自由講場

跳至

首頁
34567...18

尾頁

男爵府

為豉油

象牙宮

babyhoi 發表於 22-10-3 08:43
為下一代?
小朋友有得揀嗎?
只係用黎包裝、美化嘅説話
前日同朋友食飯,都講另朋友話為下一代好,
朋友好細個移民回流,
話佢地有無問過我,
如果無走唔洗浪費時間,
聽佢咁講父母話仔女好,
其實有無諗過真係好嗎!

男爵府

sunnymama2 發表於 22-10-3 08:55
仲有,去到外國,小朋友都係讀公立學校,即係香港資助學校,好的公立學校冇佢地份,就要讀所謂的“寶校” ...

你去了解下Fiona 個女間學校個curriculum , 佢school website 有、睇完再比較下香港資助學校的教學內容

珍珠宮

2024年龍年勳章

mln 發表於 22-10-3 09:33
我明佢哋喎,因為在大家的眼中,英國留學讀書係好吃香,名校又多,好多香港人係真的為自己子女而去的。

...

我覺得佢地好傻。

今時唔同往日,世界已經巨變中,以前喺外國長大/英文好,好似高人一等,但不久將來,隨住英國國勢繼續下滑及英鎊越低,喺英國長大嘅人,好大機會會被看成鄉下仔,唔會再好似以前咁高人一等嘞。

珍珠宮

sunnymama2 發表於 22-10-3 09:27
um, 有道理。小朋友做功課做到11點真係好慘,好唔人道。無論係學校問題還是小朋友問題,我會轉校,好多輕 ...

睇家長架姐。英國大把人想入 top校架,啲外國tutor group都大把家長搵補習老師,兒童到公開試都有。我姪仔bbc,我家人都搵好多補習比佢,g4已準備11+考試,想入grammar school或附近私校。家人當年都花好多錢買靚校網。重要學樂器運動。從來冇諗住hea。如果唔like功課,香港讀國際都得啦,去果邊搵得少咗咁多,條數咪又係度。同埋uk啲一般公立點同香港啲國際質素比呀,師資同學質素都差好遠啦。如果話搵間靚嘢比小朋友就話叫為小朋友姐(仲有其實大啲留學咪得囉,使乜quit晒啲工移民呀,移民根本其他原因),求其搵間山卡拉多難民讀嘅公立兼做下低層工作又叫為小朋友?果啲學校有咩質素可言?

伯爵府

sunnymama2 發表於 22-10-3 09:53

我又唔覺喺香港做醫生律師走去做餅師係儍,如果外國教育 ...

搵到大錢個班醫生律師好多可以付擔到香港讀top國際學校,大個boarding出國,好少會「純」為「外國教育」去移民。
反而有班比較「初級」人工又唔係好高,就會考慮過去states school, 就算私校都易入D又平過香港IS, 其實都搵到野做但交完稅人工好低,儲唔到錢的,我識好多最後都返香港搵真銀。

大宅

家家有本難念的經, 何必去judge別人?

我自己一定唔會移民, 但亦見到移左民既親戚, 佢地小朋友英國讀書好開心, 同以前在香港做功課溫習到夜晚12點真係好大對比. 放學唔洗補習唔洗做一大堆功課, 可以專心發展自己專長(踢波, 跑步, 去camping).

啲細路多左同人溝通同接觸, 少左對住部電腦電話, 咁算唔算係""為下一代移民""?

男爵府

移民有好多原因,單就你個問題點為下一代?我倒認識一個人,當時佢小朋友中四,成績非常一般,所以有5+1啲個計劃後就下定決心去英國搏一搏讀大學。

公爵府

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1)

chanti 發表於 22-10-3 10:02
比你參考一下:rosecliff spencer academy , 直升rushcliffe spencer academy ,IB state sch 中學:hocker ...

thx

我開呢個post 係真心想知多d。

或者咁講,英國同香港一樣,都有高質直資龍和資助學校,有d移民就讀‘寶校’,有d就會讀你所講的rosecliff Spencer academy, 呢類學校的學費貴嗎? 入學條件高嗎?

子爵府

sunnymama2 發表於 22-10-3 09:05
咁我理解你的朋友,希望轉新環境,有新“希望”

但我講嗰對兩公婆 香港生活好寫意,唔明移民為下一代着係 ...

寫唔寫意只有佢地最清楚,有人覺得有屋有車有工就係幸福生活,但當佢擁有咗,就會追求精神上另一層次既快樂。每個人要既嘢唔同,唔洗研究,祝福佢就ok

珍珠宮

2024年龍年勳章

Piaget 發表於 22-10-3 09:59
你講得啱,以前咁多年移民既親友唔係投資移民就係靠global talent移民,邊有門欖低到咁就可以移到民架?所 ...

英國好多一般學校學習真係好輕鬆㗎,因為呢類學校唔會著重培養學生做到最好,入到最好嘅大學;呢d 學校好多學生讀完中學一係出社會工作,一係繼續讀一d專科學做廚師,髮型師,建築工人等。

學校同家長嘅期望都唔高嘅。

公爵府

lovebb2 發表於 22-10-3 10:05
good topic

係呀,希望版主唔好當政治post,我真心想知多d外國教育的野,而家討論左幾版 我覺得我知的野多左。

希大家唔好對“移民”太敏感,中國每年都好多人移民,亦有好多外國人移民去中國,每個人都移民的原因都係因為外國生活會更好。

我呢個post 純想知為下一代,去英國讀書是否真的更好。

公爵府

Jesshku20 發表於 22-10-3 10:13
家家有本難念的經, 何必去judge別人?

我自己一定唔會移民, 但亦見到移左民既親戚, 佢地小朋友英國讀書好開 ...

我冇judge 人地,我都見fb 但唔熟的朋友,佢地小朋友移英後好似好開心。

但我想更深入了解,中學呢,大學呢?係唔係只要去到英國讀書,都可以輕輕鬆鬆入好的大學?唔駛香港咁挑燈夜讀?我講好的大學,係認受性高的大學。

得罪講句,同一科目,三大畢業生的認受性應該比x仁大學,x南大學的認受性高

如果係真的話,我都想計劃一下。

伯爵府

chanti 發表於 22-10-3 10:02
比你參考一下:rosecliff spencer academy , 直升rushcliffe spencer academy ,IB state sch 中學:hocker ...

香港人一般唔係band 1a唔吼
呢間IB school 成績仲低過英基,香港睇唔上眼的了

男爵府

移民之後,過得好就自己英明既決定,過得唔好就為下一代(自我感動)
點講都贏

公爵府

annie133 發表於 22-10-3 10:25
香港人一般唔係band 1a唔吼
呢間IB school 成績仲低過英基,香港睇唔上眼的了
...

香港英基係勁野,佢低過英基好多?

珍珠宮

熱門移民國家好多中國人,學識流利普通話可能快過英文

公爵府

woodpecker 發表於 22-10-3 10:20

英國好多一般學校學習真係好輕鬆㗎,因為呢類學校唔會著 ...

呢樣就係我成日諗唔通的野,如果入唔到大學,輕輕鬆鬆喺香港讀書都一樣

伯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章

sunnymama2 發表於 22-10-3 10:21
係呀,希望版主唔好當政治post,我真心想知多d外國教育的野,而家討論左幾版 我覺得我知的野多左。

希大家 ...

現時一些中一、二就開始移民讀書, 中文水平一定比較差, 隨著日後 香港與大陸嘅關係越嚟緊密, 職業上需要行駛中文或普通話的機會極大。 如果不是英國 名牌大學畢業, 日後回流香港就要面對同本地生的競爭, 更可能被標籤為5+1的回流生, 可能是一個吃虧。

伯爵府

sunnymama2 發表於 22-10-3 10:24

我冇judge 人地,我都見fb 但唔熟的朋友,佢地小朋友移 ...

如果你純粹為「輕鬆可以入ok的大學」其實在香港讀國際都可以,高中先「發力」,英基都係$10000+鬆個月冇乜雜費,唔洗移民咁大陣仗,而家多咗位易申請插班

首頁
34567...18

尾頁

跳至