懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我搭開過海巴放工,中環上車好難有位坐,所以我會行前一個站上車。
早一個月,我都三十週,個肚都好明顯,自己無睇清楚以為有位上左車,點知原來中環返工嘅年青人,應該好累,個個坐哂關愛座,無人讓!
我係有啲嬲,我未大肚前見到大肚都讓啦!原來唔係個個咁諗!

今日放工又搭巴士,我有位關愛座坐,但下一個站見到有孕婦上車,又係無人讓,我隔離果位小姐,望住人個肚,完全無意慾讓座!
我再望附近坐左關愛座嘅人,都係無人理佢,佢又唔敢行埋嚟企响人哋前面,我而家行路都好辛苦,如果之前,我會叫孕婦過嚟坐我個位。

複式洋房

demetri 發表於 22-10-12 18:42
我搭開過海巴放工,中環上車好難有位坐,所以我會行前一個站上車。
早一個月,我都三十週,個肚都好明顯, ...

我好嬲呀!忍唔住上嚟講,希望大家唔好怪我,我知讓座唔係老馮,但見到咁真係會唔開心!

大宅

唯有睇開d。我大住個肚都俾人排隊打尖,唔讓座已經好小事

大宅

唯有睇開d。我大住個肚都俾人排隊打尖,唔讓座已經好小事

禁止訪問

別墅

我35週搭地鐵都冇人讓ga, 越後生越來越唔會讓, 已經睇化左

男爵府

睇開d, 我第一胎都慣左無人讓,仲衝去同你爭位,所以我第二胎預咗企,反而多左人讓

大宅

我今朝番工撘地鐵都無人讓 最搞笑啲人望到我個肚之後就眼神閃避 我自己都唔好意思唔知望邊好

啲人下個站落車都唔會讓

我都唔洗人讓,人地讓我會堅持企。

但可唔可以唔好同我爭 Lol

通常讓坐會係三十尾四十歲既男士同後生女多

大宅

我唔會諗要人讓座俾我
但唔好係咁撞到我
香港好多死變態鐘意蝦大肚婆

喺北區,基本上都係上咗年紀嘅姨姨伯伯伯讓坐
好窩心

別墅

CCab123 發表於 22-10-13 04:54
我唔會諗要人讓座俾我
但唔好係咁撞到我
香港好多死變態鐘意蝦大肚婆

真,唔讓都唔緊要
真係唔好撞到我
新界西搭輕鐵,啲人真係唔睇
下下撞入車

複式洋房

我都發現次次搭鐵都係中年女士讓座俾人多,
同埋真係咩區返工就咩人,我搭9巴,啲人無位坐都唔坐關愛座,真係留俾有需要人士坐。
我覺得坐關愛座無問題,但見有需要人士上車,讓返個位出嚟,都得掛,我都明想有位坐就搭私家車同的士,鬼唔知阿媽係女人咩,有時無得揀都要搭巴士㗎,所以我咪話以後肯定有位先會上車囉!

別墅

放工可能個個都做到攰,個個都想坐低休息吓

別墅

回覆 CCab123 的帖子

yesyes冇得坐唔緊要, 最緊要比我捉到扶手
同埋D人唔好懶型/ 掛住玩電話而唔捉扶手, 㗎車一CHOK就飛個人埋來
同埋唔好企近門, D人衝入嚟成支炮彈咁
-
會讓坐嘅, 好多時係D40至50歲嘅叔叔姨姨

大宅

回覆 demetri 的帖子

唔讓座都算,我岩岩有左未見肚果陣,俾叔叔嬸嬸叫起身讓座都試過2次,我已經唔係坐關愛座,想坐主要係怕俾人撞

複式洋房

Zuki2019 發表於 22-10-13 12:46
回覆 demetri 的帖子

唔讓座都算,我岩岩有左未見肚果陣,俾叔叔嬸嬸叫起身讓座都試過2次,我已經唔係坐關 ...

係啦,頭三個月最驚,又睇唔出,自己又要好小心。

子爵府

上年我都係30週左右
上咗架過海巴士
尾站上車
又係睇錯有位
長途車個個都攰
無人讓位
過咗隧道我落車轉搭另一架應該會多啲位嘅
無嬲呀
自己解決到好開心

複式洋房

jeannietsui 發表於 22-10-13 13:06
上年我都係30週左右
上咗架過海巴士
尾站上車

你EQ 好高(emoji)

大宅

個人經驗搭輕鐵搭巴士比較多人讓座,地鐵係冇人會理你。我反而覺得自己大肚上車,搞到人哋有讓座壓力唔係幾好意思。

複式洋房

回覆樓主:

但我塔巴士地鐵,10次有9次都有人讓座wor,有時仲有幾個人同時讓座。

最奇怪既係,除左我,仲會有唔少人讓座比我老公(等我地可以坐埋一齊)

Ps.冇刻意頂住個肚行去d坐位前面,平時冇位坐就搵個安全既位企咋

補多句,我塔van仔坐入面,落車果陣坐我出面個後生仔企起身讓我出,仲講左句「慢慢行」。

複式洋房

我成個孕期,得三個人讓位比我座,而且係d婆婆讓比我坐,搞到我吾好意思坐。生完之後,我見d老弱傷殘,我會讓位比佢地坐,因為係香港讓位比你坐係人情,吾讓比你係道理,每個人都有比錢,點解要讓比你,唯有做好自己,報答當初讓位之恩

首頁

尾頁

跳至