自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

請各位幫幫忙,阿女同朋友今晚係韓國回港,阿女已經上咗飛機,但她朋友黃碼唔比上機。阿女原本都想留係韓國陪朋友,但已經請咗2日假(學校),所以她朋友叫佢返來香港先。宜家想問點解會咁樣?可以點做?她朋友都打咗電話比媽咪。我希望可以幫到佢

珍珠宮

challenging 發表於 22-10-6 18:58
請各位幫幫忙,阿女同朋友今晚係韓國回港,阿女已經上咗飛機,但她朋友黃碼唔比上機。阿女原本都想留係韓國 ...
乜上機前要掃安心出行咩?

男爵府

whyyou 發表於 22-10-6 19:05
乜上機前要掃安心出行咩?

係呀,喺韓國機場入境

珍珠宮

challenging 發表於 22-10-6 19:06
係呀,喺韓國機場入境

應該唔係安心出行喎,係健康申報二維碼

https://www.coronavirus.gov.hk/chi/inbound-travel.html#pointstonote

子爵府

2024年龍年勳章

challenging 發表於 22-10-6 18:58
請各位幫幫忙,阿女同朋友今晚係韓國回港,阿女已經上咗飛機,但她朋友黃碼唔比上機。阿女原本都想留係韓國 ...

唔係好明?係咪由韓國返嚟香港㗎?但係韓國出境係唔需要有黃碼喎?你又講到阿女朋友都無上機,韓國無黃碼依樣嘢㗎喎,黃碼喺香港入境整出嚟㗎喎

男爵府

whyyou 發表於 22-10-6 19:10

https://www.coronavirus.gov.hk/chi/inbound-travel.html#points ...

可能我聽錯,因為亞女上咗機嗱嗱臨講咗幾句。

男爵府

yan12345678 發表於 22-10-6 20:13
唔係好明?係咪由韓國返嚟香港㗎?但係韓國出境係唔需要有黃碼喎?你又講到阿女朋友都無上機,韓國無黃碼 ...

其實我都要我同我C6傾過,他都係咁樣講,係我哋香港㗎唔關其他國家事。所以我都要等阿女返嚟先知道發生咩事

男爵府

https://www.coronavirus.gov.hk/chi/inbound-travel.html#points ...

多謝你,呢度寫得好清楚,佢可能係呢個問題。我個女應該做咗所以就冇事

男爵府

立即通知朋友的媽媽

男爵府

challenging 發表於 22-10-6 20:29
立即通知朋友的媽媽

多謝各位

瑪瑙宮

大廚勳章

challenging 發表於 22-10-6 20:22
其實我都要我同我C6傾過,他都係咁樣講,係我哋香港㗎唔關其他國家事。所以我都要等阿女返嚟先知道發生咩 ...

無上載快速測試陰性報告?
喇麼撻沙 啪卡挖多
阿喇克多 沈瑪 沈潑躂沙
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

男爵府

seaheart88 發表於 22-10-6 20:31
無上載快速測試陰性報告?

咁樣是否喺韓國酒店廿四小時內做咗快測先

水晶宮

畀面勳章

回覆樓主:

無做申報咪無緑碼囉
上機前廿四小時做返快測丶申報返咪得

不過唔係好明,韓國應該唔會睇香港嘅健康碼㗎喎

瑪瑙宮

大廚勳章

challenging 發表於 22-10-6 20:33
咁樣是否喺韓國酒店廿四小時內做咗快測先

如果你做咗快測。。上載左就應該係綠色航空公司會俾你入去登記。。。佢冇做咪上唔到機囉。。

香港政府要求入境前要做快測。。。
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

男爵府

seaheart88 發表於 22-10-6 20:46
如果你做咗快測。。上載左就應該係綠色航空公司會俾你入去登記。。。佢冇做咪上唔到機囉。。

香港政府要 ...

應該係咁樣(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

伯爵府

2023年兔年勳章

seaheart88 發表於 22-10-6 20:46

香港政府要 ...

但奇怪在,樓主個女又知要做同做左,但又唔提朋友做???

瑪瑙宮

大廚勳章

challenging 發表於 22-10-6 20:53
應該係咁樣(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

即係之前仲係3+4嘅時候。。。香港登機前都要有PC R Test證明。。。upload咗先至會變綠色可以上到機。。。只不過而家變咗自己快測。。。所以唔明點解會唔知道要做。。。

喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

瑪瑙宮

大廚勳章

bonbonyy 發表於 22-10-6 21:05
...

係囉大家會溝通。。。你做咗邊樣未?
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

翡翠宮

畀面勳章

應該係冇申報快測結果
日日是好日

大宅

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回

bonbonyy 發表於 22-10-6 21:05
...

又係wor ...

首頁

尾頁

跳至