自由講場

跳至

首頁
23456...8

尾頁

侯爵府

回覆樓主:

係咪因為星期五?我仔地區一線,平時功課5至6樣,一到星期五就好多,真係9到10樣

公爵府

mloved0210 發表於 22-10-1 02:00
我哋係二線學校,而家讀三年班(入咗所謂嘅精英班).
每日有9-15樣功課,班主任話未到高峰期添 同 ...

我仔都係二線又入左精英班,平時6-9樣,改正係包埋係做作業度,但9樣通常係星期五,另外佢入左個精英班計劃 ,高小三級精英班入面選得18人,果度又有樣功課,不過一星期上一堂就好d,家下勁多課外活動,又入左英文話劇同升旗隊,仲同我講話想入足球隊,我都怕佢handle唔到………但佢又冇咩咁,全陪係問佢入唔入,佢話入我先填通告
但你15樣,好多wo,仲點課外活動

侯爵府

我小朋友一線非神校,3年班,每天6至8樣功課,一小時左右完成,如去到15樣,我覺得好多,可能想谷上一線。

珍珠宮

如果2線都咁chur要十幾項功課,加上樓主話深水埗係咪40網?係咪男仔?呢區升中band 1位不足,又以女校居多。
反正要咁辛苦,受谷就試吓其他津1線好過。
我覺得而家d 2線可能重吃力過1線,又要搏上位,師資又麻麻、方法又淨係識俾功課!我咁講係因為兩個仔女都讀1線重輕鬆過樓主,個仔就係原本2線校想輕鬆d,點知覺得d老師教法比1線分別好大吓,所以個仔之後轉校去1線,反而功課重少左,但學習上佢話老師比以前講得清楚。

男爵府

Babylyly 發表於 22-10-1 08:55
如果星期五,都會超個10 樣,最慘係開始寫撩草,好似重新學寫ABC 甘。
測默quiz 就touchwood 唔多,一星期 ...

平時都會過先慘

珍珠宮

小艾美 發表於 22-10-1 09:30
我小朋友一線非神校,3年班,每天6至8樣功課,一小時左右完成,如去到15樣,我覺得好多,可能想谷上一線。
...

我d小朋友就係一二線都讀過,真心覺得一線嘅方式係事半功倍,佢哋有一套方法教,當然自己都要跟學校進度去盡力做好啦。
反而之前讀間二線,一味狂俾功課,但教書真係非常麻麻。亂到我係大人都唔明班老師想點,頂唔順就轉去間一線,反而小朋友同我都輕鬆左,講出嚟都未必有人信(我仔唔係天才嗰類)

男爵府

回覆 mloved0210 的帖子

1線熱門學校,2年级,非精英班,1年級時多功課,多工作纸,多默書,到2年级分班後,所有功課等少晒,只默過一次英文,中文就教五課才默一次,学校好似唔放資源在非精英班。今個週末連.英文常識科只叫温書。覺得教少咗嘢。

別墅

回覆樓主:

5年級, 每日3-4樣

大宅

mloved0210 發表於 22-10-1 02:05
深水埗區返學, 同班好多家長都話頂唔到,好辛苦

我識啲人讀過一線嘅荔天、協和、旅港、瑪神都無聽過有咁多功課,邊間二線可以咁谷?

男爵府

回覆樓主:

4-6樣,星期五約8-10樣,好少抄寫功課

珍珠宮

玩具勳章

mloved0210 發表於 22-10-1 02:07

最慘就唔係好多改正囉,

做3頁貢多,我地限每樣功課做2頁,一堂最多1樣功課唔計改正

大宅

多~~每日至少6-7樣~~假期會有10-12樣~~

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

小六唔多,平均6-7樣,經常性係學校做哂功課,你仔入咗精英班係咁

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

其實我聽好多二線小學仲谷過啲1線

子爵府

回覆樓主:

7-8份

珍珠宮

減齡達人勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 BK Milk勳章

回覆樓主:

唔算多,6至7樣,基本1個鍾倒就做完。我女下星期一學校假期就多少少功課,2個鍾先做完。

侯爵府

好多人話津小係狂谷功課量

小學少功課
中學都少

估計預左學生出去補習

小學時,每天有大量閲讀時間,中學英文成績好,仍未需補習.(其他科都未補過)

翡翠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

mloved0210 發表於 22-10-1 02:13
我哋都懷疑學校想上一線,所以先係咁催谷小朋友, 每日至少用4-5個鐘做功課(連啲成績好好,好乖嘅同學仔 ...

每日用4個鐘做功課太誇張
直接同學校傾下

翡翠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

黃二少奶 發表於 22-10-1 10:20
其實我聽好多二線小學仲谷過啲1線

因為想上1線,所以催谷更利害

水晶宮

karenlyk 發表於 22-10-1 10:42
因為想上1線,所以催谷更利害

其實係嫁,所以唔好以為2線會輕鬆,識人讀所謂寶校,啲功課量起誇張,正常嘅想擺脫寶校名運

首頁
23456...8

尾頁

跳至