自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

又一單, 真氣憤!
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news ... _001.html?refer=hn2

東網踢爆大埔特殊學校匡智松嶺第二校發生虐兒風波後,再獲得4段獨家虐兒短片,可見一名學童慘遭兩名職員強行按在桌子上,另有學童被人用手叉額頭、外套笠頭及大力扯手,有學童發出慘叫及哭聲。除虐兒外,有前職員指該校校長經常不戴口罩,甚至有女職員當值時觀看南韓男團音樂節目,且有相為證。

位於南坑頌雅路的匡智松嶺二校有學童疑被虐待,家長事後報警,教育局已證實收到多宗涉及該校行政失當及學校人員不當處理學生的投訴,匡智會亦表示警方正進行調查。東網揭發事件後再獲得4段短片,片段歷時約2分11秒,雖屬偷拍片段,但仍可見職員粗暴對待智障學童的經過。第一段短片可是有一名學童被兩名職員按在桌子上,動彈不得,不斷掙扎,惟職員卻更加用力。

第二、三及四段短片,分別見到身穿制服的職員用手叉學童額頭、拉學童的外套笠其頭及用力扯手,片段夾雜學童的慘叫及哭聲,聞者心酸。有前職員指稱疫情期間校長經常不戴口罩,又有女職員當值時在教職員室觀看南韓男團音樂節目,懶理學童無心工作,直言﹕「佢哋一點都唔尊重家長!一點愛心都冇吖!」冀有關部門徹查事件,匡智會應盡作出跟進。

funfun759    發表於 22-10-3 12:55

男爵府

好慘
之前睇過有套韓劇劇情類似,唔記得叫咩名

男爵府

回覆樓主:

見到呢d新聞,真係特別唔開心。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

真係唔明白,咁唔鍾意做點解仲要做。

我搞下笑架咋, 唔好插我呀!!!!!!!!!!

侯爵府

有冇搞錯, 咁嘅事都做得出, 仲學人照顧有需要兒童

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

好多人渣以欺凌弱小去達到自我感覺良好。

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

阿法官,唔該你又唔好再判幾個月貨仔喇, 唔係點會有警惕作用啫, 你睇一下啲職員都唔怕

333s    發表於 22-10-4 07:38
總有離別的時候

伯爵府

ASP2019 發表於 22-10-2 23:08
見到呢d新聞,真係特別唔開心。
係呀…特別係對呢啲唔識表達自己嘅小朋友

珍珠宮

真係好心痛,呢d真係人渣!!唔想做就唔好做咯!做咩要咁虐待小朋友

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

水晶宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章

監管不力

大宅

mickeyeva 發表於 22-10-2 23:06
又一單, 真氣憤!
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20221002/bkn-20221002203019427-1002_00822 ...

小朋友好慘

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏

離譜

珍珠宮

要重判人渣,坐10年監

男爵府

冇愛心冇耐性就唔好打呢份工啦!

已刪除用户

子爵府

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

痴線

子爵府

SOHOT 發表於 22-10-2 23:07
好慘
之前睇過有套韓劇劇情類似,唔記得叫咩名

熔爐?嗰套好淒涼,嗰度係性侵犯,而且受害人係聾啞人士唔敢睇

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

欺凌弱小既人,最令人看不起!
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

伯爵府

正常
搵教師系既畢業人員去照顧嚴重智障學童根本就係資源錯配

呢D唔係教育專業既知識

應該用專門訓練黎訓練嚴重智障學童既人員去做呢D工作

333s    發表於 22-10-4 07:39

首頁
12345...6

尾頁

跳至