自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

2024年龍年勳章

我有個疑問,
想各精明jm 俾吓意見

情況一)
我有一張美金單,
如要交保費,
而我有美金現金,
應該用港幣交?
還是應該直接交美金?
應該邊樣會比較著數?

情況二)
如果我嚟緊會去非美地區,例如日本、澳洲、英國,
而我都又有一些好高時換的非美外幣現金,
咁現在又應該換新的?
還是用已持有的好D呢?

謝謝

如果

公爵府

虎到金來勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

chemlo0920 發表於 22-10-9 21:41
我有個疑問,
想各精明jm 俾吓意見

㈡有外幣$就用左先,唔夠可以見低換多些。
(一)要睇下有咩選擇,有時未必俾你用到所有方法。
如果用港元信用卡,揾張率抵的。

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

chemlo0920 發表於 22-10-9 21:41
我有個疑問,
想各精明jm 俾吓意見

現在港元弱、接近弱方保證 7.85、如果有美金、就先用美金交囉。

.
attach0/tmp/php8YrDDx

子爵府

2024年龍年勳章

大力大力 發表於 22-10-9 22:09

現在港元弱、接近弱方保證 7.85、如果有美金、就先用美金 ...

但保險公司係fix 咗用7.8 呢個rate去計港紙應該交幾多的,不會浮動的,咁係咪仍然用現有的美金交保費好啲呀? 我真係唔識

子爵府

2024年龍年勳章

大力大力 發表於 22-10-9 22:09

現在港元弱、接近弱方保證 7.85、如果有美金、就先用美金 ...

如果保險公司fix 咗7.8, 咁跟保險公司計的對換率,好似較抵,對嗎?

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

chemlo0920 發表於 22-10-9 22:26
但保險公司係fix 咗用7.8 呢個rate去計港紙應該交幾多的,不會浮動的,咁係咪仍然用現有的美金交保費好啲 ...

由於有聯繫匯率的關係、7.75 ~ 7.85 其實以 $10000港計、約相差17美元。

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

chemlo0920 發表於 22-10-9 22:35
如果保險公司fix 咗7.8, 咁跟保險公司計的對換率,好似較抵,對嗎?

是的、$10000港元平約8美元~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

侯爵府

2024年龍年勳章

如果差別是 1:7.8 與 1:7.85 ,其實兌換率相差不太,除非你要交的保費是巨額

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 熱血勳章 畀面勳章

一)其實無咩所謂,除非你保費好貴好貴,如果唔係,都只係相差幾十蚊,有啲信用卡交保費仲有著數。例如中銀銀聯卡Diamond, 每月簽一萬,可包括簽保費,有200蚊回贈。

二)其他貨幣,如果你驚繼續跌,咁就用左佢先,見再跌先入返囉,如果得少少,留黎都無用,咪直接用埋佢囉。

二)

首頁

尾頁

跳至