自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

近年不斷諗係咪要讀返個master等自己工作上仲有得進步(人工&title)
但身邊人話半工讀超級辛苦
加上master學費都成廿幾萬
勸我諗清楚

有冇人分享下自己半工讀既經歷?

(我30中,離開學校已經超過10年,有啲擔心自己既吸收力。另外我想讀既係Finance analysis,睇過吓Poly U有類似課程)

Thanks

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

michellechiu02 發表於 22-10-13 11:21
近年不斷諗係咪要讀返個master等自己工作上仲有得進步(人工&title)
加上master學 ...
非常辛苦..............唉

珊瑚宮

回覆樓主:

小小笑話
朋友幾年前讀master, 讀完即結婚。
佢話唔結婚散梗, 因為讀master係完全無時間拍拖

男爵府

20150618bb 發表於 22-10-13 11:22
非常辛苦..............唉

可唔可以分享下details
係放工後仲要返學辛苦
做project辛苦
定學習能力明顯比後生時差一截所以好辛苦?
Thanks

水晶宮

我老公係,二十年前,超辛苦
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章

michellechiu02 發表於 22-10-13 11:21

我當年30歲, 讀咗過PROFESSIONAL ACCOUNTING MASTER, 3X歲讀咗個LAW DEGREE. 時間一定要付出,如果只係求過,都唔係好辛苦。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

3x歲要重拾書本,吸收力可以好快進入狀態,我見 d 同事讀 master,都係好忙,除咗返工,就係學業,無時間比男/女朋友、屋企人、朋友,OT,自閉到畢業。

男爵府

newcomer550 發表於 22-10-13 11:29
我當年30歲, 讀咗過PROFESSIONAL ACCOUNTING MASTER, 3X歲讀咗個LAW DEGREE. 時間一定要付出,如果只係求 ...

我求過
唔係話要攞A
Pass到就得
但聽朋友講要睇好多文章攞reference做論文就有啲擔心

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第一回 DHA勳章 畀面勳章

N年前識得有人半工讀POLYU 學位5年後,再讀MASTER (我唔記得再3年定4年)

讀完大學都係完夢 (家境問題,當時無可能有錢讀), 之後讀MASTER佢話係為興趣 (另一個系,同工作無關)...讀書同人工無乜關係, 但公司有津貼去學野。

呢個人都係勤力的。佢英文底幾好,所以佢OK完成, 成績係2ND HONOUR UPPER, 差小小!st honour。

有心讀,就要有勤力小小。見過中途放棄果d,係練精學懶型。

子爵府

單身時讀好過在已婚、甚至做左媽媽後先讀,加油

珍珠宮

牛年勳章 醒目開學勳章

還以為十幾萬學費,依家要廿幾萬?

子爵府

要認真assess自己忍耐力,預左這2年無自己時間、無朋友、無親人、無娛樂,早d讀個腦会醒d,學費又平d。當年我為了鋪路升職,degree一畢業不停反複考量自己能力及作出心理準備,最終踏出隻腳,衝了2年,完成任務。

男爵府

回覆樓主:

我仔讀緊,或者後生啦,還可以應付,不過真係冇咩時間同朋友聯誼。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

放工有無仔女要湊?
有你唔洗諗除非完全唔理
無仔女就快D 讀埋先好生

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

半工讀不是問題,
返工+有仔女先係大問題,
完全spare唔到時間出黎進修

翡翠宮

回覆樓主:

$和时间都係好大問題!

男爵府

回覆 michellechiu02 的帖子

主要係要應付做功課、project同考試, 家庭、工作、讀書時間上分配同個人成績要求姐....自問依家我讀緊,係辛苦...由其年齡上和家庭上時間分配

男爵府

回覆 michellechiu02 的帖子

報讀前..可以先了解課程畢業的要求同埋價錢作為考慮...話晒家中仲有小朋友, 需要衡量一下財務上的分配, 一個master都要15萬以上啦

男爵府

princesssarah 發表於 22-10-13 11:37
單身時讀好過在已婚、甚至做左媽媽後先讀,加油

係,我男友仲叫我生b後先讀不如
我話邊有精神時間呀到時

男爵府

littlefunpig 發表於 22-10-13 11:46
半工讀不是問題,
返工+有仔女先係大問題,
完全spare唔到時間出黎進修

半工讀就係唔係全職讀書
咁一定係有工返(emoji)
我無小朋友
但同男友同居兼有6隻貓要照顧

首頁

尾頁

跳至