婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

鼠女神 發表於 22-10-19 13:46
我覺得因為佢哋拍心口而放棄育嬰院,佢哋係有責任幫手湊到bb兩歲。我同佢哋傾緊weekday佢哋湊,weekend俾 ...
育嬰園+6299 backup 就無咁攰老人家,
雙職父母又最少影響
或者如其他JM 建議,
請個工人去6299屋企幫輕下
再夜晚叫工人接返屋企湊

複式洋房

鼠女神 發表於 22-10-13 19:14
本身申請咗育嬰園有位好開心,但係6299好反對,話佢哋真係好想湊孫,無奈地放棄了育嬰園將bb交俾佢哋。而家 ...

再請工人!

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章

長遠都係請工人,就算讀幼稚園病咗、三號風球、學校假期都係唔駛返學(又係要搵人揍)

珍珠宮

既然老爺奶奶能力應付唔到湊bb,娘家又無法幫手,請工人係有需要
生得bb就要預咗自己搞掂,唔能夠旨意長老有責任湊bb

請工人,裝cam

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

manman_1110 發表於 22-10-20 23:26
再請工人!

x2

大宅

回覆樓主:

樓主6299而家真係一獲翹起你2公婆,而家咁情況我覺得佢地都有責任起碼湊到bb讀N班,到時你再請工人,叫老公同佢地傾吓,幫手湊多1年啦,最多加多小小家用,但呢件事樓主要在心中,以後就醒水啦

大宅

鼠女神 發表於 22-10-19 13:46
我覺得因為佢哋拍心口而放棄育嬰院,佢哋係有責任幫手湊到bb兩歲。我同佢哋傾緊weekday佢哋湊,weekend俾 ...

樓主星期一至日都將BB放喺6299度過埋夜揍? 樓主將來一定會後悔,而家可能唔覺,到再大啲開始反叛期就會發現小朋友對自己既冷淡同距離感好心碎。可能樓主唸住遲啲就會自己返返屋企,但BB最需要媽媽既時間已經過左,感情基礎好難再建立。,所謂親娘不及養娘大。
理解樓主可能好多因素而決定放喺6299度過夜,但支持樓主辛苦啲都最少自己放假帶返屋企。 我寧願再請工人姐姐,娘家有冇人可以幫下眼?

大宅

2024年龍年勳章

回覆樓主:

我當年咪又係咁~難得攞到個位,去兩個月俾我媽鬧足兩個月,晚晚返去食飯都鬧我冇陰公,話育嬰院冇人理又呢又路逼我退咗個位。結果佢哋搞唔掂,位又冇咗,焗住請外傭。仲要死撐有工人幫手做埋家務

首頁

尾頁

跳至