自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

168138 發表於 22-10-5 08:15
咪係囉,又要比人知,要人可憐佢,自己又唔自愛;但佢自己又唔離開個男人,好心嗰啲女人就唔好話比人知比 ...

可憐的人必有可恨之處,自己比人打都唔走,為咩?同比唔比人知無關。

公爵府

樓主,認真,請你代為報警。盡公民責任

大宅

做聆聽者,這些事唔好俾意見

子爵府

siu-don 發表於 22-10-3 14:48
朋友老公對朋友好差,但肯定冇外遇,你哋會唔會提議離婚?我心底裡好想叫佢離婚,但講唔出口。
...

你朋友若有足夠本事,足夠愛自己的,佢自然懂選擇。
若被打都唔走,自然是無能力,靠人養。叫佢離佢都無能力。
所以,慳番啖氣。自己無足夠能力獨立,只能怪自己,暗啞底。

珍珠宮

朋友老公對朋友好差,但肯定冇外遇,你哋會唔會提議離婚?我心底裡好想叫佢離婚,但講唔出口。
...

我吾會叫佢離婚,會聽佢呻,但亦會留意住佢身體上嘅傷痕,可能會幫佢報警….

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 15週年勳章

點差法先
不過一家唔知一家事, 既然你朋友可以抵受又或者冇出聲.
古語有云~寧打人教仔都莫教人分妻

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

QQee 發表於 22-10-4 14:13
復婚?好奇怪,係咪內地人?
我只聽過內地人復婚,其他地方甚少

內地人最鍾意搞復婚。

點解? 又係諗點著數多囉。

以前樓價瘋升,識有啲人因想買樓多個額,就離婚黎方便一人買一間樓。之後過幾年,又復婚。

一人政策時,亦有內地公務員既想生多個,就離左婚黎生...............。

總之,上有政策,下有對策啦。

這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

除非使用暴力,否則聆聽就得,離唔離佢地自己決定喇。
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

rebeccalin 發表於 22-10-4 15:35

你所講呢個女人好似我弟婦。搞到我細佬有嚴重抑鬱,有幾 ...

真係好似!又係逼男家父母俾錢買屋,但男家兩老根本冇錢,佢地都係低收入戶,退休後身體又唔好,每個月都係靠幾個仔女夾錢養加埋政府老人金,邊有錢可以俾佢地買屋,買到都供唔起,仲未計每年要交地稅保險果D。好啦,打唔到老人家主義,就想打大伯主意,大伯兩公婆搵到錢,但佢地都有小朋友,有一頭家要養。

呢個女人來自一個父母離婚嘅家庭,佢盡得佢媽真傳,所有野蠻、只有佢講冇人講嘅行為係同佢媽一模一樣,加上係獨生女,聽講話佢由細同人打交打到大,佢仲好自豪話打遍天下無敵手,男仔都唔夠佢狠,聽完我真係毛管棟起晒,咩人嚟架!不過講起又唔覺得奇怪,佢自己婚宴上大聲喝自己爸爸,我地D兄弟姊妹睇到晒,大家鴉雀無聲,你眼望我眼,我老公話大開眼界,個新郎哥當時喺另一邊,完全唔知道發生咗咩事,我係好後期同佢傾開計,問佢其他兄弟姊妹們係唔係婚宴後都疏遠佢,佢話係呀,仲奇怪咩原因,個老婆得罪咗佢好多朋友,誣衊女仔朋友勾引佢老公,又話幾個搵錢較少嘅朋友冇出息,叫個老公唔好群佢地咁多,連男家嘅兄弟姊妹都辣晒火頭。。。
個女人嘅衰嘢痴線嘢講三年都講唔晒,我個朋友最近睇牙,個牙醫話佢有兩隻牙好鬆,鬆到大力少少都會甩出嚟,話係外來大力撞擊所致,問佢有冇俾人打或者發生意外之類,我朋友話係因為俾個老婆打,牙醫即刻寫報告俾佢做証據,希望可以幫到佢搞離婚。

花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

公爵府

牛年勳章

rose-mag 發表於 22-10-5 13:41
真係好似!又係逼男家父母俾錢買屋,但男家兩老根本冇錢,佢地都係低收入戶,退休後身體又唔好,每個月都 ...

埋你講呢D真係超級似,佢個亞媽又係嫁左幾次,有時會有兄弟姐妹去我細佬屋企住,個個都唔同老豆。到宜家我父母都唔知佢到底有幾多個兄弟姐妹。我老公的兄弟同老婆,仲有我D叔伯兄弟都怕左佢,我叔甚至唔準其他人係佢面前提起呢個女人。因為我老豆七個兄弟姐妹都好錫我亞嫲同我父母,因為嫲同我爺爺細個要外出搵食 都係我老豆同亞媽照顧細佬妹,呢個女人連我八十幾歲的亞嫲都閙,我父母都受左佢唔少氣,打到我細佬成身傷,自從佢入左門就家務寧日,宜家全家人趕左佢走終於得以安寧。我同老豆講千其唔好俾佢再返來,總之就有佢冇我

大宅

閒事莫理,身心愉快

禁止訪問

大宅

回覆樓主:

要睇你朋友點諗。

侯爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

唔會講
朋友有需要就自己離

大宅

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回

Nancy20090615 發表於 22-10-3 15:16
唔會. 問題由佢自己解決. 未最痛佢唔會走.

有 d 人, 心態係一定唔會離婚. ...

大宅

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回

...

唔會講。佢自己知咩事,每人底線唔同。
識人老公無錢俾屋企,1人支撐個家。賭錢/2奶,被罵咒死,繼續煮飯。。都無離。除左好愛我諗唔到乜原因。。

複式洋房

你可以做好樹窿,等佢抒發下,其實佢自己心中有答案㗎

珍珠宮

離婚後你朋友生活一定可以比現在好?
問題係佢自己願唔願意,其他人好難參加意見

珍珠宮

回覆樓主:

寧教人打仔

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

如果你朋友出聲話想離婚,你可以大力支持佢,否則冇謂出聲叫佢離婚,你朋友可能覺得離婚仲痛過比老公打,到佢忍受唔到果日唔使你叫佢都會選擇離婚

首頁

尾頁

跳至