夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

結咗婚年幾, 仔一歲多d, 有姐姐幫忙。working mum work from home
老公話我一星期出1-2次街, 11/12點左右返屋企, 好過份。

想問大家結咗婚真係要成日係屋企嗎?我出太多街嗎?朋友女性為主,冇單獨約過男性。

子爵府

虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 好媽媽勳章

Buloop 發表於 22-10-24 15:13
結咗婚年幾, 仔一歲多d, 有姐姐幫忙。working mum work from home
老公話我一星期出1-2次街, 11/12點左右 ...

可能11,2點太晏了

la_source    發表於 22-10-26 11:01
我B仔10月4日出世. 3.78KG
18MTH 15KG,84.5CM
13MTH 13KG,82.5CM
10MTH 12.42KG(連衫)
6MTH 10.08KG,72.5CM
5MTH 9.8KG(連衫)
4MTH 8.73KG,68CM
3.5MTH 8.98KG(連衫)
3MTH 8.4KG(連衫)
2MTH 6.9KG,61.5CM
1MTH 5.2KG

複式洋房

兩睇,視乎觀點與角度

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章

回覆樓主:

算密,又夜。
小朋友又細

男爵府

我覺得c6指過份唔係for 結婚後出街, 而係有小朋友仍然出街, 仲要去到咁夜, 清楚同老公表逹你諗法, 成件事無對錯, 係觀點角度問題

子爵府

小朋友咁細,11/12點先返屋企夜左d

子爵府

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章

我覺得夜左D,始終BB 1歲仲細。

當年我一放工就返屋企無去街,就算有工人都係
去到小學階段,我就只係星期五先會約人食飯

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

唔明點解大家覺得細路細過,去到 11,12點就唔得,一定要媽時時照顧嗎?男人就咩都唔洗做?點解
總有離別的時候

水晶宮

咁你出咗街嘅時候,係工人睇BB/氹BB瞓?

我細女歲半,呢年半以來,我同老公出街食晚飯的話8pm 前都返到屋企的了。我同朋友出街的話,多數都約lunch 的,而且係幾個月一次。

一星期去1-2 次 每次玩到11,12 點,我覺得多呀。。。

子爵府

有小朋友之後,除非工作需要,否則,我多數兩至三星期先約朋友一次,選星期五晚或星期六晚,有時自己可以放下午,甚至會選下午時段,不過如果食晚飯,約嘅地點遠,11點左右回家係差不多

大宅

約朋友出街都唔係問題,但一星期1-2次仲要11-12點返屋企又真係夜左d
我小朋友5歲,呢5年我約朋友盡量揀日頭時間,
夜晚約食飯都少。未試過咁夜返

複式洋房

Nbs 發表於 22-10-24 16:41
咁你出咗街嘅時候,係工人睇BB/氹BB瞓?

我細女歲半,呢年半以來,我同老公出街食晚飯的話8pm 前都返到屋 ...

工人比支奶bb, bb就自己訓, 工人入房訓。如果bb起身,老公出街就我照顧,我出街就老公照顧,不過大部分時間訓天光。

但的確老公出少d街。

複式洋房

多謝大家回覆,我反省再平衡下。

複式洋房

Chowying 發表於 22-10-24 16:34
唔明點解大家覺得細路細過,去到 11,12點就唔得,一定要媽時時照顧嗎?男人就咩都唔洗做?點解
...

佢覺得出唔係問題但多咗d同夜咗d, 但我覺得比有小朋友前我巳經少咗好多自由,有時要應酬,所以都唔知係算多定少。

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

Buloop 發表於 22-10-24 17:03
佢覺得出唔係問題但多咗d同夜咗d, 但我覺得比有小朋友前我巳經少咗好多自由,有時要應酬,所以都唔知係算 ...

我唔明,子女係大家既,又唔係阿媽一個人既,夜晚點解要父母兩個人都係到,女人唔可以去下街輕鬆吓??男人唔可以照顧子女?? 見到上面既 JM 講唔會去咁晏,好難過
總有離別的時候

珍珠宮

Buloop 發表於 22-10-24 17:03
佢覺得出唔係問題但多咗d同夜咗d, 但我覺得比有小朋友前我巳經少咗好多自由,有時要應酬,所以都唔知係算 ...
減到一星期一次, 可以嗎?
捱到中學就可以自由

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章

Chowying 發表於 22-10-24 17:17
我唔明,子女係大家既,又唔係阿媽一個人既,夜晚點解要父母兩個人都係到,女人唔可以去下街輕鬆吓??男 ...

男人女人都可以去
輪流去又得
唔好去咁密同去咁夜ja

子爵府

畀面勳章

cecelc 發表於 22-10-24 15:30
算密,又夜。
小朋友又細

Agree

子爵府

畀面勳章

Chowying 發表於 22-10-24 17:17
我唔明,子女係大家既,又唔係阿媽一個人既,夜晚點解要父母兩個人都係到,女人唔可以去下街輕鬆吓??男 ...

咁如果調返轉轉 你老公係咁 你又得唔得先?!你都識講啦 係工人睇 點及自己亞爸亞媽照顧得咁好呀?!始終小朋友仲細 有好多野未識表達得好 比我就唔放心了

翡翠宮

陳小b 發表於 22-10-24 18:13
咁如果調返轉轉 你老公係咁 你又得唔得先?!你都識講啦 係工人睇 點及自己亞爸亞媽照顧得咁好呀?!始終 ...

我完全唔覺得有問題,工人嗰 part 我連寫都冇寫過你冇留意咩, 點解媽唔係到係工人睇, 個男人死㗎 ,男人就唔洗睇細路, 好搞笑,始終係小朋友仲細唔識得表達~~咪阿爸照顧囉, 你唔見我寫咗幾次咩, 究竟仔女係阿媽一個人定男女兩個人㗎
總有離別的時候

首頁

尾頁

跳至