時事熱話

跳至

首頁

尾頁

大宅

原帖由 BabyBaby2006 於 09-6-19 13:37 發表

我女女學校沒有體諒家長,反而叫小朋友唔好回校,學校不會照顧小朋友.

男爵府

真係過份, 佢地學校唔想 "咩" 鍋就唔開學校, 結果攪出人命..... 其實 (我估) 個人本身唔係有長假病, 染左豬流感都會好得番...... 而家趕晒D人出街未仲衰!!

原帖由 BabyBaby2006 於 09-6-19 01:37 PM 發表

我女女學校沒有體諒家長,反而叫小朋友唔好回校,學校不會照顧小朋友.

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

去教育局投訴佢

原帖由 BabyBaby2006 於 09-6-19 13:37 發表

大宅

好媽媽勳章

宣佈左繼續停課,你地仲會唔會比小朋友返到真正放暑假?

男爵府

原帖由 muimuilok 於 09-6-23 20:23 發表
宣佈左繼續停課,你地仲會唔會比小朋友返到真正放暑假?

我聽日如常俾孖囡番學呀,我對囡今年讀k2架,總之我唔會理咁多嘢,敵不動我不動呀!!

大宅

我囝囝k3, 9 月升小一都唔知點適應

原帖由 rl2999 於 09-6-23 21:30 發表

我聽日如常俾孖囡番學呀,我對囡今年讀k2架,總之我唔會理咁多嘢,敵不動我不動呀!!

別墅

原帖由 kerrykevin 於 09-6-17 16:49 發表
話時話, 阿仔學校有個老師好鬼老實, 尋日阿仔返左一日學, 我問老師好唔好繼續俾佢返, 呢個老師竟然同我講 [ 小朋友係屋企都係睇電視無野好做, 不如返學唱下歌, 同小朋友有交流仲好 ] 呢個老師good呀 ...

So far 剩係得依個老師講d似老師既說話, 真係係停課間, 你又想小朋友返學時, 就知老師"真面目"!!!! 平時好似好好甘, 一到依d可做可唔做既時候, d 老師都寧願, 盡量, 盡力叫你唔好帶小朋友返學啦....佢地唔係驚傳染, 只係 "懶" 出汁!!

大宅

好媽媽勳章

我囡囡間幼兒園,由停課第一日得3、4個小朋友返學,到今日居然有10幾個小朋友返,同其他家長傾開,佢地話小朋友係屋企好悶,成日訓,不如比佢返學喎!

男爵府

就咁提早暑假...

雖然我阿仔只係N班, 而K1唔係呢間讀, 但係就咁完, 實在唔好feeling, 好唔完滿咁........ 見人地K3的家長, 真係喊得一句一句, 幼稚園畢業就好似大學畢業一樣咁大件事......

可惜~~可惜~~

男爵府

係喎, 提早暑假, 你地學校仲開唔開呀?? 收唔收學費呀??

我阿仔今日照返學, 老公問左班主任, 佢地話要開左會先知點..... 希望學校繼續開啦, 如果唔係, 成二個月, 都唔知點攪啦~~

民房

我咪仲慘我女女k3讀賣呢2個月仲要交多2個月學費所以今日帶返學

大宅

我個仔由宣佈停課o個日起
返學返到宜家...學校開到幾時
我個仔就會返到幾時
學校仲照常供應早午茶餐
我同c6都要返工冇人湊仔

我開頭打返學校問d書記
書記答:學校會如常開放比有需要之家長
但必需6pm前湊走因學校唔會有延長服務

我答:我會盡能力趕來(因我平時係6:05pm去到學校)

書記答:我地唔會有延長服務

我答:其實我地真係有咁既需要先比小朋友返全日
否則我都讀半日啦, 我都希望學校可以比多10分鐘我

書記答:我地都明白,好啦冇問題
其實學校跟本可以做到但好多時佢地都想唔做

後來校長親自再回覆一次
聽到佢講多一次個心都定哂

所以現在阿仔都如常返學
學校仲有成10個小朋友一齊玩
佢地來自唔同級別
他們玩得好開心我又好放心
好彩學校最後都幫到我

男爵府

其實學校就好似小朋友第二個屋企咁, 真係希望學校可以幫到手~~

有件開心事, 學校尋日通知我, 畢業禮照攪, 由本星期六改為七月一日, 知道後好開心呀, 雖然我個仔只係讀N班, 而K1唔係呢間讀, 但因為畢業禮的表演, 我個仔有份, 班主任仲話佢係主角, 所以我好想睇下阿仔係台上的表演.....!!

大宅

係呀..學校真係第二個家咁
我個仔間學校唔知個畢業典禮點呢?
學校冇提過我諗多數冇喇
因都冇時間訓練....

大宅

我囝囝問學校有新安排
N1 & N4 會返上午 (N4 會模擬小一)
N2 & N3 會返下午
咁都好, 小朋友唔會咁悶

男爵府

開頭見我個仔間學校細, 又係屋苑入面, 諗住讀住先, 估唔到, 今次豬流感學校安排得幾好, 亦好快手!!

我尋日收到通知, 除左舉行畢業禮, 學校七月份及暑假會照開, 七月份的校內的散學禮及生日會會照攪, 暑期活動會照攪, 我而家安樂晒!! 雖然之前未知學校的安排都打算交學費, 因為學校以往都幾好, 而家學校有咁好的安排, 我俾得仲開心~~!!

學校good呀!!

大宅

其實有時d平凡學校仲好過d名校
安排妥善又唔會乜都計住計住
我比學費都比得好開心
因學校係今次件事都處理得好好

伯爵府

好媽媽勳章

今次呢件事,可以俾到家長睇番究竟一間幼稚園係咪真心為小朋友,為家長好。
好既意思,唔係話一定唔收錢。
如果間幼園佢肯做足措施幫有需要的家長,我覺得會更加感動。。。

下次搵幼稚園,我一定會問埋人地D家長,佢地間幼稚園今次點處理件事。

民房

原帖由 莎莎莉莉 於 09-6-26 15:35 發表
今次呢件事,可以俾到家長睇番究竟一間幼稚園係咪真心為小朋友,為家長好。
如果間幼園佢肯做足措施幫有需要的家長,我覺得會更加感動。。。

下次搵幼稚園,我一定會問埋人地D家長,佢地間幼稚園今 ...

你講得很正確,今次呢件事正可以看見學校的真face,啞仔間學校就要 ,令到各各家長都很不開心

大宅

我完全同意你的見解,如果唔係依件事我都會等多一個學期先同亞仔轉番出面幼稚園,現在我已決定新學年即轉,因我好心淡

原帖由 莎莎莉莉 於 09-6-26 15:35 發表

下次搵幼稚園,我一定會問埋人地D家長,佢地間幼稚園今 ...
我最愛的BOWIE 仔2004/3/7 2.73kg (早產b)2006/12  30lbs 92cm

首頁

尾頁

跳至