自由講場

跳至

首頁
23456...7

尾頁

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

money82 發表於 22-10-1 21:45
十幾年家庭主婦了,而家想重投社會。小朋友仲係小學。考左個陪月牌,本想做陪月,因為自己煮飯都叻,小朋友 ...

唔係講笑,我大你10年,由中五畢業到而家未離開過職場,一直做船務文職,早兩年離開做了10年的公司,之後朋友介紹一般文職給我,都係得13K,比我做船務少咗7K,仲要係大打雜,所以做咗一年就無做,今年年中畢業了醫護支援,之後去私家私院做過幾日,感受到係好忙,係未停過,除咗食飯一小時,係無得停,飲水都無時間,仲要係輪班,由於政府醫院派咗專科門診給我,不用輪班及放紅日,所以我先辭職私院,你要預份工真係會好辛苦,如果用好的心態入行會好d,由於我無諗住搵返文職,用幫人的心態入行,所以雖然做了幾日私院係辛苦既,但我覺得開心,因為可以幫到人

男爵府

回覆樓主:

唔好怪我直接,無做十幾年野。即係零經驗同埋有少少脫節了,出返黎有萬二算唔錯了。可以儲下經驗先跳糟或過試用期等僱主加番俾你。

男爵府

樓主唔一定要搵文職工,而家d文職嘅工作人工好低嘅咋又困身,不如你諗吓家務助理或者讀其他erb課程工作自由彈性時間,我都做咗2x年文職都已經放棄,炒散反而冇咁悶你可以學多啲嘢認識多啲人,都幾後悔後生吾作不同嘅嘗試。
可以去erb讀家務助理呀,仲有津貼俾返你之後有工介紹唔錯呀現今嘅社會好多家庭都需要鐘點,冇壞㗎讀完唔做都對自己有益㗎,再培訓都好多嘢讀嘅

別墅

EMMACHEUNG 發表於 22-10-2 15:52
樓主唔一定要搵文職工,而家d文職嘅工作人工好低嘅咋又困身,不如你諗吓家務助理或者讀其他erb課程工作自由 ...

係,所以我諗住讀醫務,按摩,點心

水晶宮

kwhkwh 發表於 22-10-1 22:05
不是想潑你冷水, 前提是「十幾年無做野」, 「英文差」,好難說服人地一出來即俾14你。
有得12先我會做住先, ...

同意。醫院表面上大量基層位,因不是易做。很多做好短時間閃。

水晶宮

annlee 發表於 22-10-2 11:07
真係唔好錯覺以為文員有3萬其實好多都係萬幾

普通一入職文員很難有三萬,要入到政府做aco 接近max point 才有呢個價。

水晶宮

ilovematthew 發表於 22-10-2 13:21
唔係講笑,我大你10年,由中五畢業到而家未離開過職場,一直做船務文職,早兩年離開做了10年的公司,之後 ...

你都好有勇氣,同埋減成7千元不是人人受到。相信你心態正面,不太難應付。

子爵府

你零工作經驗, 40歲其實都唔係年紀大,你又話自己煮飯叻,其實最適合就係做鐘點,或者係大公司嘅tea lady。

進修埋啲無謂科目,浪費時間,如果你目標仲係搵文職,更多不必要,人工唔高之餘,相信你都好難適應。

其實市場上好缺嚟呢類可以幫人煮飯嘅姨姨。好多公司裏面啲茶水阿姐,佢哋都係搵返區內嘅公司做清潔及茶水,人工應該唔錯,早返工早收工,你應該向呢個目標進發。

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

Astra00 發表於 22-10-2 16:16
同意。醫院表面上大量基層位,因不是易做。很多做好短時間閃。
好明顯樓主真係同社會脫左節, 以為出面環境好好搵。
好好搵真係講命水。
而家大學生就業都不是容易, 何況係「重投職場」人士。
請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

水晶宮

kwhkwh 發表於 22-10-2 16:49
好明顯樓主真係同社會脫左節, 以為出面環境好好搵。
好好搵真係講命水。
而家大學生就業都不是容易, 何況係 ...

係。

上次同學聚會,我朋友(佢十多年沒係社會工作,家有人養),佢話:「聽落你份工都不難做呀,啲野都手板眼見者。」我笑笑口寸佢:「係呀,不難架,間中老細一個電話啲野要即刻整好。同埋好多野急趕及多,不難架,你喜歡可以去做下。」我心想,難聽過粗口。

人人份工都有難做的地方啦,大家都係為錢啦。說到咁易做,佢不做?哈哈。

男爵府

不是騙你,前數年一個在公司起碼做了十年八載的普通文員,人工只有一萬一,不過她住公屋,不過政府入息上限且準時放工便算數。
香港較低工資要算文職,加班又無補水補假,僱主最想請一個人做個半人工作量,一句"責任"兩個字做死你。

反觀做個侍應也萬三四,超時有補水啦

水晶宮

十幾年家庭主婦了,而家想重投社會。小朋友仲係小學。考左個陪月牌,本想做陪月,因為自己煮飯都叻,小朋友 ...

你若真是為錢,要放下身段,有時由低做起,人工低少少做住先。你做得掂人地自會加人工留你。你第一步都不踏出,左挑右選,很難有合你心水dream job.

侯爵府

Astra00 發表於 22-10-2 16:53
我朋友(佢十多年沒係社會工作,家有人養)。
你朋友明曬命, 可以無視

CatMonarch    發表於 22-10-6 08:00

男爵府

大把工⊥寫明無需經驗,歡迎家庭主婦及學生兼職啦,如收銀,侍應,步兵,送飯員,保安

侯爵府

我剛介紹左同學仔媽咪入我公司做護理員
她今年47岁10幾年冇做野,我哋返office hour逢紅放假
人工十津貼大約16-7K到
她做左1個月好快上手
你都可以考慮下入呢行
好多社福機構有位易入行

子爵府

家務助理咪幾好, 又有彈性時薪又高 不過係辛苦啲, 有好多係做 買餸煮飯

侯爵府

Astra00 發表於 22-10-2 16:56

你若真是為錢,要放下身段,有時由低做起,人工低少少做住 ...
5怕得罪講句, 樓主擺明不是為錢。
冇飯開, 咩都要做, 老實講。

珍珠宮

jellyfish1989 發表於 22-10-2 17:04
家務助理咪幾好, 又有彈性時薪又高 不過係辛苦啲, 有好多係做 買餸煮飯
...

好佩服做家務助理
好多人連自己屋企家頭細務都唔想做
特別是清潔廚廁抹窗

水晶宮

kwhkwh 發表於 22-10-2 17:15
5怕得罪講句, 樓主擺明不是為錢。
冇飯開, 咩都要做, 老實講。

呢句真。為錢真係會放低身段做。

水晶宮

kwhkwh 發表於 22-10-2 16:57
你朋友明曬命, 可以無視

直程係。我那朋友佢活在幸福世界沒問題,不過說話最好顧下人感受。尤其我呢類夾心階層,有高堂子女要養,有時都頂硬上要做。佢咁說話話我份工容易簡單,佢不知老板點難服侍。做慢啲都比人問候關心。自己收工仲要顧小朋友。趕頭趕命。

首頁
23456...7

尾頁

跳至