,唔好忘記這二年出生小孩係完全無底抗力,一感染上非常危險。而且社會巳經無湾轉只有更 ...

乜嘢叫第二年出世小朋友冇扺抗力?
山草藥噏得就嗡

如果真係冇抵抗力,醫院仲吾坐爆?仲吹乜嘢母乳餵哺、打乜嘢卡介苗直接打科興、復必泰咪得囉!

打針打上腦

公爵府

fupigpig 發表於 22-9-28 22:20
agree。我相信有得選擇係最好,自己揀相信嘅決定,冇必要批鬥。
支針咁好,洗乜要谷針?支針咁好,洗乜打 ...

你去醫院做檢查都要簽同意書啦
你click 個website accept cookies 咪又要

公爵府

Sze0822 發表於 22-9-28 22:57
咁你唔列下
打左針而死亡
同從未打針而死亡嘅數出黎嘅?

政府網頁都講左無人因打針而死亡
唔信政府專家信隔離屋陳師奶個女個醫生男友講就無野好講
係咪打針後一年內死左都計數?

而每個人都心中有把尺
只係唔好話家長帶去打針就害左小朋友
你有你唔打 唔好叫人唔好打

子爵府

鴨鴨比 發表於 22-9-28 23:42
乜嘢叫第二年出世小朋友冇扺抗力?
山草藥噏得就嗡

你唔明算啦!慢慢享受你的無針生活。不過無打人仕唔好偷偷博人多大霧入食店啊!

男爵府

tamacat89 發表於 22-9-28 20:49
唔明白d 家長比自己個心肝寶貝去搏.

肺炎初期, 只要早察覺, 少少唔舒服,

係,莫講話小朋友, 大人打完好多都周身骨痛成半個月, 我打完而家間唔中都周身痛, 睇醫生就話唔關事, 係呀,咁啱打完痛, 以前一直無事的

最憎迫人打針, d專家開頭又話打左防中

之後見人3針都中就防重症,而家日日都有人死於新冠就話死者長期病患

真係佢講晒

子爵府

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

可能要叫果啲藥廠收手唔研發先唔駛打

前排多小朋友中左要入icu,就係佢地呢幾年冇乜接觸病菌,一中或者病就會好嚴重。都係兩害取其姐,我尊重有人唔想打針,但講到人地打針打上腦就 其實應該多謝佢地有份去打針去build up個屏障,我唔想再見到第5波個慘況

珍珠宮

https://news.now.com/urgentnews.jsp?taskId=29973&refer=Share&utm_source=nowNewsAppShare&utm_medium=r ...

科興已是好少副作用,都幾擔心到時復必泰面世

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

男爵府

九暈畏 發表於 22-9-28 21:01
仲有同時公佈兩宗兒童心肌炎,一個打科興,一個打復必泰

廣告話科興唔會有心肌炎架喎,唔通我聽錯

子爵府

回覆樓主:

睇完呢篇嘢唔知JM 驚唔驚 ,不過可能驚面癱多些
https://www.hk01.com/%E7%A4%BE%E6%9C%83%E6%96%B0%E8%81%9E/813480/%E5%85%92%E7%A7%91%E9%86%AB%E7%94%9F%E9%97%9C%E6%97%A5%E8%8F%AF-%E6%96%B0%E5%86%A0%E5%8F%AF%E8%87%B4%E8%85%A6%E9%83%A8%E6%B0%B8%E4%B9%85%E5%82%B7%E6%AE%98-%E7%84%A1%E6%89%93%E9%87%9D%E5%85%92%E7%AB%A5%E9%87%8D%E7%97%87%E9%A2%A8%E9%9A%AA%E8%BC%83%E9%AB%98

子爵府

Ol0314 發表於 22-9-28 23:47

政府網頁都講左無人因打針而死亡

政府當初夠話打齊2針構建群體免疫,信咗打完2針不單止無群體免疫仲話要繼續打第三針。
你最後個句「你有你唔打 唔好叫人唔好打」真係講得好好,如果政府明白呢個道理,你有你打嘅自由 佢有佢唔打嘅自由,唔再剝奪應有嘅自由去逼針咁就好。

首頁
34567...16

尾頁

跳至