時政擂台

跳至

首頁
12345...7

尾頁

子爵府

唔好亂講, 中央係唔會犧牲人命的

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

ASUS_JT 發表於 22-10-4 15:00
我都希望你攪清楚,香港係高度自治,國防、外交屬國家管理。

對外國經商、旅遊關口政策是香港內部事務。

所以我咪話囉,就係因為香港咁「特別」,大陸就搵香港來做「下台階」/好似樓上jm所講既「試點」。我相信大陸都會係短期之內通關/通國際關,唔再堅持清零。(短期係指可能今年/下年年頭之內)

男爵府

回覆樓主:

吾會囉

『然而我告訴你們,就是所羅門極榮華的時候,他所穿戴的,還不如這花一朵呢!』
馬太福音六章29節

琥珀宮

hfl2000 發表於 22-10-4 13:10
0+3、0+0通國際關,交俾香港做先鋒,變風土病,率先復常,不論結果係點,等遲啲大陸都改變政策,唔堅持清零 ...

中國崩潰論講咗幾年啦喎,中國都唔冧,點解呢?大陸經濟差?但外國係大陸設公司增加咗,而房地產實在過熱,中央出手調控,好過到時爆煲,防範暴亂。

大陸復常,唔需要靠香港做先鋒,香港得俱俱7百幾萬人口。西方經濟一塌糊塗,復常又如何?美國佬都要出陰招去搞亂歐洲而從中索利,德國快死得㗎嘞,燃料費升幾倍,依家兩條油管俾某國蓄意破壞,工業一係搬去大陸或美國,一係執笠,躺平又如何?

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

ASUS_JT 發表於 22-10-4 15:00
我都希望你攪清楚,香港係高度自治,國防、外交屬國家管理。

對外國經商、旅遊關口政策是香港內部事務。

同埋我想話依家已經唔係「林鄭時代」,你仲乜開口埋口都提住林鄭呢?你係林鄭fans?

水晶宮

she007 發表於 22-10-4 14:15
香港要開,因為大陸都要靠香港

大陸要靠香港?邊方面呢?期待你發表偉論

水晶宮

2024勳章

商家和資金邊有撤走哂?資金最聰明,邊度有錢賺去邊度

但近日來自中國商務部數據顯示,2022年1月份至8月份,全國實際使用外資金額8927.4億元人民幣,按可比口徑按年增長16.4%,折合1384.1億美元。其中高技術產業實際使用外資增長34%,其中高技術製造業增長43%,高技術服務業增長31%。

原文網址: 德、日一邊聯合抗中一邊投資領跑 政客的嘴 騙人的鬼 | 香港01 https://www.hk01.com/article/817965?utm_source=01articlecopy&utm_medium=referral

伯爵府

hfl2000 發表於 22-10-4 15:12
所以我咪話囉,就係因為香港咁「特別」,大陸就搵香港來做「下台階」/好似樓上jm所講既「試點」。我相信大 ...

因為「特別」,所以大陸搵香港做「下台階」「試點」。

<<< 两樣野其實冇因果關係

珍珠宮

畀面勳章

hfl2000 發表於 22-10-4 14:57
我諗你要update 吓啲財經地產資訊囉,無錢救內房呢樣係事實來,各大內房債券到期都無錢還,大到恒大、碧桂 ...

原來你係覺得自己好 update ?好佩服你自我感覺驚人良好
不如你用少少分析能力,了解下所謂的內房 危機點樣嚟,金融機構點解收水,就可能明白妄想中國政府撲水去救內房係幾咁無稽嘅事。

伯爵府

hfl2000 發表於 22-10-4 15:20
同埋我想話依家已經唔係「林鄭時代」,你仲乜開口埋口都提住林鄭呢?你係林鄭fans?
...

QUOTE林鄭就係佢粉絲?

我只係話香港特區政府有權自決香港對外嘅出入境政策,例子嚟啫。

水晶宮

SandyKL 發表於 22-10-4 15:19
中國崩潰論講咗幾年啦喎,中國都唔冧,點解呢?大陸經濟差?但外國係大陸設公司增加咗,而房地產實在過熱 ...

因為大陸能源同局勢都穩定,宜家反而吸引好多人去大陸設廠開公司,最近習大大先大手筆訂292架空巴飛機,總價達372億美元,中國經濟咁樣崩潰法仲有咩好怕

珍珠宮

2024年龍年勳章 玩具勳章 冬日勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

72leelily 發表於 22-10-4 13:13
香港是特區作為試點ok
大陸睇成果逐步來開放

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

大陸房住不炒提左幾年
某啲民企爆煲係去過熱化
大陸真係因為咁小事而需要開關?
大陸一直未試過大規模感染
雖然而家弱到似感冒
但呢個一旦大傳染,幾億既人輪住同時中,不停要封閉停廠
無官員負擔得起

珍珠宮

hfl2000 發表於 22-10-4 13:10
0+3、0+0通國際關,交俾香港做先鋒,變風土病,率先復常,不論結果係點,等遲啲大陸都改變政策,唔堅持清零 ...

香港作為一國兩制之地,理所當然做先驅

伯爵府

唔理佢落唔落台階,麻煩同胞唔好自己唔敢鬧當地政府,就鬧香港開放連累深圳,以至全國

水晶宮

ddkaka 發表於 22-10-4 15:30

參考下:
香港对中国的核心功能:
——为国有资本/举足轻重的大型民企,向全球融资,吸纳全球资本。
所以,需要香港这么个
司法独立、
意识形态与西方类似、
金融市场开放且完备、
美元流通(港币实则是美元的代币)
游戏规则与世界接轨
的地方,国际投资者(尤其是西方)容易接受。
人民币尚未国际化,金融市场尚未开放、汇率管制下,上海和深圳无法取代香港。

auroresy    發表於 22-10-4 16:29

水晶宮

PonyoBB 發表於 22-10-4 13:23
想多了,國家要封就封,要開就開,唔需要下台階。不過一定會以香港對外開關後的疫情發展作參考。

...

伯爵府

ddkaka 發表於 22-10-4 15:30

笑鳥

侯爵府

hfl2000 發表於 22-10-4 13:43
只係覺得呢排香港放寬得咁急咁迅速,國家都支持既話,咁應該大陸都係經濟差到好急需要通關復常。
...

同意香港真係突然放得好急

男爵府

hfl2000 發表於 22-10-4 13:40
我無講過「利用」呢兩個字喎
我係舉腳贊成放寬添啦,只係覺得香港突然間放寬得咁迅速,一定有原 ...
我同意你這個講法,其實大陸就係要找個台階放寬

香港放寬一定係得到北京同意, 經濟應該真係差到要迅速放寬先得了

首頁
12345...7

尾頁

跳至