自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news ... 1004_00822_001.html

警方於上周六(1日)接獲一名姓陳(62歲)本地男子報案,指早前接獲自稱衞生署及內地公安的騙徒來電,對方稱其涉及一宗刑事案件,要求受害人將共約384萬港元存入至對方指定的戶口內。受害人其後懷疑受騙,遂報警求助。警員到場了解,將案列作「以欺騙手段取得財產」,交由沙田警區刑事調查隊跟進,暫未有人被捕。

消息指,陳為大學教授,7月初接獲一名陌生人來電,對方聲稱是衞生署職員,指陳違反廣州市公安局的檢疫規定,稍後會聯絡他作查詢。同日,陳接獲另一名自稱公安的騙徒電話,指他涉及內地一宗洗黑錢案,要他提供個人資料及住址供調查。陳不虞有詐,按指示提供有關資料。

其後,騙徒透過WhatsApp聯絡事主,要求他提供銀行戶口以證清白。事主亦信以為真,因此按騙徒指示,於7月25日至29日的5日內,將約184萬港元轉帳到兩個本地銀行戶口。騙徒食髓知味再「加碼」,致電事主要求再存入200萬港元作擔保金。但事主此時已被騙走全副身家,只好向銀行借貸,並將款項轉到騙徒指定的戶口。銀行職員因發現交易異常,事主接獲通知後,才如夢初醒知道自己身陷騙局,因此報警求助。

侯爵府

mickeyeva 發表於 22-10-4 18:07
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20221004/bkn-20221004112539556-1004_00822_001.html

...

大學教授讀咁多書都俾人呃,真係蠢過隻豬

子爵府

虎到金來勳章

佢教咩系架?

大宅

2024年龍年勳章

讀咁多書都比人呃到...係唔係真係.......

大宅

jamesbond007 發表於 22-10-4 18:12
佢教咩系架?

應該係蠢豬科

la_source    發表於 22-10-5 15:14
CatMonarch    發表於 22-10-4 19:05
jamesbond007    發表於 22-10-4 18:18

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

高分低能就唔好去教書啦
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

伯爵府

唔知話佢咩好,之前有好幾單係大學生,我懷疑佢哋係咪來自第二個星球。

琥珀宮

回覆樓主:

通常都係真係有做心虛至會中招

侯爵府

邊間大學

大宅

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20221004/bkn-20221004112539556-1004_00822_001.html

...

啊(emoji)

珍珠宮

...

估冇看東張西望

琥珀宮

Hansma 發表於 22-10-4 18:18
唔知話佢咩好,之前有好幾單係大學生,我懷疑佢哋係咪來自第二個星球。
...

唔講遠,前幾日有個18歲內地女大學生,受騙徒脅迫拍片聲稱遭綁架,呃屋企人五百萬贖金,呢單案中案夠哂離奇,唔明求其一個男人就相信係公安,任佢擺佈,仲要唔講俾屋企人知。

https://www.mytvsuper.com/tc/scoopplus/local-news/hongkong/5567212900875/%E9%A6%99%E6%B8%AF%E6%96%B0%E8%81%9E-%E5%85%A7%E5%9C%B0%E7%94%9F%E5%8F%97%E9%A8%99%E5%81%9A%E3%80%8C%E7%89%B9%E5%8B%99%E3%80%8D%E6%8B%8D%E6%94%9D%E5%81%87%E7%B6%81%E6%9E%B6%E7%89%87-%E5%AE%B6%E4%BA%BA%E8%A2%AB%E5%8B%92%E7%B4%A2500%E8%90%AC%E4%BA%BA%E6%B0%91%E5%B9%A3

伯爵府

就係專呃聰明人, 反而蠢人冇咁易呃到

伯爵府

我反而好奇位大學教授本身做過啲乜嘢,人哋話佢涉及洗黑錢會不虞有詐?

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

可能身有屎

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

大學教授無睇新聞?

大宅

blackberry 發表於 22-10-4 18:32
可能身有屎

我都覺得係咁

大宅

回覆樓主:

而家香港嘅大學好多教授都系原来大陸人,佢地係上面成長文化真係會令佢哋信呢啲嘢,讀書多真係冇乜關係

複式洋房

回覆樓主:

琥珀宮

...

智商,智慧係有分別

CatMonarch    發表於 22-10-4 19:06

首頁
12345...7

尾頁

跳至