自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

畀面勳章

JoanC 發表於 22-10-3 23:09
可能佢真係生意唔好, cancel 個位,亦可能遇到更合適嘅人。就算簽咗約,俾你返一日,跟住都可以炒你,咁樣 ...

我都係咁諗 但我估 應該臨時有個更好嘅人出現咗 所以佢先截住

公爵府

Bad

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

cherrycc 發表於 22-10-3 22:40
回覆 babytt2 的帖子

未簽約架!口頭offer, 通常都係返工先簽約
千奇唔好,幾時都係簽左約至好辭職

公爵府

JoanC 發表於 22-10-3 23:09
可能佢真係生意唔好, cancel 個位,亦可能遇到更合適嘅人。就算簽咗約,俾你返一日,跟住都可以炒你,咁樣 ...

咪係囉,比你做幾日都可以搵藉口炒你 叫你即日走

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 15週年勳章

回覆樓主:

好彩未resign

侯爵府

我試過, 簽埋約辭埋職, 臨返工前cut offer (美資大型MNC)
比佢玩死, 那次大環境經濟好差, 我失業咗一年半
自己on and off接啲freelance補幫吓
最後都係朋友叫我去做temp文員轉運
做咗冇兩個月搵到份contract full time開始番個事業

珍珠宮

呢個做法對candidate係非常唔理想,但都係幾common嘅做法,個headcount可能review時被cost cut,hiring manager也是非常無奈的。如果只有verbal offer,唔建議先辭職。

現今嘅市況係好多巨無霸、MNC都無一幸免,國內稍微好一點嘅經濟下,包括BATM、網易、字節、快手、B站呢啲之前瘋狂招聘嘅公司,都需要cut headcount,retrieve offer,甚至layoff。之前佢地每年可以吸納幾萬大學畢業生,今年都縮到無影,行業分析係明年都recover唔到。

子爵府

cherrycc 發表於 22-10-3 22:14
葵興Pacific Txxxxxxx出左offer比我,但突然打比我話老闆話吾請住,要hold 住先,差啲累到我resign 左,我 ...

塞翁失馬,焉知非福
祝福你

子爵府

naicha 發表於 22-10-4 08:23
我試過, 簽埋約辭埋職, 臨返工前cut offer (美資大型MNC)
比佢玩死, 那次大環境經濟好差, 我失業咗一年半
...

你真係唔好彩

伯爵府

2024年龍年勳章

kwhkwh 發表於 22-10-3 22:51
我不嬲返工前簽。簽左先resign.
下次可以要求對家咁做。的簽左對大家都好。
...

簽左都可以唔比你過試用期

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

又真係好鬼嬲... 不過都好過返幾日然後唔用你... 希望你下一份會更好...

水晶宮

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

一日冇白紙黑字都唔好辭職住,口頭無得拗

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

簽左先resign.

男爵府

其實簽左約一樣可以收返offer
大把人簽完約唔返工 同樣地公司都可以簽完約反口

禁止訪問

大宅

回覆樓主:

下 唔會架wo 一定簽左約先quit 樓主唔係信口頭呀嘛 佢in 左個好過你 又未簽約 係可以飛起你架wo

水晶宮

millk1106 發表於 22-10-4 09:51
...

所以簽完約都唔覺得有咩保障....
好彩樓主未resign

侯爵府

2024年龍年勳章

好彩樓主未resign

公爵府

其實想問,就算簽左約,頭一個月大家唔啱都係賠一日人工,點解簽左約先resign會安全呢?

子爵府

減齡達人勳章

millk1106 發表於 22-10-4 09:51
...
全對, 我之前請左一個員工並簽好employment letter, 到佢返工0個日無出現, 我打電話比佢, 佢答我己找到另一份, 不會來我公司工作. 我說她己經同我公司簽左約在先, 為何不尊守合約精神?她答我:"咁我而家返工坐一日, 跟住resign", 問我好唔好!!!!

首頁

尾頁

跳至