自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

https://hk.news.yahoo.com/%E4%B8%AD%E5%B0%8F%E5%AD%B8%E6%8C%89%E5%B9%B4%E5%B7%B2%E6%B8%9B%E5%B0%91-70-%E7%8F%AD-%E6%9C%B1%E5%9C%8B%E5%BC%B7%E6%96%99%E6%9C%AA%E4%BE%86%E5%B9%BE%E5%B9%B4%E6%83%85%E6%B3%81%E6%9B%B4%E5%9A%B4%E9%87%8D-014832306.html

男爵府

2024年龍年勳章

露比EE 發表於 22-9-29 10:23
https://hk.news.yahoo.com/%E4%B8%AD%E5%B0%8F%E5%AD%B8%E6%8C%89%E5%B9%B4%E5%B7%B2%E6%B8%9B%E5%B0%91-7 ...

當每班20人,70班就是1400人。呢幾年每年大約有4萬人考DSE,當每級有4萬人,中小學加埋就大約有50萬人!

珍珠宮

nicholasmom 發表於 22-9-29 11:35
當每班20人,70班就是1400人。呢幾年每年大約有4萬人考DSE,當每級有4萬人,中小學加埋就大約有50萬人!
...

1400/500000=0.28%

男爵府

nicholasmom 發表於 22-9-29 11:35
...

邊有學校20人一班? 有啲學校仲係30幾人班。 我小朋友學校都33人一班,係啲寶校先會20幾人一班, 20人班就直情未聽過

伯爵府

有官立小學12人一班,小一開兩班合共24人

tailinlin 發表於 22-9-29 13:33
邊有學校20人一班? 有啲學校仲係30幾人班。 我小朋友學校都33人一班,係啲寶校先會20幾人一班, 20人班就 ...

男爵府

TinyTomato 發表於 22-9-29 13:39
有官立小學12人一班,小一開兩班合共24人

你指津校吧? 官校12人班應該都快殺校

男爵府

2024年龍年勳章

邊有學校20人一班? 有啲學校仲係30幾人班。 我小朋友學校都33人一班,係啲寶校先會20幾人一班, 20人班就 ...

一個粗略估算姐。20人一班係新聞話。之前更聽過會cut到16人一班!
attach0/tmp/phpHiP88N

男爵府

nicholasmom 發表於 22-9-29 13:41
一個粗略估算姐。20人一班係新聞話。之前更聽過會cut到16人一班!

呢個係新聞話果個人建議教育局咁做,唔係而家20人一班呀

伯爵府

將來無人知,但確是如假包換的官立小學

tailinlin 發表於 22-9-29 13:40

男爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

16人已可開一班,cut咗果D班唔係30幾人果D班。係就唔使cut!
attach0/tmp/php7Kivt8

珍珠宮

中位數25啦。我小朋友普通班得25內, 精英班30

珍珠宮

TinyTomato 發表於 22-9-29 13:44
將來無人知,但確是如假包換的官立小學

請問邊間官校
狐狸 你要的是我嗎?
如果 於漆黑中相擁 沒說話也不可怕

侯爵府

tailinlin 發表於 22-9-29 13:40

12人/班真係好恐怖,會唔會未讀完6年,中途被殺校㗎

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

我小朋友2x人一班,絶不是寶校。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

露比EE 發表於 22-9-29 14:05
12人/班真係好恐怖,會唔會未讀完6年,中途被殺校㗎

有可能

男爵府

受歡迎嘅學校大多數都成3x人一班,我就會將佢平均為30人一班

伯爵府

我朋友女讀津小一級100人,4班,上年走淨唔夠70人,佢班原本25人,淨返1x個。

呢個係比較極端例子,我亦有朋友小朋友,全班一個都無小。

伯爵府

牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

平均點都有30人一班

公爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我小朋友果級本身每班33-34人,今年開學睇得返28-29人,見另一年級仲誇,得返26-27人⋯⋯

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章

我女嗰班有36人,不過中英文課時分開上課

首頁

尾頁

跳至