自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

你可以響YouTube search 小高姐,佢有教用高筋+全麥粉做麵包,又有教用中筋做饅頭,教得好詳細

公爵府

Ononluk 發表於 22-10-13 20:08
問題少女喎!
做饅頭,一般用中筋,用全麥係絕對可以,只要你唔介意食落有一粒粒渣,其實仲香啲添,保險啲 ...

多謝詳細解答 我明啦 你好勁呀

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

laukkk 發表於 22-10-11 11:45
全麥粉筋性好低,如果做麵包唔夠㗎,要溝番啲高筋粉

全麥粉做咩多架?

公爵府

Ononluk 發表於 22-10-13 20:08
問題少女喎!
做饅頭,一般用中筋,用全麥係絕對可以,只要你唔介意食落有一粒粒渣,其實仲香啲添,保險啲 ...

我聽完你解釋 明白哂 剛整完饅頭 係我想要的質感 多謝你指教呀!
attach0/tmp/phpj0uy7b

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

sharon_pig 發表於 22-10-12 19:12
我想請教下 係咪落鹽 可以增加筋性?
落鹽係增強筋性, 但不會增加, 好難無中生有
一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

公爵府

andyman 發表於 22-10-14 12:59
落鹽係增強筋性, 但不會增加, 好難無中生有

原來係咁。係咪好似高筋變超高筋咁?

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

sharon_pig 發表於 22-10-14 13:47
原來係咁。係咪好似高筋變超高筋咁?

還要看手法吧
一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

首頁

尾頁

跳至