自由講場

跳至

首頁

尾頁

琥珀宮

https://hk.yahoo.com/news/%E6%95%99%E8%82%B2%E5%B1%80-%E9%BB%9E%E4%BA%BA%E9%A0%AD-%E7%B5%90%E6%9E%9C%E5%87%BA%E7%88%90-%E5%85%AC%E7%87%9F%E5%B0%8F%E5%AD%B8%E5%86%8D%E6%B8%9B%E5%B0%9114%E7%8F%AD%E5%B0%8F-111656355.html
點解仲要行超小班,摺左d收唔到人嘅學校啦,浪費納稅人嘅錢
太少冇晒競爭性

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

mandy952 發表於 22-9-28 20:39
https://hk.yahoo.com/news/%E6%95%99%E8%82%B2%E5%B1%80-%E9%BB%9E%E4%BA%BA%E9%A0%AD-%E7%B5%90%E6%9E%9C ...

有咁少人一班?
放下自在

大宅

cattz288 發表於 22-9-28 20:45
有咁少人一班?

有,據我所知馬鞍山有兩間小學,都係16.17人一班,小一

伯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

小班識人會少咗,局限咗。
大班識朋友組合會變化多咗,亦多些機會學習與不同人相處之道。

伯爵府

吖B 發表於 22-9-28 20:47
有,據我所知馬鞍山有兩間小學,都係16.17人一班,小一

分分鐘考級一都係自我感覺良好。

琥珀宮

syyysc 發表於 22-9-28 20:50
小班識人會少咗,局限咗。
大班識朋友組合會變化多咗,亦多些機會學習與不同人相處之道。
...

最理想係25人一班,不如10個一班啦,仲少過補習社

珍珠宮

玩具勳章

回覆樓主:

51人兩班都唔算多人了吧,我讀書時43人一班

侯爵府

chingnc 發表於 22-9-28 20:55

... 仲要全级六班

男爵府

其實人口減少係事實,整個社會都要面對,成日咁少班教學保住d學校,教席係浪費資源!
以前有盈餘就話姐,但依家預計今年有成1000億赤字。

侯爵府

我覺得幾好喎,老師更關注,小朋友答問題嘅機會都多d啦
我沒有很多朋友, 但有你們就足夠~~~我沒有很多錢,但我所擁有的東西已經比別人多~~~我沒有很多老公, 但有一個把我寵壞就已經足夠

琥珀宮

chingnc 發表於 22-9-28 20:55

大班嘅好處係冇咁容易考包尾

大宅

我反而鍾意小班教學,老師關注度高d,可能我覺得小學姐,競咩爭,開開心心返學仲好啦,講真,就算同學多,你識得幾多個,熟既黎黎去去都係果十幾個

琥珀宮

SOHOT 發表於 22-9-28 20:58
其實人口減少係事實,整個社會都要面對,成日咁少班教學保住d學校,教席係浪費資源!
以前有盈餘就話姐,但 ...

立法會議員朱國麟話12人一班,全級5班先60人,等如正常嘅兩班,完全浪費納稅人嘅錢

琥珀宮

venusbbpig 發表於 22-9-28 21:03
我反而鍾意小班教學,老師關注度高d,可能我覺得小學姐,競咩爭,開開心心返學仲好啦,講真,就算同學多, ...

群育發展都好重要

男爵府

回覆 chingnc 的帖子

我試過小學成級都係得6X止70鬆啲。
गँ  गँ  गँ गँ  गँ  गँ गँ  गँ  गँ गँ  गँ  गँ

珍珠宮

玩具勳章

mandy952 發表於 22-9-28 21:01
大班嘅好處係冇咁容易考包尾

但考開包尾通常都會包尾,唔係我

琥珀宮

YOGISOELMO 發表於 22-9-28 21:05
回覆 chingnc 的帖子

我試過小學成級都係得6X止70鬆啲。

見過村校一班得7個,最後學校摺埋
20年前左右
d學生好羨慕6年級30人一班,話熱鬧好多,其實太少人一班對學生唔係太好
其實行小班25人,一直都可以微調到20人就開班,其實唔應該少過20人一班

翡翠宮

歷史不斷重演,為保教師飯碗借小班過橋由小學全日制到小班到超小班⋯教學質素並未因此而變得更好

琥珀宮

bb2 發表於 22-9-28 21:12
歷史不斷重演,為保教師飯碗借小班過橋由小學全日制到小班到超小班⋯教學質素並未因此而變得更好: ...

其實超小班成績差距可能更大

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

mandy952 發表於 22-9-28 21:08

見過村校一班得7個,最後學校摺埋

30幾人一班太多喇,課室都迫,一人一句已經好嘈
放下自在

首頁

尾頁

跳至