自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

藝人余德丞(Dickson)於本年5月離開無綫電視(TVB)後,轉戰網上平台,不時在自己開設的頻道上介紹美食。早前一段余及兩名友人在深水埗農場餐廳的試食片段中,余直言餐廳食物難食,引起網絡熱烈討論。該餐廳東主其後入稟小額錢債審裁處向余德丞追討逾1,400港元作當天的租金及電費。案件今日(3日)再訊,暫委審裁官李英瑜指本案屬瑣碎無聊的申索,下令撤銷申索,但由於余德承今天沒有到庭,沒作訟費申請,因此審裁官亦不作出訟費命令。

本案申索人是農場餐廳老闆陳興濤,被告人余德承,據陳於申索書指,余在2022年5月29日未經他同意,盜用其私人地方進行商業性用途的拍攝,故向余索償當日拍攝的租金連電費共1,466港元。

審裁官指,瑣屑無聊的申索是指不可用道理去辯論的申索,出於不恰當的動機,可能涉及濫用審裁處的機制,法庭可依賴《小額錢債審裁處條例》第25條駁回其申索。另外,審裁官表示陳指稱余干犯詐騙是沒有依據,陳在余光顧期間沒有趕他走,申索書所述的水電費與余無關,涉案網上頻道非由余經營,余只負責分享食評,沒證據顯示余有牟利,因此審裁處決定駁回是次申索,但不作任何訟費命令。

原文網址:餐廳東主入稟追余德丞逾1400元 審裁官斥瑣碎無聊 下令撤銷 | on.cc東網 | 港澳 https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news ... 1003_00822_001.html

大宅

回覆樓主:

佢係咪好得閒呀,搵嚟搞嘅

珍珠宮

回覆樓主:

個官講得啱呀,咁都有得告,好無聊,就算果日余冇黎,餐廳都係要開㗎啦,有得咁樣claim電費㗎咩

大宅

回覆樓主:

佢公開同林鄭示愛都知佢。。。。

琥珀宮

hct300 發表於 22-10-3 15:18
藝人余德丞(Dickson)於本年5月離開無綫電視(TVB)後,轉戰網上平台,不時在自己開設的頻道上介紹美食。早前 ...

係咪之前開農場餐廳嗰個,其實佢蝕咁多錢,點樣維生?

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

唉... 真係唔好浪費時間啦...

珍珠宮

減齡達人勳章

回覆樓主:

我唔明點解申索水電費, 係告都告誹謗啦, 話佢用客人食淨牛扒煲湯喎~

侯爵府

野原美冴 發表於 22-10-3 15:39
我唔明點解申索水電費, 係告都告誹謗啦, 話佢用客人食淨牛扒煲湯喎~

咁恐怖?

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

象牙宮

2024年龍年勳章

exocy 發表於 22-10-3 15:34

咪係...

象牙宮

2024年龍年勳章

exocy 發表於 22-10-3 15:34

佢果排成日登廣告長篇大論唔知佢想點,

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

農場餐廳老闆 ? 近年short 左。

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

餐廳老闆伸訴方向錯左,應該申訴dickson毀壞名聲,因為一條片,可能影響佢以後少好多生意,條數一定唔知千幾蚊咁少

珍珠宮

2024年龍年勳章

野原美冴 發表於 22-10-3 15:39

agree!

水晶宮

估佢唔係無聊或者係黐線或者唔正常,佢係用一個免費嘅方法博眼球

CatMonarch    發表於 22-10-3 16:39

公爵府

回覆樓主:

老闆分明玩嘢吧~

珍珠宮

玩具勳章

bobomia 發表於 22-10-3 16:21
餐廳老闆伸訴方向錯左,應該申訴dickson毀壞名聲,因為一條片,可能影響佢以後少好多生意,條數一定唔知千 ...

人地講事實都唔得?難食都要話好食?餐廳應自我檢討,以實力爭番名聲,仲去告人,更加無人去食

girlbear    發表於 22-10-4 16:00

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

佢自己幫自己出左名....(出左名係人都知你難食LOR)......倒自己米系列

珍珠宮

2024年龍年勳章

chingnc 發表於 22-10-3 16:30
人地講事實都唔得?難食都要話好食?餐廳應自我檢討,以實力爭番名聲,仲去告人,更加無人去食
...

我無去食過,唔知邊個講嘅係事實。但如果明明味道OK嘅,但爲左博眼球就惡意踩場的話,就唔應該放過d口臭KOL。但如果真係味道好難食嘅話,就如你所講咁咯,要自我改進!

已刪除用户

首頁

尾頁

跳至