自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

伯爵府

@T@ 發表於 22-10-18 07:52
可能以前屋企人成日出入醫院見得多,覺得做護士好辛苦,又擔心病毒影响健康。佢話如果揀藥劑或物理治療呢D ...

我女今年畢業而家做緊,佢話日日都做運動因為要成場飛做檢查、記錄血壓脈搏、派藥、換尿袋、餵奶(將營養奶餵入胃喉)、插鼻喉、換尿片、收新證、協助轉病房或去其他部門做檢查、包屍等等。齋聽好似好令人厭惡,但係佢同病人都有交流甚至鼓勵佢。如果你女可以克服到咁繁忙又污糟嘅工作環境,好值得去報讀護理課程。最緊要心態唔好係為咗人工或其他福利,喺病房入面睇住一個又一個病人康復出院係有成功感,多啲鼓勵你囡囡。

伯爵府

可能以前屋企人成日出入醫院見得多,覺得做護士好辛苦,又擔心病毒影响健康。佢話如果揀藥劑或物理治療呢D ...

至於病毒方面,喺其他地方都有可能感染到,反而越危險嘅地方就越安全,醫院有晒保護裝備,又有消毒措施,只要跟足程序係無事嘅,只要讀護理課程時留心聽導師教學,出去實習時多啲去問,多啲落手落腳去做,自然得到保護,所以唔使擔心。

男爵府

做護士其實真係辛苦工,雖然收入不錯,專業,係穩定。但護士工作也包括體力勞動及厭惡性工作。好多時要長期企,有時會忙到連去廁所時間都冇。
其實大部分對人嘅工作,都唔容易。扣除交稅,通常有好一部收入都係要自己睇醫生及減壓。
高學歷嘅人對於護士工作會嫌辛苦。我家人相對低學歷,中五+HD,比起私人市場搵工,護士的薪酬吸引,所以就能夠堅持長做。

珍珠宮

育兒性格勳章 睛靈勳章

後生女捱吓。護士人工高,年資加稍為進修吓,可以做到病房經理,捱多啲,可以做護士長,再捱吓,可以入醫管局做文職管理,甚至高官。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

有目標,係好事黎。
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

珍珠宮

回覆樓主:

漏講醫院不得玩電話

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 夏天玩到顛 畀面勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 爸B勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

我嘅意見係,為人父母,只要仔女肯用心讀書有目標,佢想讀乜我都一致全力支持!
人生係佢自己;職業亦都係佢自己!做父母點解要阻止佢嘅意願?記住佢嘅人生唔係為咗迎合你,如果唔係佢真係會怨你一世

珍珠宮

育兒性格勳章 睛靈勳章

yan12345678 發表於 22-10-18 08:18
註冊護士人工都幾高,好似起薪點三萬以上,登記護士就真係文員價錢

我姨甥EN都有2萬中,普通文職邊有,除非秘書或者律師樓,會計師樓裡面有些年資的中級行政文職。

子爵府

認識瑞士牛牛第一回

職業係佢,由佢自己選擇,仲要係講將來,將來先算,世界日日都在變

珍珠宮

熱血勳章 畀面勳章 陪月勳章

立定志向, 又係一份專業而穩定既工作, 值得高興丫

我女話要去麥記炸薯條, 我都話你鍾意就得

珍珠宮

育兒性格勳章 睛靈勳章

littlesister 發表於 22-10-18 08:29
EN 都可以讀番 RN 轉職

無錯,我姨甥下年開始讀RN。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

擔心咩?

男爵府

我好朋友做咗30年,中學畢業屋企環境唔好,佢去咗讀護士,因為一邊讀一邊有人工。
佢而家已經係護士長,有車有樓,生活愉快,不過當然要輪班同埋都要一路進修。

大宅

護士幾好丫。但都分幾科?
我有個嬸嬸做手術室護士。佢對仔女都係讀護士,連埋另一個嬸嬸既女都係做護士。見佢地幾好丫。

大宅

kl1 發表於 22-10-18 09:23
我女今年畢業而家做緊,佢話日日都做運動因為要成場飛做檢查、記錄血壓脈搏、派藥、換尿袋、餵奶(將營養 ...

長期企外,還要面對病人死亡,要有好的心理質素。我女都做左一年RN, 辛苦架但已適應。

男爵府

有目標等佢自己選擇啦!係時候放手
發覺只有離開幸福, 才能看清幸福, 但代價總不低, 但是,沒有錯過, 又何嘗會知道什麼是對的.

珍珠宮

2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

happymama11 發表於 22-10-18 09:35

我嘅意見係,為人父母,只要仔女肯用心讀書有目標,佢 ...

子爵府

回覆樓主:

最重要係適合, 起碼唔驚嘔吐物、排泄物、血之類。身邊兩朋友個女各自想讀醫、做護士,我第一句講"咪玩啦, 潔癖讀醫? 十指不掂陽春水做護士?"。最終佢哋選擇返其他學系。

珍珠宮

妳反而諗清楚佢本身性格適唔適合做護士,如果佢份人平時細心小錯漏,比較獨立硬淨都可以呀。
讀護士唔同其他科,出嚟可以做唔相關嘅工,而且一讀就六年,去到實習先知唔啱就進退兩難。
前景,一世唔會失業,個資歷好多其他地方認可,正常可以一路升職加人工,但頂薪都唔係超高(一般非頂級管理層可能十萬都算盡),唔要求大富大貴都唔差。
仲係五天半工作,大部分都要返shift ,要keep 住讀書。

複式洋房

回覆樓主:

我女升高中已諗定將來要讀護理,呢幾年不停為達成自己目標做準備,到而家中六,都無動搖過,見佢咁識諗同堅持,我好開心呀,希望佢可以成功。
我無諗辛唔辛苦,只要阿女自己喜愛就好

首頁
12345...7

尾頁

跳至