論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

有小朋友之後請過2次外傭,屋企無獨立房,但工作量唔算多,主要係湊小朋友,接送番學同基本家務,食物、日用品都係我自己放工買,對清潔要求都唔高,第一個海外菲相處開心,但最後嫌無房轉工,但至少完成合約,第二個海外菲入屋開始就嫌無房,又黑口黑面,好似成村人得罪佢咁,頭2星期態度差到爆,但當時好難再請人,隔離21日,請佢都用左好多錢,AGENT同佢傾完後好少少,肯做家務,但對小朋友無愛心,好多野唔記得,超勁無記性,唔鐘意同人講野,覺得自己無房好委屈,到最近我地搬左屋,佢嫌接送辛苦,自己話唔做,一年都未夠又要再比錢請人!!
因唔想再忍呢個菲,都即刻請人,今次轉左請印,第一次,想知大家覺得印同菲最大分別係咩? 除左成日聽到既英文唔得同蠢.....雖然我知工人最後好唔好係彩數,但都想了解多D,今次我地最口岩眼緣既印係做過台灣同新加玻,想知做過呢2個地方有無特別??多謝大家分享....

比而家個姐姐激到我好多晚訓唔到,覺得好唔開心,對佢問心無愧,但唔明點解有人諗野咁負面同唔識感恩,無房係一開始已經講明,但我地對佢真係唔係差

大宅

請工人真係好講彩數, 其實你喺請佢前已同佢講無獨立房, 佢黎到之後諸多不滿, 已經係玩野.

做過台灣和新加玻係OK嘅, 即係應該識煮中菜, 但你最好問問佢識煮咩菜, 考埋佢步驟. 言語方面這兩個地方可能只會講國語, 所以你應該考考佢, 又或者睇睇你是否接受.
同埋你都要留意佢在台灣和新加坡做工是是否都有獨立房, 如果佢住慣獨立房, 你安排唔到比佢, 可能又會好似而家個工人咁.

複式洋房

CS0316 發表於 22-9-30 17:10
請工人真係好講彩數, 其實你喺請佢前已同佢講無獨立房, 佢黎到之後諸多不滿, 已經係玩野.

做過台灣和新加 ...

現任姐姐之前做過台灣,
主要照顧老人家,
又做過新加坡,照顧六個月BB,
喺香港做過一年,
照顧兩個初中小朋友,
嚟到我屋企,一個K2一個K3,
感覺上佢零經驗,
冇記性(倒垃圾忘記拎鎖匙、唔見自己身份證、
興趣班唔記得接我個仔返屋企),
好多嘢我講完,自己話聽唔到,
叫佢每日清潔,佢9成腦部記憶得一日,
太多不能盡錄,
另外清潔不夠乾淨、
煮夜難食已經算小事,
最過分係唔學廣東話,
講啲國語同英文又係不三不四,
對住佢超嘔血,
感覺上佢
冇心做好呢份工作,
以為佢有經驗先至請佢,
點知人算不如天算,
好肉赤疫情用咁多錢請佢返嚟,
佢連基本嘢都唔做好,
$4630都唔值!

大宅

c9_tsui 發表於 22-10-3 09:25

現任姐姐之前做過台灣,

聽你咁講, 我都覺得佢好HEA

別墅

現任姐姐之前做過台灣,

和我個菲姐姐情況一模一樣。無心做事,無記性。我下次都會請印傭。聽說她們打工比較用心。

大宅

現任姐姐之前做過台灣,

你那個是印傭?

別墅

新加坡同台灣都用過,個人覺得新加坡好d,台灣第1個拿渣到要炒,仲帶埋bed bug返屋企,第2個台灣忍緊中,琴日阿女要等到下午2點先有飯食,1點已經放學返到屋企。

複式洋房

cookingmummy 發表於 22-10-6 21:05
你那個是印傭?

係呀

大宅

gladys12 發表於 22-10-8 12:57
新加坡同台灣都用過,個人覺得新加坡好d,台灣第1個拿渣到要炒,仲帶埋bed bug返屋企,第2個台灣忍緊中,琴 ...

心大心細,諗緊印傭定菲傭

大宅

我個朋友請嗰個印印又唔係太差喎, 佢個印印只係喺台灣做過, 只識國語唔識廣東話, 好純, 但真係要教囉, 因為佢完全唔熟香港情況和做嘢方法. 我朋友是請佢照顧老人家, 佢話佢都幾細心.

伯爵府

工人好唔好,睇彩數,我呢朋友請菲傭,又幾聽話,好笑容,
我個印傭對我哋冷淡木口木面。

大宅

工人真心睇彩數!!!我上次個印係做過香港其他家庭7 年,雖然未湊過bb 家庭,黎到我屋企好肯學肯做,超錫兩個b!

今次個印完全兩回事,有10 年海外經驗,上手仲要係香港中產家庭做過,都係好唔掂!只做左兩星期,第二星期已經現哂形!似office 既老pat pat 甘!教完又錯,錯完又教,無限挑戰我底線…. 叫一叫先郁一郁,湊b危機意識超低

別墅

請工人要睇彩數。我之前嗰個做咗六年,除咗煮嘢唔好食之外,其他嘢都做得好好,好盡責。而家請嗰個,貪佢有經驗,煮嘢好食。俾多$1000人工。結果…. 今日叫佢拎張小朋友膠袋去洗,佢都話唔夠力,想叫我老公幫手….. 叫佢幫手將個健身單車拎入房,行10步路,佢都話整親隻手… 重有好多野….

其實而家都入境放寬咗,容易左請工人,唔好受氣喇!

我都想問下,如果俾一個月通知佢炒佢,但係佢想喺一個月內搵新僱主,佢可唔可以要求你俾返機票嘅錢佢呢?(前提係我已經買定機票)我可以點做?

男爵府

當然比機票不不比錢,如比錢,反而鼓勵更多工人駁炒,

男爵府

你咪比一個月通知期她找工,一來好來好去,二來你又可慳返一個月代通知金,三来你也需要時間请人

子爵府

我前後請過3個有台灣工作三年或以上嘅印印,三個背景都有唔同。

最差嘅,係一個只湊老人家去醫生,工作地點係響嘉義,佢同我講,以前係冇房㗎,只係瞓地下,基本上都唔係好要煮飯,因為老人家自己煮,佢主要嘅工作就係陪老人家去睇醫生,結果呢個工人真係好差,係佢本身都有問題,態度時好時壞,好多脾氣,蠢又冇記性,年紀唔係細,結果最後俾我炒咗。

子爵府

我自己個人嘅經驗係,台灣做過嘅工人,如果從來冇嚟到香港,其實都OK嘅,但係都要好小心選擇,要真係要睇返去來自台灣邊個城市。其實出咗台北,全部都係鄉下地方,佢哋全部都係照顧老人家,鄉下地方,自然見識少,衛生差,唔好講話要識得煮飯,好多嘢都真係唔識。

我自己個人心得,響台灣最好超過三年,因為佢嘅三年一個合約,如果只係三年,連國語都唔識講。其次,真係要睇個工人來自台灣邊個城市,最好就係台北,不過真係好少,唔好只照顧老人家,你真係唔使煮飯、做家務。

子爵府

星加坡,我好多年前都請過一個,嚟緊有個新姐姐,佢都曾經做過星加坡。

請工人,從來都係撞手神,真係好難講,等如你喺香港請工人,其實係來自邊個邊一類家庭都好重要,而家好多都養壞晒啲工人,而每一個家庭所重視嘅嘢都唔同,所以約滿嘅都唔一定係好,好嘅人哋都會留。

別墅

hchu06 發表於 22-10-17 09:03
星加坡,我好多年前都請過一個,嚟緊有個新姐姐,佢都曾經做過星加坡。

請工人,從來都係撞手神,真係好難 ...

你真係講得啱。我而家請左個工人,佢上手雇主覺得佢好好㗎,幫佢寫埋Reference letter,讚到佢天上有地下無。
但嚟到之後,原來上手僱主俾佢星期五晚同朋友出去食飯,星期六做晒啲嘢又可以放半日,星期日全日放假。我話唔俾,搞到我好strict咁!

懶不在話下,我俾錢佢,指定買某些屋企野,佢又會攞咗錢去買一啲佢自己鍾意食嘅嘢。

所以一樣既工人,係唔同屋企可能都會有唔同表現

子爵府

jigsaw118 發表於 22-10-18 09:47
你真係講得啱。我而家請左個工人,佢上手雇主覺得佢好好㗎,幫佢寫埋Reference letter,讚到佢天上有地下 ...

你個工人真係咁好,點解上手僱主唔留或者係推薦比自己啲朋友?所以都係唔可靠。

我自己就絕對唔會請響鬼佬屋企做過嘅工人,因為文化真係好唔同,其次就係唔會請只係照顧老人家嘅工人。不過講真啦,做開呢啲舒服工嘅工人,係唔會去我哋啲正常有小朋友家庭嗰度工作,將心比己,係人都想揀做舒服嘅工。

首頁

尾頁

跳至