自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

Fishqqma 發表於 22-10-23 15:04
我其實係想睇下功課類型係乜嘢,因為有啲功課其實真係五分鐘已經可以做完。
...

唔好意思

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

mloved0210 發表於 22-10-23 15:04
唔好意思

No problem

男爵府

chingnc 發表於 22-10-23 10:20
就係其他老師都同佢講考得唔錯,估點都無可能再留,點知個老女人真係玩野,親戚叫埋我一齊去學校,校長係 ...

好嘅就叫作育英材,衰嘅就誤人子弟

『然而我告訴你們,就是所羅門極榮華的時候,他所穿戴的,還不如這花一朵呢!』
馬太福音六章29節

複式洋房

mloved0210 發表於 22-10-22 01:13
小朋友8歲,入咗精英班,自讀三年級後不停俾老師投訴,話專注力唔好,叫我帶小朋友去睇私家醫生,或者覆診 ...

家長自己都唔理,想人地打工果個理?

男爵府

陪月勳章

乜啲老師咁得閒嘅咩
日日面談
我仔一線小學
有中文讀寫障礙
中文同常識長時期唔合格
都未收過老師任何提醒電話
功課仲好多印仔鼓勵

不過,我仔雖然成績唔標清
但人好乖,唔搞事
唔知關唔關事
所以一直冇老師面談我?

子爵府

aryemyem 發表於 22-10-23 15:51
乜啲老師咁得閒嘅咩
日日面談
我仔一線小學

.

男爵府

mloved0210 發表於 22-10-23 15:54

就係囉, 記得一、二年班嘅時候,成日見到呢個老師喺有 ...

間學校都算經典,會唔會區內出晒名係咁,好奇一問,當初點解揀呢間學校?

『然而我告訴你們,就是所羅門極榮華的時候,他所穿戴的,還不如這花一朵呢!』
馬太福音六章29節

子爵府

estw 發表於 22-10-23 16:05
間學校都算經典,會唔會區內出晒名係咁,好奇一問,當初點解揀呢間學校?
...

因為學校夠大,收生較多,相對容易入,而且係二線,當初以為二線冇一線咁谷,點知.....

珍珠宮

減齡達人勳章

mloved0210 發表於 22-10-23 00:51
試過小朋友一個禮拜兩次,唔同日子肚屙,咁去咗兩次都係上緊班主任堂封廁所,老師話每次去廁所都有十幾分 ...

唔係老師話乜就乜, 你做咩照單全收?

老師講得合理要接受, 唔合理要反駁。肚痛去廁所呢d例子, 如我聽到老師咁講,我一定反駁佢知唔知咩叫生理需要、咩叫人權? 唔比去廁所我一定投訴上教局佢虐兒。

老師咁過份要求你都接受,仲叫阿仔妥協

珍珠宮

mloved0210 發表於 22-10-22 01:17

係囉,老師仲同我講香港嘅教育制度係咁,有錢就移民, ...

老師會咁講??您最好轉校

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章

mloved0210 發表於 22-10-22 14:10
政府醫院都有?係咪日日都要食果隻吖?唔該曬

有,我仔之前食你個隻,四小時,但人好燥,現在食八小時膠囊個款好好多。
不過藥力過後,功課未完,都要靠自己定力(當然一定under control,如果control 到,就唔洗食藥啦!)

其實我都明,我仔唔係精英班,但每日勁多功課,仔又做得慢,以前叫佢轉校又唔肯,因有好多熟識的同學仔朋友仔,但為應付功課,每日真係冇咩時間剩。
Nothing is prefect in this world. We all are perfectly imperfect.

男爵府

mloved0210 發表於 22-10-23 16:17
因為學校夠大,收生較多,相對容易入,而且係二線,當初以為二線冇一線咁谷,點知.....
...

咁唯有既來之則安之,希望捱過呢段時間會好啲啦

如果做漏功課係因為寫漏家課冊,有冇e-class嗰類可以上載當日功課俾家長睇返,又或者有冇比較相熟家長可以問?以前我孫女學校會叫啲學生幫經常欠功課嘅同學對家課冊。

馬太福音六章29節

子爵府

estw 發表於 22-10-23 17:32
咁唯有既來之則安之,希望捱過呢段時間會好啲啦

如果做漏功課係因為寫漏家課冊,有冇e-class ...

兩樣都有,但老師話遲少少唔會再上戴去e-class,到時就要問家長啦

禁止訪問

象牙宮

mloved0210 發表於 22-10-22 01:13
多謝大家意見+分享,我哋會努力讀書,應該可以轉班,多謝大家聽我「申」謝謝
...

因材施教
教师要从学生的实际情况、个别差异出发,有的放矢地进行有差别的教学,使每个学生都能扬长避短,获得最佳发展。

老師 識唔識呀。
因材施教是教学中一项重要的教学方法和教学原则,在教学中根据不同学生的认知水平、学习能力以及自身素质,教师选择适合每个学生特点的学习方法来有针对性的教学

十只手指有長有短。 各不同。
想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

子爵府

333s 發表於 22-11-30 00:29
因材施教
教师要从学生的实际情况、个别差异出发,有的放矢地进行有差别的教学,使每个学生都能扬长避短 ...

依家啲老師唔可以同以前嘅比啦

首頁

尾頁

跳至