懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

7週嘅時候仲見到閃閃,短短幾日就冇咗,好心痛,不停回想係咪自己有啲咩做錯咗,搞到Bb要離開我,唔想家人擔心又要係佢哋面前扮冇事,真係好難過。
老公話傷心完要面對現實,因為仲有大仔要照顧,調理好身體如果想再要就再試,我已經冇呢個勇氣。
心情都未平復,醫生就話如果嚟緊兩三日都未自然排出就要決定藥流/吸宮,唔知應該點決定。
請問有冇jm知道點樣坐小月?係咪排完組織先開始飲炒米茶同用薑水沖涼?仲有冇咩要做?

大宅

ky630 發表於 22-10-9 13:47
7週嘅時候仲見到閃閃,短短幾日就冇咗,好心痛,不停回想係咪自己有啲咩做錯咗,搞到Bb要離開我,唔想家人 ...

好多野上天有安排,自己都控制唔到唔需要怪責自己。勇氣呢d 野急唔黎,到有一日放下左自自然然會出番黎。我失去左兩次,一次9週,一次24週,我本身有諗過會唔會再試,但心底唔想無盡全力後悔,等調理番一年夠power 先諗再試,touch wood 唔得就認命,可能我有其他使命,好似藉住自己經歷可以安慰身邊既人。

我9週果次到12週發現都無自然排出既徵狀,最後屋企藥流,唔清再食多次藥都唔清,就吸宮。

你排完血少左可以開始睇中醫,同坐月。我有叫月子餐,沖涼包,炒米茶。 沖涼洗手用保溫樽裝住d 薑水, 唔好開風扇,開冷氣就著薄長衫長褲。振作ar

大宅

Yin807 發表於 22-10-9 14:06
好多野上天有安排,自己都控制唔到唔需要怪責自己。勇氣呢d 野急唔黎,到有一日放下左自自然然會出番黎。 ...

多謝你嘅安慰,我琴晚排出咗,真係好傷心,唔想老公擔心,只可以係佢返工嘅時候喊。
我上網訂沖涼包,炒米茶,湯包,應該聽日都會收到,聽日睇埋醫生照清楚就收起眼淚坐小月

大宅

7週嘅時候仲見到閃閃,短短幾日就冇咗,好心痛,不停回想係咪自己有啲咩做錯咗,搞到Bb要離開我,唔想家人 ...

我之前9-10w係去私家吸宮,快啲可以坐小月調理身體
7月20w政府藥流
其他坐小月同你之前生大仔坐月其實係一樣
你依家可炒家米,排出黎可以飲
要用煲過既薑水沖涼洗手,唔會成日洗頭

媽媽加油

大宅

睇中醫

大宅

ky630 發表於 22-10-12 01:25
多謝你嘅安慰,我琴晚排出咗,真係好傷心,唔想老公擔心,只可以係佢返工嘅時候喊。
我上網訂沖涼包,炒米 ...

我early miscarriage過兩次,初初hormones 影響好大會情緒低落,有過好易再有 繼續努力!

個時唔好食寒涼野,睇一個月中醫

別墅

我都係過來人都有個大仔要照顧...大家加油

大宅

最緊要放鬆心情,搵D野慢慢分散注意力,呢點係最難捱過,但你要記住唔係你既錯,同埋心情好影響你復康進度同下一胎中既機會,盡情舒發情緒,難過後要重新振作

坐小月比坐月要更小心,因為小產更加傷身,我表姐都有小產過一次,食月子餐、湯水,飲滴雞精(好似係買田x香),無咩排血就可以睇中醫,加油呀

大宅

astroboy31 發表於 22-10-12 19:43

我之前9-10w係去私家吸宮,快啲可以坐小月調理身體

係政府照咗仲有小小未排清,不過醫生話我應該可以自己排,比咗期我下星期返去再check,希望到時真係排清啦,炒米茶艾薑包湯包都到齊,今日開始乖乖坐小月調理好身體

大宅

fifi3388 發表於 22-10-12 22:46
睇中醫

爬文好多jm都話要睇中醫,下星期再照多次就會去睇

大宅

fifi3388 發表於 22-10-12 22:49
我early miscarriage過兩次,初初hormones 影響好大會情緒低落,有過好易再有 繼續努力!

個時唔好食寒涼 ...

情緒真係好容易低落,有時朋友一句關心都忍唔到流眼淚,希望荷爾蒙快啲正常返,嚟緊都會睇中醫調理下

大宅

cuceme 發表於 22-10-12 23:12
我都係過來人都有個大仔要照顧...大家加油

一齊加油啊,照顧好大仔,將來嘅野遲啲再算

大宅

bunboymom 發表於 22-10-13 15:15
最緊要放鬆心情,搵D野慢慢分散注意力,呢點係最難捱過,但你要記住唔係你既錯,同埋心情好影響你復康進度 ...

收到jm,而家靠大仔分散注意力,全心全意照顧佢,之後睇埋中醫調理,其他野之後再算

大宅

ky630 發表於 22-10-13 15:46
係政府照咗仲有小小未排清,不過醫生話我應該可以自己排,比咗期我下星期返去再check,希望到時真係排清啦 ...

好好坐小月,仲要照顧大仔

我岩岩個次出院返屋企,大囡3歲,佢問我bb呢,你個肚呢,個刻要忍住⋯安撫佢

別墅

其實你哋算好已經有仔女,我第一胎就冇左,仲要試左好耐先有,而家係高齡,引產左一個月,而家仲係好易喊,又失眠,如果你哋有中醫介紹可否pm 我

大宅

astroboy31 發表於 22-10-13 19:09
好好坐小月,仲要照顧大仔

我岩岩個次出院返屋企,大囡3歲,佢問我bb呢,你個肚呢,個刻要忍住⋯安撫佢

你都要加油啊,養好身體照顧好女女。傷心難過要同老公,家人或者朋友講呀,自己收埋收埋真係會屈到病

大宅

FML 發表於 22-10-13 23:47
其實你哋算好已經有仔女,我第一胎就冇左,仲要試左好耐先有,而家係高齡,引產左一個月,而家仲係好易喊, ...

我有睇開個中醫放產假中,pm u

大宅

FML 發表於 22-10-13 23:47
其實你哋算好已經有仔女,我第一胎就冇左,仲要試左好耐先有,而家係高齡,引產左一個月,而家仲係好易喊, ...

我加加埋埋都試咗成10年,真係聽人講咩方法會成功都去試,最後都係做ivf 先成功。
我做ivf嘅時候都已經係高齡,我成日同自己講一日唔放棄都仲有機會,盡自己能力,做曬自己可以做嘅嘢,無遺憾就算。
Jm而家最緊要調理好身體同心情,失去咗真係會好傷心同身,但係總要面對,調理好身體先有機會迎接下一個小天使,加油!

別墅

ky630 發表於 22-10-15 01:09
我加加埋埋都試咗成10年,真係聽人講咩方法會成功都去試,最後都係做ivf 先成功。
我做ivf嘅時候都已經係 ...

我已經唔敢諗再試,呢個星期完全好似冇訓咁,希望慢慢會好返

大宅

FML 發表於 22-10-16 00:20
我已經唔敢諗再試,呢個星期完全好似冇訓咁,希望慢慢會好返

而家首先調理好身體,繼唔繼續試等養好身體先再決定啦,加油!

首頁

尾頁

跳至