自由講場

跳至

首頁

尾頁

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

Moppyhaha 發表於 22-10-16 13:44
幾嬲都唔好爆粗

認同

侯爵府

牛年勳章

係,咁樣生活好可憐

子爵府

覺得樓主本身就係一個EQ超低既人,咩都要人就曬佢,無人彩佢就發脾氣。補衫果度係個阿姐錯,你可以話佢,不過唔洗爆粗鬧人,講道理就ok,我相信佢一定立即幫你改咗先。
其他果d都顯得你小氣、難相處,你要改,否則做你仔女好慘,佢地會長期生活係不安、惶恐中,將來無自信、畏縮。

男爵府

loveclementine 發表於 22-10-16 13:49
2. 下次問實幾點鐘可以拎,唔使爆粗鬧人
3. 阿叔都係公事公辦方便數人數,個個都抱住小朋友佢就好難跟人數 ...

我嬲嘅原因係個個家長都坐到亂晒籠咁,冇一個係排隊嘅,我隨便坐下又有咩問題,如果佢要管,應該係咪要管埋其他家長

琥珀宮

回覆樓主:

好趕住著咩?改衫咁嘅情況都試過,間店一個阿姐做哂,佢都話多衫改,要2星期,咁冇所謂,早咗2日行開去問未起貨,佢俾咗佢個電話叫我嚟之前打個電話,慌死佢覺得催佢,話唔急慢慢,行開果頭至問,跟住隔咗成2個星期打去確認有嘞至去拎。

生活上唔多唔少都有唔順心嘅情況,有時都費事上心,似乎你每單情況都睇保安或手作工即全都係基層勞工唔順眼,可能係咁啱啦!佢地收入唔會高,上有管層指示,下有刁客,佢地夾在中間好難做,好運就唔使打呢份工啦!你比佢地幸運好多咯。

侯爵府

虎到金來勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

樓主係咪ftm?可能你太累啦,不如休息下,比自己relax下,心情都會好d

大宅

IamDirector 發表於 22-10-16 15:11
樓主係咪ftm?可能你太累啦,不如休息下,比自己relax下,心情都會好d

係,ftm 好辛苦㗎,比自己me time 下先

伯爵府

2023年兔年勳章

jarjarjar 發表於 22-10-16 14:36
我嬲嘅原因係個個家長都坐到亂晒籠咁,冇一個係排隊嘅,我隨便坐下又有咩問題,如果佢要管,應該係咪要管 ...

超小學雞!
好似啲細路成日講:「個個都係咁㗎喇!做乜只鬧我唔鬧其他人?」
要知道,自己有冇錯先!

大宅

妳放過妳自己啦,咁容易激動何必呢,自己辛苦,小朋友又係咁不安嘅環境下長大,妳係媽咪正正就係要係小朋友面前身教點樣去冷靜解決問題

水晶宮

做人媽媽,好多野都靠經驗累積。改衫時問定店主取電話,我多數附近改衫,行過就得就問下,一係打電話問到有得取衫才取囉。

排隊坐位,一入去就問下人點排,坐邊。主動問左,自己再決定排不排。

生活好多野都不會盡如人意啦。自己調節。

公爵府

2024年龍年勳章

jarjarjar 發表於 22-10-16 18:36
我嬲嘅原因係個個家長都坐到亂晒籠咁,冇一個係排隊嘅,我隨便坐下又有咩問題,如果佢要管,應該係咪要管 ...

唔係人哋亂你就要跟,身教好重要,社會上個個都唔覺得自己有問題而賴皮就會大亂,想想,將來你小朋友樣樣都同你講「人哋都係咁⋯」你可以點教?!

子爵府

2024年龍年勳章

睇你兩個post,其中兩樣如果你願意跟規矩,根本有機會避免發生

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章

回覆樓主:

樓主你心情唔好但唔好揾人出氣啦

複式洋房

回覆樓主:

子爵府

cecelc 發表於 22-10-16 17:15
樓主你心情唔好但唔好揾人出氣啦

有這種屋企人真係慘

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

咁少事都爆粗,有必要嗎?
做咗人媽媽就要諗下自己就係小朋友嘅榜樣

大宅

jarjarjar 發表於 22-10-16 11:58
2.上星期日拎左條褲俾人改,話今個星期日可以拎,尋日特登去問下睇吓有冇得早一日拎,然後佢搵左一陣,佢話 ...

樓主,你check吓自己係唔係有甲亢,我有個舊同事,當年就好似你咁樣,跟住佢就check吓,就check到有甲亢

男爵府

ManyanChun_FB 發表於 22-10-16 17:53

樓主,你check吓自己係唔係有甲亢,我有個舊同事, ...

我身邊都有2個識得嘅人,平時個人性格好溫和,上年聽佢哋講甲亢要食藥控制,我覺得大家為健康都要去check下。

男爵府

jarjarjar 發表於 22-10-16 11:58
2.上星期日拎左條褲俾人改,話今個星期日可以拎,尋日特登去問下睇吓有冇得早一日拎,然後佢搵左一陣,佢話 ...

人生苦短、relax !

侯爵府

回覆樓主:

好少事,可以表達不滿,但無需爆粗。另一件事,唔駛理阿叔,自己照坐,佢又唔係場館職員。

首頁

尾頁

跳至