夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

男爵府

Chowying 發表於 22-10-25 12:36
我答樓主咩,你唔睇下我之前寫咩

我冇話你答樓主,我都知你唔係答樓主,但你同其他人講咗兩次個男人死架,小朋友大家都有份,所以樓主可以出夜街嘛

咁我咪覺得你係話樓主個男人死架咩, 應該有份照顧小朋友,唔比個老婆出咁夜係個男人唔啱囉
咁我先覺得奇怪,明明個男人都有份喺老婆出街時照顧小朋友,無啦啦咁比人話

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

Mini20160607 發表於 22-10-25 12:58
我冇話你答樓主,我都知你唔係答樓主,但你同其他人講咗兩次個男人死架,小朋友大家都有份,所以樓主可以出夜 ...

我並唔係答緊樓主,我只係講緊點解大家 都認為媽媽喺細路細嘅時候要喺度,你唔明我就講多次啦 。

有個重點我唔係咁想講 ,其實點解爸爸認為媽媽出咁夜唔好呢, 父母如果都係屋企究竟細路係邊個照顧, 唔會又係媽媽掛

男爵府

Chowying 發表於 22-10-25 12:59

咁人地樓主開Post問,你答番樓主咪算,又引申講其他野,咁你仲多鬼餘啦

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

Mini20160607 發表於 22-10-25 13:01
咁人地樓主開Post問,你答番樓主咪算,又引申講其他野,咁你仲多鬼餘啦

用字你唔明㗎喇你自己慢慢再睇 ,覆你認真多鬼餘
attach0/tmp/phpR65KCC

總有離別的時候

子爵府

回覆樓主:

我估樓主老公介意太夜返,可以改日頭出去或者9點前返

男爵府

Buloop 發表於 22-10-24 15:13
結咗婚年幾, 仔一歲多d, 有姐姐幫忙。working mum work from home
老公話我一星期出1-2次街, 11/12點左右 ...

如果未有小朋友,冇問題
有小朋友11/12點晏左小小
始終小朋友仲細

子爵府

如果一星期2次,仲甘夜真係多左d….可能我覺得小朋友仲細~

大宅

其實邊個照顧,出街,咩都好,坐底好好傾,拎個平衡點,一個家庭,你同你先生既關係最重要,比如,11,12點番屋企唔鍾意,咁9點10點得唔得呢,你就下佢,亦要佢就下你,唔好變心病

子爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

Chowying 發表於 22-10-24 17:17
我唔明,子女係大家既,又唔係阿媽一個人既,夜晚點解要父母兩個人都係到,女人唔可以去下街輕鬆吓??男 ...

認同

大宅

totally unacceptable for such frequent up to 11pm to return to home, your baby just 1year old, he need to see you all days

子爵府

回覆 Buloop 的帖子

其實就睇你同你老公的共識係咩,無對與錯

我自己就係個女咁細時,真係唔多出夜街,雖然有姐姐,但夜晚係我同老公自己湊,所以如果我唔係屋企,就要佢自己一個搞掂

大宅

我未有小朋友,黎緊我每三個月去一個旅行(去一星期), 暫時plan左四個trip ,有一個trip同老公,其他trip係同啊媽去既,因為老公返工唔得閒。老公都話我去太多旅行未玩夠。我都想知咁算唔算太多,老公覺得結咗婚應該大家一齊儲多啲錢為未來生活,佢都講得有道理但我都係好想去旅行有同老公嘈左一嘈,都想知咁樣啱唔啱

男爵府

iphonebb 發表於 22-10-26 10:00
我未有小朋友,黎緊我每三個月去一個旅行(去一星期), 暫時plan左四個trip ,有一個trip同老公,其他trip係 ...

你又有錢,老公又有錢,其實就鐘意一年去357日旅行都無人可以批評,問題係佢已經開到聲叫你慳,你唔係覺得自己啱點會同佢嘈,依家係你老公覺得唔啱,又唔係駛網友嘅錢去旅行,你搵到一萬個人話你啱都無用架喎

子爵府

我未有小朋友,黎緊我每三個月去一個旅行(去一星期), 暫時plan左四個trip ,有一個trip同老公,其他trip係 ...

男人若喜歡太太, 家庭和小孩的, 一般回家都希望見到他們, 就算工作辛苦, 都感覺是值得, 感覺溫暖. 而不是冷清清得自己一個(指沒有太太的時間), 有很多男性都明白女方在家面對的問題, 所以即使他們回家也會幫手家務和照顧小孩, 讓另一半休息及外出接觸世界, 不至於發呆. 沒有對與錯, 但如果你的男人是這種思想, 就要考慮他的重要性, 當然你可以繼續, 咪睇下對方忍不忍到, 可能忍到呢....

就如樓主的問題重點就係大家可接受晚上外出的密度和回家的時間. 其實結婚前, 生仔前大家最好有共識, 了解雙方的性格再看看是否適合下一步. 但如果婚後有分歧, 最好大家傾到有個接受點, 不然感情很易有生變, 最後可能佢要搵個玩夠的, 或你要搵個未玩夠的結果了.

大宅

回覆 uckukuku 的帖子

我係覺得自己都有道理既但老公又唔係錯哂(好矛盾),但如果有好多網友覺得原來呢件事係唔啱既,咁我都可以反醒一下係咪自己諗錯左。反之,如果好多網友覺得原來係正常既,咁我又可以再同老公傾下。

大宅

回覆 PTMCYS 的帖子

係,我諗宜家我都搵緊中間點,大家都接受到既。

珍珠宮

一,為未來生活就要放棄依家嘅生活?咩道理
二,如果咁密嘅旅行影響已定落嘅儲蓄計劃,應該減少。如果係用已滿足儲蓄計劃外嘅閒錢去旅行,無問題,趁長輩仲行得走得一齊去下旅行,過左就無。

珍珠宮

iphonebb 發表於 22-10-26 11:03
回覆 uckukuku 的帖子

我係覺得自己都有道理既但老公又唔係錯哂(好矛盾),但如果有好多網友覺得原來呢件事 ...

家事,就家了啦
你拎外人黎「撻」個老公,贏左場交輸左個家咋

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

Buloop 發表於 22-10-24 15:13
結咗婚年幾, 仔一歲多d, 有姐姐幫忙。working mum work from home
老公話我一星期出1-2次街, 11/12點左右 ...
晚上 11/12點?

伯爵府

Poo得好勳章 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 Xmas吸收勳章 夏天玩到顛 畀面勳章

如果你話個女食奶再訓覺,咁唔關你早定晚事啦。

跟本你老公係掛住你,佢一個人好悶呀

你其實一句車埋去:掛住我? 睇佢點答麻

到細路讀書仲難出夜街,到時你有個責任感自然唔會去到咁夜

首頁

尾頁

跳至