自由講場

跳至

首頁
12345...12

尾頁

公爵府

BK Milk勳章 畀面勳章

yiqiyihui 發表於 22-10-22 02:08
點解呢件事聽起上嚟咁奇怪
精英班有好幾個ADHD?
點解咁多人要食藥嘅?

ADHD 可以係聰明人。只不過係呢個症令佢哋唔專心,食藥後,集中學習,所以可以入到精英班一啲都唔出奇。

珍珠宮

好媽媽勳章

回覆樓主:

其實老師又錯唔哂,運動真是能提高過度活躍症同學的專注力,你在Google輸入關鍵字“帶氧運動 過度活躍症”,就會看到不少有關的報導和文獻。當中我見到一個,是講述每天20分鐘的散步,已有效提升ADHD的專注力。

水晶宮

回覆樓主:

咁似我女學校
我女又係四年,精英班,有行為問題個幾個全入精英班,佢地成績好的

日日成十樣功課,仲要做电子功課,真係多一樣衰多樣,好難頂,日日做三個鐘

水晶宮

畀面勳章

mloved0210 發表於 22-10-22 01:13
小朋友8歲,入咗精英班,自讀三年級後不停俾老師投訴,話專注力唔好,叫我帶小朋友去睇私家醫生,或者覆診 ...

我仔都係adhd
不過不如試下轉藥
有一隻可以8個鐘
藥力會比較平均

4個鍾果隻,實質得果2.5-3個鐘

第二個問題,
adhd真係做運動會有幫助

老師日日打黎
都係覺得你仔太影響課堂
唯有同老師一齊諗下方法
解決點樣唔影響課堂方法
呢個係問題所在

珍珠宮

虎到金來勳章

回覆樓主:

太多功課啦

珍珠宮

玩具勳章

mloved0210 發表於 22-10-22 01:17

係囉,老師仲同我講香港嘅教育制度係咁,有錢就移民, ...

真係唔相信老師會甘講,咪作得就作

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

mloved0210 發表於 22-10-22 01:17

係囉,老師仲同我講香港嘅教育制度係咁,有錢就移民, ...

真??

珍珠宮

玩具勳章

回覆樓主:

其實你可以同老師講叫佢唔使甘負責任下下報告俾你聽,你話你知道架啦,你估佢打電話唔使時間咩?留番時間改多本簿唔好?你個仔是sen,你作為父母當然最大責任管教佢,老師只係傳授知識社會道德標準,你一對一你梗係覺得無野,老師一對幾十,仲未必得你一個sen。佢大可以唔理你發夢唔專心,你去唔到精英班standard 咪調你班囉,騷擾人上堂咪叫社工的你走,你係咪想老師甘就唔使煩到你?

大宅

mloved0210 發表於 22-10-22 01:19
真心多功課,未計改正添
小朋友唔肯轉校,學校又唔可以轉班,只可以硬著頭皮讀埋今年
...

你試下要求轉回普通班。
正如有人升中時自己揀低一個組別嘅中學。

珍珠宮

玩具勳章

mloved0210 發表於 22-10-22 01:22
係吖,所以我依家唔迫小朋友溫書,老師要佢好成績,我就唔同佢溫,等小朋友下年落返去普通班
...

你岩呀,你個仔好唔好成績對老師無影響,自有人補上你個仔個位既

珍珠宮

回覆樓主:

我仔ADHD但不需食藥,由佢4歲我就比佢練跑,到今天是中學長跑校隊,運動對佢嘅身心發展都好大幫助。
ADHD小朋友,性常運動係好重要,運動完集中到精神,功課學業都有幫助。

續。。。

珍珠宮

坐唔定係覺得課堂內容無聊,如果check過係資優,建議轉校或起碼轉班,自己另外培養小朋友。
ADHD比較需要特殊處理,亞洲嘅精英班都係考試衝刺為目標,完全冇可能照顧ADHD。老師冇受過特殊教育訓練亦唔合適,要求學校老師照顧係不切實際。

子爵府

我就唔會比小朋友食藥
學校開左班關於小朋友專注力訓練比佢
而我又出面另外報左course 報下佢

功課考試 其實佢地專心一陣做得好快
但就係永遠專心唔到
上堂搞頭髮 筆 紙巾又一堂

我已經就唔望佢有好成績
盡力做曬功課 溫書溫到幾多就算

珍珠宮

回覆樓主:

我仔小學時都經歷過你小朋友的情況,小學老師係好mean,到中學會好啲,我仔有一年又係入咗精英班,都係最差嘅一年,老師同同學都針對佢,覺得佢ADHD無資格係精英班,影衰佢哋,佢校外跑步比賽攞獎,班主任克意唔同佢報上學校,令同學懷疑佢個獎做假,一次同學當我面前問我仔個獎是否假的,個同學以為係我面前拆穿我仔講大話,於是我同個同學講,你咁講即是剛得姨姨我講大話?個同學先唔出聲,根本就係老師加同學集體欺凌!
之後仔讀返普通班就好少少,再之後轉咗校。

珍珠宮

玩具勳章

wan_sosin 發表於 22-10-22 09:48
我仔小學時都經歷過你小朋友的情況,小學老師係好mean,到中學會好啲,我仔有一年又係入咗精英班,都係最差 ...

點會有甘古怪的人,如果我是老師,自己班有人攞獎,仲唔仆到去報咩,為咩要針對人,好得閒,除非家長學生態度唔好,麻煩,唔會想店同佢有關既野囉

子爵府

回覆樓主:

唔覺得老師大問題, 最多係日日打來煩到你。阿仔發夢及遊魂, 又冇騷擾別人, 老師可以致之不理, 當佢透明, 何需打比你? 其實樓主都要正視問題,找医生調較藥物, 寧欠功課也要去做運動, 或者寫信比學校轉返普通班。以上行動真係由家長決定做唔做, 責無旁貸。

珍珠宮

chingnc 發表於 22-10-22 09:52
點會有甘古怪的人,如果我是老師,自己班有人攞獎,仲唔仆到去報咩,為咩要針對人,好得閒,除非家長學生 ...

點解針對,我文中有解釋,我仔ADHD絕唔會乖巧,唔乖可以教,但唔應該玩針對。
轉校後我仔校園生活正常,老師對佢正常。

伯爵府

2023年兔年勳章

chingnc 發表於 22-10-22 09:42
其實你可以同老師講叫佢唔使甘負責任下下報告俾你聽,你話你知道架啦,你估佢打電話唔使時間咩?留番時間改 ...

認同!
自己小朋友嘅問題,點解唔係諗有乜方法去解決,而係覺得係晒老師嘅責任呢!

禁止訪問

男爵府

陪月勳章

yiqiyihui 發表於 22-10-22 02:08
點解呢件事聽起上嚟咁奇怪
精英班有好幾個ADHD?
點解咁多人要食藥嘅?

係囉
讀書啫
讀唔到咪算囉
最緊要健康同乖巧

見吃藥嘅小朋友大部份又黑又黃又瘦又矮又筷子腿⋯